Strömsholmsdagarna

Ridskolan Strömsholm och Svenskt Grand National presenterar Jockey & Show jumping challenge

Den 5 juni utmanar Sveriges bästa hinderjockeys Ridskolan Strömsholms lag i banhoppning på Strömsholms Slottsbana mitt under Strömsholmsdagarna. Det kommer att bli tävling på hög nivå. Det här är ett prestigemöte, de tio ryttarna kommer att göra allt för att ta hem en lagseger.

Fem ryttare kommer ingå i vardera lagen. Hoppryttarna kommer representera Ridskolan Strömsholm och ledas av Stallmästare Jens Fredricson. Jockeylaget representerar Svenskt Grand National och leds av Niklas Lovén, 19 faldig championjockeyn över hinder i Sverige. Alla kommer att rida Ridskolan Strömsholms välutbildade skolhästar i ett matchrace över 6 hinder.

– Vi slår ur underläge men ska inte underskattas, vi går in med mod och stort självförtroende, vilket vi måste ha varje gång vi rider hinderlopp. Vi har dessutom några dolda talanger i rockärmen som hopplaget nog inte räknar med, säger Jockeylagets lagledare Niklas Lovén.

– Vi kan inte förlora, vi toppar laget med tyngd av olika slag, inte bara viktmässigt, internationell kunskap, tävlingsledning och banbyggnad, för att inte tala om all ridlärarkunskap! Ett starkt sammansatt lag som kompletterar varandra väl. Vår lagledare Jens Fredricson har coachat laget inför prestigemötet, säger Jonas Johnson, verksamhetschef på Ridskolan Strömsholm.
Jockeylaget ställer upp med en blandning av ungt och gammalt. 558 segrar har gänget tillsammans och vinnarinstinkt i kubik är ett måste inom galoppsporten. Med farter som kan komma upp i 60 kilometer i timmen (inom hindersporten rider man normalt inte på max, men hästarna är kapabla!) så vågar vi säga att galoppens fartfyllda lag inte kommer att förlora på rädsla, möjligtvis på övermod! Här följer en kort presentation av ryttarna.

Niklas Lovén, 47 år, 181 centimeter och 68 kilo. Helsingborg.
Niklas Lovén är inte bara svensk hindersports grand old man utan han kan hoppa bana också och är därför galoppens lagledare. 192 segrar har det hittills blivit (vi räknar bara inom galoppen) och Niklas har ridit på många prestigefyllda banor runt om i Europa och var inte långt ifrån en seger på hindermeckat Cheltenham häromåret.

Niklas jobbar på Helsingborgs Fältrittklubb och har bra koll på ridsporten. Han tävlade ponny från att han var nyfödd upp till han var 15 år, sedan blev det galopp över hinder istället. Dottern Frida är ett löfte och Niklas har hjälpt till att tävla upp dotterns hästar till 130 cm. Frida tävlar för övrigt också på Strömsholm den här veckan. Niklas är vältränad som få och springer gärna Marathon vilket gett honom smeknamnet Marathonmannen.

Anna Pilroth, 26 år, 165 centimeter och 50 kilo. Vara.
Byggd som en jockey och född i en galoppfamilj har Anna Pilroth ridit sedan unga år. Över 1300 starter på släta banan och snart 100 starter över hinder har Anna hunnit med 180 segrar av vilka åtta tagits över hinder. Anna har ridit lopp i Sydamerika och bland annat har hon ett tiotal segrar i Peru!

Anna har ridit väldigt mycket banhoppning på ponny, men inte så mycket på stor häst. Hon är inte rädd för hindren och har lovat att träna på grannarnas tävlingshästar upp till 140 centimeter. Anna följer banhoppningen genom vänner och påpekar att det är stor skillnad mellan att rida bana och en steeplechase eller häcklöpning. “Det blir mer taktik och teknik i banhoppning, planering. I galoppen hoppar vi hindren långt och med fart”

Henrik Engblom, 34 år, 174 centimeter och 65 kilo. Enköping.
Henrik Engblom är proffstränare med rätt att rida och nuförtiden blir det mest ritter över hinder där Henrik bland annat är fast jockey på hinderkejsaren Omoto Sando. 117 segrar har han tagit hittills i karriären

Henriks sambo Nathalie Mortensen rider också samt tävlar i fälttävlan. Henrik har ingen tidigare erfarenhet av banhoppning, men har som plan att tjuvträna på Nathalies hästar upp till 130 cm. Han är inte orolig för att kunna ta hindren, dock för att hitta runt banan. Misslyckas han med det beror det på lagledaren.

Christopher Roberts, 25 år, 182 centimeter och 64 kilo. Åkersberga.
“Cricke” är jockey och började rida sin mammas hästar sent i livet. Han visade snabbt talang och har förutom sina skandinaviska hinderstarter ibland blivit anlitad på kontinenten och Cricke gärna åker till Tyskland och tävlingsrider. 65 segrar har det blivit totalt.

Rädd för hindren kommer han inte vara, han har gått över några bommar vid inridning av hinderhästar men han är bekymrad över att han är van vid att man ska hoppa så lågt över hindret som möjligt, helst genom riset på toppen. Dessutom är hästarna vana vid andra kommandon och eftersom motståndarna är så duktiga hoppas han på att min tittar på galoppens handikapsystem och försöker utjämna oddsen genom att ge fördelar åt jockeylaget.

Kim Stern, 34 år, 167 centimeter och 62 kilo. Sävsjö.
Kim Stern är hovslagaren som även driver ett amatörstall med tre hästar på träningslistan. Kim rider också och har 4 segrar. Kim började rida innan han kunde gå, hans mamma är ridinstruktör och har själv ridit ponnygalopp och såg till att Kim och hans syster började med ponnygalopp som små.

Kims dröm är att rida Falsterbo Derby, han ser tävlingen på Strömsholm som en bra träning inför den utmaningen. Men det kommer att bli en del ojande och avundsjuka blickar hemma. Kims sambo Karoline Lundin har ridit banhoppning hela sitt liv men aldrig tävlat på Slottsbanan, nu får alltså sambon chansen. Banhoppningsformen är god, en gång i veckan tränar han hoppning med sambons fyraåring och ett par träningstävlingar har de varit ute på.

Så här ser hopplaget ut;

Jens Fredricson, 49 år, 182 centimeter och 77 kilo. Strömsholm.
Jens har deltagit i Olympiska Spelen i London, har 2 SM guld i banhoppning och tävlar både nationellt och internationellt i hoppning. Arbetar till vardags som Stallmästare på Ridskolan Strömholm.

Daniel Svensson, 46 år, 179 centimeter och 80 kilo. Strömsholm.
Tävlar på elitnivå i hoppning både nationellt och internationellt, huvudlärare i hoppning på Ridskolan Strömsholm.

Caroline Bore, 29 år, 173 centimeter och 65 kilo. Strömsholm.
Caroline arbetar som ridlärare på Ridskolan Strömsholm och tävlar framgångsrikt i både hoppning och dressyr.

Peter Lundström, 48 år, 180 centimeter och 74,5 kilo. Enköping.
Duktig ungdomsryttare i hoppning under förra seklet, numera snarare aktuell för veterantouren. Vi är mest vana att se honom på hoppbanan som internationell banbyggare.

Gunnar Larsson, 66 år, 176 centimeter och 82 kilo, Västerås.
Startade sin karriär på Strömsholms gröna slottsbana i och med sitt deltagande i ponny SM 1966. Ständig tävlingsledare och har full kunskap om vartenda grässtrå på banan.

Kontaktperson
JOCKEY & SHOW JUMPING CHALLENGE

Var? Slottbanan Strömsholm
Tid? Ca kl 15 den 5 juni
Vilka? Sveriges bästa hinderjockeys värmer upp inför Svenskt Grand National den 17 juni genom att utmana Ridskolans Strömsholms lag med stallmästare Jens Fredricson som lagledare. Lagledare för jockeylaget är mångfaldige championjockeyn Niklas Lovén.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.