Nyhet

Ridskolan Strömsholms unghästar laddar inför Falsterbo och utbildas för framtiden

Unga hästar av hög kvalitet som får bästa tänkbara utbildning – klart att resultatet blir bra då. Och bra resultat ska visas upp. Därför åker två av Ridskolan Strömsholms hästar till årets Falsterbotävlingar för att delta i unghästklasserna.
Camilla Nyblom och Caroline Bore

– Vi är inte bara bra på att utbilda elever och blivande ridlärare, vi är också väldigt bra på att utbilda hästar, menar Marianne Esseen-Söderberg, huvudlärare i dressyr.

En dressyrhäst och en hopphäst har kvalat in till årets Falsterbo-tävlingar. En stark prestation som är resultatet av målmedveten och långsiktig planering.

– Vi har mål för varje häst och år, och också olika delmål under utbildningsperioderna. Men det är viktigt att tänka långsiktigt. En del hästar är i fas, andra inte för att gå championaten, förklarar Marianne.

Dressyrhästen Jonquil for U är bara 4 år och ska vara med i den nya tävlingen Folksam Open dressyr. Han var med på Breeders som 3-åring i höstas och har redan från början visat sig vara en begåvning utöver det vanliga.

– Vi köpte honom förra året och han har en fantastiskt fin ridbarhet. I Falsterbo ska de rida onsdag och fredag där domarna bedömer ridbarhet, gångarter och förmåga till samling, förklarar Marianne, och fortsätter:

– Vi ser det här som en viktig del i hans utbildning och det är en bra erfarenhet för honom.

Jonquil for U har tävlat en gång, i kvalet på Segersta, där han vann med 82,4 procent. I Falsterbo, precis som på Segersta, kommer han att ridas av dressyrläraren Camilla Nyblom, som har jobbat på Strömsholm i fem år.

Planen för den 6-åriga hopphästen Cosmopolit var egentligen inte att han skulle hoppa i Falsterbo, utan att han precis som förra året skulle vara med på Breeders Trophy i höst.

– Men han gjorde allt så otroligt enkelt och satte nollorna direkt vid tävlingarna i Norrköping i slutet av maj, så då bestämde vi att han skulle få åka, berättar hopplärare Daniel Svensson som tävlade Cosmopolit förra året och såg till att han kvalade till Breeders-finalerna.

Väl där var dock Daniel skadad och Jens Fredricson red honom i finalen där han gick med 0 och 4 fel. I år är det dock en annan lärare som rider honom – Caroline Bore.

– Det är lite extra roligt eftersom Caroline också är utbildad här på Strömsholm. Först som hippolog, sedan var hon utomlands och tränade och kom tillbaka som stipendiat och nu är hon lärare, berättar Daniel stolt.

Caroline och Cosmoplit har gjort väldigt fina insatser under året och hon får också förtroendet att rida honom i Falsterbo.

– Vi såg tidigt att Cosmopolit var en bra häst. Han är dock ganska stor, har varit lite sen och rätt känslig så det är viktigt med en sådan häst att den får så mycket tid på sig som den behöver, förklarar Daniel.

Just att anpassa utbildningen efter varje unghäst är något som både Marianne och Daniel betonar vikten av. Att hela tiden lyssna av och se hur individen utvecklas och därefter bestämma om de uppsatta målen fortfarande gäller, eller måste justeras.

– Vi har alla möjligheter att utbilda våra unghästar på rätt sätt med den miljön och den kompetens som finns här. Alla hästar, oavsett om de är dressyr- eller hopphästar, får samma grundutbildning där mycket uteridning, hoppning på naturhinder, hoppning på vanliga hinder och förstås markarbete ingår, förklarar Marianne.

Det här gör också att hästarna har betydligt större möjligheter att utvecklas till hållbara och sunda hästar, där de flesta så småningom kommer att gå in i utbildningsverksamheten. Andra kanske inte passar in i systemet och säljs medan några i första hand kommer att ägna sig åt tävling i framtiden.

För Jonquil for U och Cosmopolit väntar i alla fall ett välbehövligt sommarlov efter Falsterbo. Cosmopolit kan se fram mot ett par veckor på bete, medan Jonquil for U får ett längre uppehåll innan vidareutbildningen fortsätter.

Camilla och Jonquil for U till vänster och Caroline och Cosmopolit tränas inför Falsterbo på ”Koängen”

Fakta RS Strömsholms deltagare i Falsterbo 2017:

Jonquil for U

SWB-valack f. -13, e. Zuidenwind u. Lavendel e. Goodtimes. Uppfödare: Ugglarps Gård AB.

Ryttare: Camilla Nyblom

Klass: Folksam Open Dressyr 4-åringar

Cosmopolit

SWB-valack, f. -11 e. Cohiba u. Olida e. Calido I. Uppfödare: Sören Savgren.

Ryttare: Caroline Bore

Klass: Folksam Open Hoppning 6-åringar

Tänk på det här när det gäller unghästar och championat:

Att vara med i ett unghästchampionat är aldrig ett slutmål, utan bara ett steg i utbildning.

Var uppmärksam på hur hästen utvecklas – lyssna på hästen och ha kontroll på att den mår bra, både fysiskt och psykiskt.

Unga hästar växer olika snabbt och en del är inte i fas för att orka med en så stor uppgift. Då är det bättre att vänta.

Är din häst mogen för en så extrem miljö som Falsterbo eller Breeders? Har du förberett den genom att låta den tävla på platser med liknande underlag och förutsättningar innan det är dags?

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.