Nyhet

Strömsholms Ridsportförening redo att försvara SM-guldet i Falsterbo

Strömsholms Ridsportförening är titelförsvarare inför årets final av lag-SM, som avgörs i samband med Falsterbos internationella tävlingar. Och lagledare Anders Högberg har målet klart: - Vi ska försvara vårt SM-guld i Falsterbo. Men det krävs mycket jobb för att få bra ryttare att bilda ett framgångsrikt lag.

Första säsongen Anders Högberg var med Strömsholms Ridsportförenings lag höll det på att gå illa. Laget räddades kvar i Elitserien med ett tidsfels marginal.

– Då tänkte jag, aldrig mer, berättar Anders, som trots allt fortsatte och förra året blev det SM-guld efter fantastiska insatser.

Strömsholms Ridsportförening har landslagsryttare i alla åldersgrupper och många ryttare som rider de allra högsta klasserna. Men bara för att de bra ryttarna finns i föreningen är det inte givet att man också har ett bra lag.

– Man måste få ryttarna att tänka som ett lag och jobba för varandra för att nå framgångar, menar Anders.

För Strömsholms del har det handlat om att träffas, att träna tillsammans, att ha en bra dialog mellan omgångarna och under tävlingsdagarna. Arbetet inför årets final inleddes bara ett par veckor efter förra årets seger med träningsplanering och att arbeta med att ta hand om alla ryttare som vill vara med och tävla för Strömsholms Ridsportförening.

– När det är tävlingar försöker vi vara tillsammans så mycket som möjligt och går banan ihop, berättar Anders.

En annan viktig del i framgången är att få alla att dela med sig av sina erfarenheter, något Anders menar i dag fungerar alldeles utmärkt.

– Det finns så mycket rutin i den här truppen, många som har varit med länge och som kan de där extra knepen som gör att det faktiskt blir bra i slutänden. Det har varit viktigt att få alla att dela med sig av den kunskapen, och att tänka på att de kan dela med sig – vilket alla gör på ett jättebra sätt.

De tre mest rutinerade, och meriterade, ryttarna i truppen är förstås Jens Fredricson, Niklas Jonsson och Daniel Svensson. Anders pratar ofta med dem och förmedlar det som sägs till övriga lagryttare om någon inte kan vara med i en omgång.

En svårighet som lagledare för ett så namnkunnigt gäng är förstås att ta ut ”rätt” lag till varje omgång. Vilka som ska rida bestäms alltid i god tid så att ryttarna kan förbereda sig på bästa sätt. Man tittar på vilka ekipage som är tillgängliga till respektive omgång, hur formen är och så vidare. Och så pratar man med varandra.

– Vi bestämmer mycket tillsammans, men någon måste ta det där sista beslutet, och det är jag. Däremot ringer jag alltid först till de ryttare som inte kommer med i laget och berättar det innan jag talar med de andra, förklarar Anders.

Han konstaterar också att ryttarna visserligen är vinnarskallar och gärna vill vara med, därför är det ok att gå hem och sura en stund men att de sedan är så professionella att de snart är tillbaka och jobbar för att det ska gå så bra för laget som möjligt.

– Det är inte svårt att få ryttarna att satsa på laget. Alla som är med i elittruppen vill vinna guldet. I år har jag haft nio ryttare att välja bland och alla har varit med i någon omgång, förklarar Anders.

Däremot har han redan från början vetat att några ryttare inte kommer att vara tillgängliga till de olika omgångarna och fått laborerat med övriga.

– Filip Ågren har en häst och satsar mot EM nu under sitt sista år som young rider. Och nu till Falsterbo har både Daniel Svensson med Bentley och Niklas Jonsson med Caral fått plats i Seven Star-finalen och då blir det fokus på den tävlingen för de ekipagen, förklarar Anders, som dock tycker att han har en bra uppställning att välja bland.

– Många var fundersamma när jag inte hade med seniorlandslagsryttarna i semifinalen på Strömsholm. Men då hade vi ett young rider-landslag på banan i stället och de var ett tidsfel från att vinna.

Inför Falsterbo kommer laget att ha en gemensam middag inför tävlingen och sedan blir det fest när finalen är över.

– Vi firar ingenting innan. Vi har ju satt upp en mängd delmål, och hittills har vi kunnat bocka av dem en efter en. Men man ska komma ihåg att i vår grupp är det otroligt tufft att ta sig till semifinal, vi rider i den bästa gruppen i hela landet. Väl i semifinal är det är förstås målet att ta sig till final men vi vill vinna så mycket som möjligt på vägen dit.

Sedan finns det också en grej som måste ordnas innan finalen drar igång. Något som görs inför varje omgång – men den är hemlig för utomstående.

– Det är något som bara vi i laget vet om, avslutar Anders med ett skratt.

Delar av laget innan prisutdelningen under Strömsholmsdagarna
Förra årets vinnande lag i Falsterbo.
Anders Högbergs tips för ett lyckat lagresultat

-Gör upp gemensamma regler innan säsongen, till exempel hur laget tas ut och hur prispengarna fördelas. För SRF:s del tas laget ut i god tid, helst två veckor innan start. Prispengarna under omgångarna läggs i en pott och delas ut i proportion till hur många starter man har gjort i laget under säsongen.

-Se till att alla är delaktiga och lär känna varandra. Ha gemensamma träffar – gärna utan häst – och träna tillsammans när det är möjligt.

-Sätt upp gemensamma delmål och slutmål.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.