Nyhet

Jens Fredricson: ”I den här tävlingen är det inte jaget som är viktigast, utan laget”

Stallmästare Jens Fredricson har ridit i lag på olika nivåer under sina år som ryttare. - Lagtävlingar är viktiga, oavsett nivå. Det är en superbra skola, oavsett i vilken division du rider, förklarar Jens.
Jens Fredricson med lagledare Anders Högberg i förgrunden.

I alla mästerskap finns ett lagmoment och Nations Cup-tävlingarna är viktiga för landslagsryttarna. Därför är lagtävlingar en bra och viktig del i en ryttares utbildning.

– Det gäller att kunna hantera lagandan och förstå att i den här tävlingen är det inte jaget som är viktigast, utan laget, förklarar Jens.

Jens konstaterar också att det alltid blir mer nerver inblandade i en lagtävling, det spelar ingen roll om det är ponnyallsvenska division III, eller Nations Cup-hoppning på 5-stjärnig nivå.

– Känslan är den samma, oavsett på vilken nivå du tävlar i lag och det gäller att lära sig att tycka om det och verkligen ge allt man har, menar Jens som talar av egen erfarenhet.

Som ung ryttare bodde Jens på Flyinge och red i Flyinges elitlag tillsammans med bland andra Peter Eriksson, Maria Gretzer och Rolf-Göran Bengtsson.

– Jag längtade alltid till att få rida i laget och vara med på samlingarna, men ofta när jag kom dit undrade jag lite vad jag gjorde där och ibland gjorde jag enkla misstag och fick ”spagettiben”. Om jag hade ridit dåligt drog jag mig undan och tyckte jag var dålig. I dag har jag blivit betydligt bättre på att analysera vad som eventuellt inte gick rätt, förklarar Jens.

Jens har många gånger visat att han är en mycket skicklig lagryttare och verkligen presterat som bäst när det gällt.

– Om man försöker allt man kan i ett lag, då har man heller inte misslyckas. Det är om man inte försöker tillräckligt som det inte blir bra, konstaterar Jens.

Han har upplevt väldigt mycket positiv laganda, både i landslaget och på klubbnivå, och tycker att Strömsholms Ridsportförening har mycket av den varan.

– Anders är en viktig del i våra framgångar och gör ett otroligt bra jobb. Han brinner för det här och det spelar ingen roll att han är fostrad i en annan idrott, han är en bra lagledare och du måste ha en bra lagledare för att lyckas, konstaterar Jens.

Tre bra saker med att rida i lag – enligt Jens

-Att man lär sig att samarbeta och lär känna laganda.

-Att man är fler som kan dela glädjen när det går bra.

-Att man får lära sig att rida under press.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.