Nyhet

Framtidsplanering med två Hippologer

Hippologprogrammet är den treåriga Högskoleutbildningen där studenterna utbildas inom hippologi. Läs om vad de nyexaminerade studenterna Linnéa Olsson och Sara Lood har för framtidsplaner.
Linnéa Olsson, Hippologprogrammet 2014-2017
Nu har ni tagit examen som hippologer, vad händer nu?
-Nu sommarjobbar jag och Sara på Ridskolan Strömsholm tills i augusti. Sedan så ska jag börja jobba på Härnösands Ridskola som ridlärare och beridare på ridskolans hästar som jag ska utbilda och utveckla.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
-I första hand ska jag ju etablera mig uppe i Härnösand, jag kommer ursprungligen från Göteborg, så jag får börja att hitta mig själv däruppe. Sedan får jag se vart vindarna bär, jag hoppas att jag kan fortsätta rida och tävla utanför jobbet och kunna komma någonvart i mitt yrke.
Om du får drömma?
-Då skulle jag vilja bli verksamhetschef på en anläggning, eller så skulle jag vilja jobba på Ridsportförbundet. Med ridskolefrågor, tävling och evenemang, det finns mycket att välja på!
Sara Lood, Hippologprogrammet 2014-2017
-Jag ska jobba på Enköpings Ridklubb som ridlärare, jag kommer att ha ett varierat arbete. Så jag kommer att både hålla lektioner och rida lite hästar och hålla de i trim, stallskötsel och allt som ingår i ridlärarrollen.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
-Min vision är att jag vill jobba på ridskola för att få erfarenhet, eftersom det inte är något jag gjort så mycket tidigare. Sedan är min plan att jag ska komma tillbaka till Strömsholm och gå SRL III utbildningen. Sedan är jag intresserad av att läsa idrottsvetenskap på Bosön, och fokusera mer på pedagogik och bli tränare. Sedan vet jag ju inte, jag kanske blir kvar på ridskolan!
Om du får drömma?
-Då vill jag ha ett eget företag där jag kan ta emot hästar för utbildning och kunna bli verksamhetschef. Det verkar vara ett stort och ansvarsfullt jobb, men en kombination med att vara anställd och ha mitt egna företag, det skulle jag vilja!
En hälsning till era gamla klasskamrater: ”Kämpa på där ute!”
Sök till hippoloprogrammet, världens bästa utbildning, det är helt klart värt de här tre åren, men svettas, gråter och det kostar pengar, men det är så värt det! Säger de båda i kör och fortsätter med sommarjobbandet.
Frågor och svar

För att antas till Hippologprogrammet ska du som söker ha:

Behörighet:

 • Grundläggande behörighet för högskoleutbildning på grundnivå
 • Särskild behörighet:
  • Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c eller Matematik B
  • Naturkunskap 2 (kan ersättas av Bi 1 + Fy 1a + Ke 1 eller Bi 1 + Fy 1b1 + Fy 1b2 + Ke 1) eller Naturkunskap B (kan ersättas av Bi A + Fy A + Ke A)
  • Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 eller Samhällskunskap A
  Ersättningsmöjligheter för Naturkunskap 2 finns på följande sida: https://www.slu.se/utbildning/anmalan-antagning/behorighet-och-urval/ersattningsmojligheter-bi-nk/
 • Godkänt antagningsprov

Läs mer om behörighet och urval.

Läs igenom anvisningarna för antagningsprovet. Där ser du på vilket sätt du behöver förbereda dig för antagningsprovet.

Generellt används anläggningarnas hästar i utbildningen. Under åk 2 och 3 kan det finnas möjlighet att ta med egen häst i utbildningen om den håller den nivån som krävs för respektive kurs. Du måste inte ha egen häst med dig till utbildningen. Anläggningarna har hästarna som krävs för de olika kurserna. Att man innan utbildningarna haft ansvar för häst/hästar ser vi positivt på men är ingen nödvändighet.

Det finns boende att hyra i närheten av anläggningarna. Många boende har också stallplatser att hyra ut och annars finns det många stall i närområdena. Vi kan inte erbjuda något boende i vår regi, men tipsar gärna om kontakter.

Som all universitetsutbildning i Sverige är undervisningen avgiftsfri. Detta gäller även för studenter från våra nordiska grannländer. Det tillkommer kostnader för litteratur och material samt för privata behov såsom kost, logi, stallplats för ev. egen häst m.m. Som studerande på Hippologprogrammet är man studiemedelsberättigad. För information kring detta kontakta Centrala Studiestödsnämnden.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.