Nyhet

Dubbla framgångar för Daniel Svensson i Falsterbo

För Daniel Svensson blev årets Falsterbotävlingar en riktig höjdare. Inte minst som tränare då två av hans elever hade stora framgångar. - Det är roligt när långsiktigt och målmedvetet arbete ger resultat, förklarar Daniel.

Under Falsterboveckan får många möjlighet att känna på riktig internationell atmosfär. Från unga hästar och unga ryttare till några av världens bästa ryttare och hästar.
Att få rida de internationella tävlingarna är många ryttares dröm. För Daniel Svensson var det nära att det blev så i år, men i den sista kvalklassen blev det en femteplats för Strömsholmsläraren och Bentley V.D.M. (sto, f-06, e. Namelus R-Bernstein, äg. Gunnar Larsson). De fyra bästa fick rida och den som petade ut honom från listan var ingen mindre än hans elev – Matilda Pettersson från Norrköping – som hade en strålande vecka.

Matilda Pettersson som tränar för Daniel Svensson, foto: Alida Säflund

Förutom fina resultat i de internationella tävlingarna och debut i 5-stjärnig 1.60-hoppning vann hon även finalen i 7-årschampionatet. En klass där Daniel slutade på en mycket fin femteplats med Prince Nandor (hingst, e. Nintender-Dinard L, uppf. och äg. PB Investor AB).
– Vi skojade lite om det, att hon petade bort mig från topplatserna, men det är väldigt roligt när det går bra för dem man hjälper, konstaterar Daniel stolt.
Även 19-åriga Josefine Nyqvist fanns på plats i Falsterbo, och vann ungdoms-Grand Prix med Quwita B (sto, f-02 e. Quick Star-Ramiro, äg. Maria Håkansson). Josefine har tränat regelbundet för Daniel under många år.

Josefin Nyqvist-Quwita B
Foto: Malin Larsson

– Hon är väldigt målmedveten och inte rädd för att ta i. Jag har tävlat Quwita B tidigare och visste att hennes ägare inte hade så mycket tid att tävla på toppnivå. Därför tyckte jag att Josefine skulle kolla om det fanns en möjlighet att få rida Quwita B, och det har verkligen gått fantastiskt bra, konstaterar Daniel.
Att ha träningar ingår i Daniels arbetsvardag på Ridskolan Strömsholm. Tidigare hade han också många kurser och åkte runt för att hålla träningar för elever. Men i dag har han dragit ner på den typen av träning.
– Jag har medvetet minskat på det arbetet för att orka med. Men jag har några elever som jag jobbar mer med. För ska det bli resultat av träningen måste det vara både långsiktigt och organiserat.
Upplägget för Matilda och Josefine ser helt olika ut på hemmaplan. Josefine, som bor nära Ridskolan Strömsholm, tar hjälp av Daniel ett par gånger i veckan. Matilda, som bor i Norrköping, kommer till Strömsholm när det passar och tar då med sig många hästar.
– Då har vi tittat på vad hon kan jobba med och förbättra i sitt eget upplägg på hemmaplan, förklarar Daniel.
Senast Matilda var på Strömsholm var strax innan Falsterbo, då hon kom med det gäng hästar som skulle med till Skåne. Både för att finslipa formen och för att få känna på bra gräsunderlag innan det blev tävlingsdags.
– Jag har jobbat med Matilda sedan i våras, då jag träffade henne och hennes hästägare och gjorde upp en plan för året, berättar Daniel.

Matilda Pettersson som tränar för Daniel Svensson,
foto: Alida Säflund

Daniel tränar inte bara de här ryttarna på hemmaplan. Kanske är den viktigaste biten det jobb som görs på tävlingsplatsen där han ofta är med. Ibland är det för att han själv har hästar som ska tävla, men till exempel under Nordiska Mästerskapen i Hammarö åkte han dit enbart för att hjälpa Josefine.
– På tävlingarna går vi banan tillsammans. Inför tävlingarna tar jag och mina elever fram en plan för hur hästarna ska matchas. Vilka klasser är viktiga att vinna och vilka ska bara ridas för att stämma av inför huvudklassen, förklarar Daniel och fortsätter:
– Det här är något som Jens Fredricson lärde mig när jag hade Christian K i stallet, att verkligen satsa på rätt klass.
Med facit i hand kan han konstatera att planerna höll mer än väl i Falsterbo med segrar för Josefine och Matilda i de viktigaste klasserna.
– De är riktiga vinnarskallar båda två, så mitt jobb blir att få dem att fokusera på rätt klasser, konstaterar Daniel.
Att han själv tävlar på samma nivå är inga problem. Att gå banan ihop fungerar alltid och planen för hela tävlingen görs innan. Däremot hjälper han bara till på framhoppningen när han själv har ridit färdigt och då går den egna ridningen före.
– Jag tycker att det fungerar bra att kombinera tränarrollen med egen ridning, menar Daniel.
Däremot konstaterar han att den mentala biten är mycket viktigare för ett bra resultat än vad han från början trodde.
– Att vara i mental balans är viktigare än man kan tro och därför behöver jag lära känna eleverna så att jag kan hjälpa till att hålla dem på rätt nivå och rätt fokus på tävling.
Matilda och Josefine är de som kommit högst upp i klasserna av Daniels elever. Men han hjälper även några andra ryttare i hemområdet.
– Men det får inte vara för många i gruppen och jag har gärna enskild träning. Är de fler behöver ryttarna vara på ungefär samma utbildningsnivå för att det ska bli bra, avslutar Daniel.

Daniel Svensson tävlar i Falsterbo, foto: Alida Säflund
Daniel Svensson

A-tränare
Svensk Ridlärare III

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.