Nyhet

Daniel Svensson utbildar framtidens världsstjärnor

Daniel Svensson vet hur det känns att rida riktiga världsstjärnor till hästar. Och kanske finns det en blivande sådan i stallet på Strömsholm. - Prince Nandor älskar verkligen att visa upp sig och det känns som om han alltid gör sitt yttersta för att det ska bli rätt, berömmer Daniel den 7-åriga hingsten.
Daniel Svensson och Prince Pandor vann Lövsta Future Challenge för unghästar. Foto: Roland Thunholm

Prince Nandor (e. Nintender-Dinard L) är både uppfödd och ägd av Yvonne och Peter Blomqvist. Daniel tävlade mamman Pandora II, men sonen är ett par klasser vassare.

– Han har stor kapacitet, är modig men ändå försiktig, konstaterar Daniel, som har haft hingsten hos sig sedan den var 3 år.

I våras vann Daniel och Prince Nandor 7-årsklassen i samband med Gothenburg Horse Show och i Falsterbo nyligen var ekipaget femma i 7-årsfinalen efter idel felfria ritter.

Daniel och Prince Nandor vinner i ett fullsatt Scandinavium Foto: Roland Thunholm

– I Falsterbo ville han hela tiden trava upp till banan, och sedan fick man nästan släpa hem honom igen. Även i Göteborg kände man att han verkligen gillade att vara inne på arenan och höra publikens applåder – trots att han inte varit med om något liknande tidigare, berättar Daniel.

Daniel Svensson har haft många framgångsrika hästar hos sig. För ett par år sedan red han 1.50-hoppningar framgångsrikt med det belgiskfödda stoet Fleur de Láube (f-05 e. Thunder van der Zuuthoeve-Alcatraz). Stoet ägdes av Måsel AB (Sven Ingvarsson) och såldes sedan till britten Tim Stockdale, som sedan sålde henne vidare till Jan Tops.

Christian K med sin nya ryttare Peder Fredricson i Falsterbo, foto: Alida Säflund
Christian K med sin nya ryttare Peder Fredricson i Falsterbo, foto: Alida Säflund

Så sent som förra hösten lämnade Daniel över tyglarna på Christian K (val, f-07 e. Namelus R-Calvados) till Peder Fredricson. Daniel och Christian K hade haft stora framgångar upp till internationell 1.50-hoppning, och med Peder i sadeln blev det bland annat 0+4 i fel i Falsterbos Nations Cup.
– På Christian, Fleur och Prince Nandor har jag haft samma känsla. Det är lite svårt att beskriva men det känns som om de tar i lite extra, utan att hoppa för mycket, när de till exempel har touchat i en bom lite. Det är precis som om de vill revanschera sig för att det förra språnget inte var perfekt, berättar Daniel, och konstaterar att det bara är de här tre hästarna som han har upplevt det på.

Med Prince Nandor har Daniel tagit det ganska lugnt och metodiskt för att utveckla hästen på bästa sätt. Som 4-åring tävlade han inte alls, men förbereddes inför höstens 70-dagarstest vid ett tyskt hingstprov. Han kom därifrån med otroligt fina hoppbetyg, men var förstås lite sliten efter äventyret och fick ta det lugnt resten av året.

– Han började tävla som 5-åring och har faktiskt aldrig gått lägre än 1.20-klasser. Men han var förstås väldigt väl förberedd inför sin tävlingsdebut. Det är så bra med Strömsholm eftersom vi har många ridhus här och fina hinder så det går att göra hästarna tävlingsklara och vänja dem vid många miljöer, berättar Daniel.

Som 5-åring var Prince Nandor felfri i de flesta starter han gjorde och högt placerad i både Falsterbo och i Breeder’s Trophy på Flyinge.

– Sexårssäsongen blev inte riktigt lika bra, han godkändes i Sverige som 5-åring och fick kombinera avelsarbete med tävlande som 6-åring, vilket gjorde honom lite sliten, berättar Daniel.

Trots det var han återigen med både i Falsterbo och på Breeders och kvalade också till 7-årsklassen i Göteborg våren därpå.

– Vi har matchat honom lugnt och tagit det bit för bit. Planen är att utveckla honom och se hur bra han kan bli. Men någonstans på vägen kommer han att bli såld, det är ingen hemlighet, konstaterar Daniel lugnt.

Egentligen tror han att det kanske kunde vara en OS-häst, men det blir i så fall med någon annan än Daniel Svensson i sadeln. För Daniel vet dealen och vet att det är så det fungerar.

Planen är att få rida unghäst-VM i höst i belgiska Zangersheide, om det blir så vet man inte än eftersom uttagningen inte är klar. Och hur framtiden sedan ser ut för Daniel och Prince Nandor vet ingen, men han passar förstås på att njuta av att rida och utbilda hästen så länge det varar

– Det är jättekul att jobba med en sådan här häst. Här på Strömsholm har vi också sådana möjligheter till allsidig träning så det blir mycket jobb på galoppbanan och att rida över naturhinder. Det har gjort honom till en sund och stark individ, avslutar Daniel.

Daniel Svensson hoppar i Falsterbo (här på en annan framtida världsstjärna), foto: Alida Säflund
PRINCE NANDOR 1321

 

Hingst, född 2010, cirka 167 cm
Nintender u. Pandora II e. Dinard L

Uppf. och äg. PB Investor AB (Yvonne och Peter Blomqvist)

Prince Nandors bästa egenskaperna (enligt Daniel):

Stort register med enorm galopp.

Försiktig och vill inte riva.

Älskar att tävla.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.