Nyhet

Hoppning på gräsunderlag är att räkna med i framtiden

På Strömsholm finns en av landets bästa gräsbanor för hoppning – Slottsbanan. Till nästa år kommer den att vara bättre än någonsin, och att tävla på gräs är en viktig del i både hästar och ryttares utbildning. - Vi behöver bra tävlingar på gräs i Sverige för att hänga med internationellt, förklarar stallmästare Jens Fredricson.

I dag har de flesta större tävlingsbanor i Sverige fibersand som underlag. Men det finns undantag – till exempel avgörs Falsterbo International Horse Show, med mängder av olika klasser för allt från unghästar till ponnyryttare och internationella hoppningar, på gräs.

Tittar man internationellt så finns det ett flertal av de allra största tävlingarna som avgörs på gräs. Till exempel i tyska Aachen, Hickstead i Storbritannien, Dublin på Irland, St Gallen i Schweiz, Spruce Meadows i Kanada och så vidare. Ett flertal av de största och viktigaste femstjärniga nationshoppningarna rids på stora gräsbanor.

– Dessutom har vi flera av Global Champions Tour-deltävlingarna som avgörs på gräs. Till exempel Estoril, Chantilly, Hamburg, Madrid och Mexiko, förklarar Jens.

Därför oroar det Jens lite att de svenska ryttarna så kategoriskt väljer bort grästävlingar. För det är en något annorlunda teknik att rida på gräs. Och dessutom behöver hästarna lära sig att hoppa på gräs och få erfarenhet från grästävlingar. Även ryttaren behöver lära sig att brodda rätt för att få optimala förutsättningar för hästen. Men då måste man också träna.

Har gräsbanor någon framtid i Sverige?

– Det är frågan, men det vore inte bra om alla grästävlingar försvann eftersom vi ryttare måste lära oss och våra hästar att hoppa på gräs för att hänga med internationellt, förklarar Jens.

Det finns de som menar att gräs som hoppunderlag är på väg bort även internationellt, men Jens håller inte med.

– Titta på Jan Tops som till stora delar styr utvecklingen av hoppsporten i världen. På hans anläggning i Valkenswaard, Tops International Arena, håller de på att arbeta med en ny gräsbana. Och om Jan Tops satsar på gräs – då kommer inte gräsunderlaget att försvinna som tävlingsunderlag, menar Jens.

Jens konstaterar också att det inte är helt enkelt att lyckas hålla en gräsbana i bra skick på våra breddgrader, men han vet att det går – med hårt jobb.

– Se på slottsbanan här på Strömsholm. Förut var den inte jättebra, men de senaste åren har vi lagt ner massor med arbete på den och det har gett resultat. Den har fått nytt gräs och i dag sköts den mer som en golfbana och har blivit en riktigt bra gräsbana som redan har visat att den fungerar i olika väder, berättar Jens lite stolt.

Med en bra gräsbana, en uppstallning som ligger i anslutning till tävlingsområdet och en större framridning/framhoppning är Jens övertygad om att nästa års Strömsholmstävlingar, som då firar 100 år, kommer att bli något extra.

– Ska våra unghästar lyckas i Falsterbo, och ska de svenska ryttarna lyckas på tävlingar utomlands, då behövs bra tävlingar i det här området på gräs – och det kan vi erbjuda här på Strömsholm, avslutar Jens.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.