Sport

Jens Fredricson och Ridskolan Strömsholm banar väg för Ryttarutveckling

Under ett par dagar samlades talangfulla ryttare från flera discipliner på Strömsholm. Svenska Ridsportförbundets satsning på framtidsryttarna genomförs på Ridskolan Strömsholm - Att jobba med ryttarutveckling är bland de roligaste som finns, menar stallmästare Jens Fredricson, som också är kvalitetsansvarig för programmet.

Svenska Ridsportförbundets satsning för att utveckla framtida ryttarstjärnor indelas i olika nivåer. Nivå 4 är den högsta, och där är endast ett fåtal som får vara med efter noggranna uttagningskrav.

Nivå 3 är unga ryttare som ännu inte är riktigt etablerade i de högsta klasserna, men som bedöms ha intresse och förmåga att nå dit. Men för att ta sig ända fram krävs mycket kunskap – och det är här RS lärare kommer in.

– Jag önskar verkligen att det hade funnits en sådan här typ av satsning när jag var i den åldern, konstaterar Jens.

I stället får han vara med och hjälpa ryttarna att hitta en väg till utveckling. Tillsammans med Louise ”Lussan” Nathhorst (dressyr) och Jan Jönsson (fälttävlan) är han huvudansvarig för att genomföra utbildningen. Under ett års tid kommer de 34 eleverna i hoppning (15 ryttare), dressyr (tio ryttare), fälttävlan (sju ryttare) och körning (två kuskar) att med jämna mellanrum få hjälp med många olika saker.

– Målet är att skapa förutsättningar och grunder för att utvecklas så långt som man vill. Det gäller att de lär sig att vara ärliga mot sig själva och sin omgivning, förklarar Jens.

Under de två inledande dagarna var det bland annat en paneldebatt med Jens Fredricson, Jan Jönsson, Lussan Nathhorst, Fredrik Bergendorff (förbundskapten i fälttävlan) och RS huvudlärare i dressyr, Marianne Esseen-Söderberg. Dessutom höll Jens en uppskattad inspirationsclinic.

– Jag förklarade vad jag tycker är viktigt och vad jag rekommenderar dem att använda det här året till, berättar Jens.

Deltagarna kommer också att få mycket hjälp med att se till sina egna fysiska förutsättningar då de ska bli atleter som förhoppningsvis håller sig friska länge. Att träna och skaffa sig sunda vanor är därför en av förutsättningarna för en framgångsrik karriär.

– Eftersom ryttare som regel bara blir bättre med åren gäller det att lära sig att ta hand om kroppen från början så att de verkligen orkar med när de blir äldre – och bättre, menar Jens.

Jens har varit inblandad i Ridsportförbundets talangutveckling under flera år och tycker att intresset blir allt större och att fler duktiga ryttare har upptäckt den möjlighet som talangprogrammet faktiskt innebär.

– Framför allt känns de nyfikna och intresserade, de vågar ställa frågor och engagera sig och de har en bra attityd, menar Jens.

Just att vilja lära sig, att förstå vad som är viktigt och att inte skylla på andra menar Jens är några av de allra viktigaste förutsättningarna för att bli en framgångsrik ryttare.

– Du måste alltid utgå från sig själv när det inte blir som du har tänkt dig. Det är du som ryttare är den som ska ha koll på utrustningen, hästens välmående, skoning, foder och så vidare. Allt det här är förutsättningar för att få framgång. Du kan inte lita på att andra fixar saker åt dig, du måste själv äga frågorna och hitta svaren, konstaterar Jens och tyckte också att han fick en mycket positiv respons från deltagarna när han gick igenom de här frågorna.

Även om det är mycket jobb med de här träffarna, tycker Jens det är otroligt värdefullt, och väldigt roligt.

– Daniel Bergqvist är den som är samordnare på Svenska Ridsportförbundet i de här satsningarna, och det är roligt att jobba tillsammans med honom och de andra inblandade i de här projekten. Nu väntar uppsuttna träningar och även fortsatta föreläsningar för de här ryttarna och det ska bli roligt att se hur de utvecklas, avslutar Jens.

Fakta om Svenska Ridsportförbundets Ryttarutveckling, nivå 3:

Utbildningen genomförs under ett år och delfinansieras av Folksam.

SvRF:s ryttarutveckling finns olika nivåer. Nivå 3 och 4 bedrivs centralt medan 1 och 2 sker på distriktsnivå.

I årets nivå 3 deltar 15 hoppryttare, 10 dressyrryttare, 7 fälttävlansryttare och 2 kuskar.

Förutom ridundervisning av Louise Nathhorst (dressyr), Jan Jönsson (fälttävlan) och Jens Fredricson (hoppning) får ryttarna också många avsuttna föreläsningar. Idrottspsykologi, kost, fysträning, hästkunskap, ekonomi, att ta hand om sponsorer/hästägare och att vårda sitt eget varumärke är några ämnen som står på programmet.

Det görs ingen särskild bedömning eller uttagning efter att året gått utan programmets mål är att skapa förutsättningar och grunder för ryttarna att utvecklas så långt den vill och kan.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.