Nyhet

Grundridning är nyckeln till framgång på Ridskolan Strömsholm och Flyinge

På Ridskolan Strömsholm och Flyinge jobbar vi alltid med grundridning. Vi har tidigare hört hopplärarna Jens Fredricson och Maria Gretzer syn på vad grundridning innebär, men givetvis är det lika viktigt i dressyrarbetet. Marianne Essen Söderberg, huvdlärare i dressyr berättar in sin syn grundridning. -Grundridning för mig är nyckeln till framgång, det är en förutsättning att ryttaren är i balans, sitter rätt för att kunna inverka och göra rätt. För hästens del så innebär det grunden måste vara befäst till 100% innan du kan komma vidare.

-När jag jobbar med grundridning har jag väldigt mycket ryttarfokus, att lära ryttarna att sitta i balans och komma till inverkan med rätt känsla, med rätt teknik och framförallt att kunna utveckla sin tajming. Att kunna vara ett med hästen och få samarbetet och dansen att fungera. Med hästarna gäller det att skynda långsamt och bygga upp en hållbarhet som räcker länge. Det är inte idag som är viktigt, utan att man grundutbildar hästen så att det håller och kan prestera även när den är över 20 år.

Marianne pratar om hållbarhet och att se till hästen, att läsa av hästen vad den behöver just där och då och att kunna backa bandet, kunna gå framåt och läsa av vad hästen behöver just nu.

-Det är viktigt som ryttare att veta när hästen är mogen att ta nästa steg, när den är stark nog, både fysiskt i kroppen men även mentalt. Att huvudet är med, du kan aldrig tvinga en häst att göra någonting utan du måste motivera hästen att arbeta tillsammans och för dig.

Dagens moderna hästar ställer också högre krav på ryttaren. Marianne anser att råmaterialet har förändrats genom åren, förr i tiden hade vi en mycket tyngre modell av häst, den har förädlats mycket, det är mera blod, den är mer högställd och har framförallt mera nerv och motor. Det gör också att den idag är mer avancerad att rida.

-Man kan säga att vi förr hade många Volvo, idag finns det fler Ferrari och det ställer betydligt högre krav på ryttaren.  Därför är det superviktigt att grundutbildningen för ryttare sker på lite säkrare, enklare hästar innan man kliver upp på den här känsliga hästen som verkligen kan prestera.

När Marianne ser till sig själv har hon två förebilder, det är Lussan och Kyra. Lussan för att hon har en sån otrolig fingertoppskänsla med detaljerna som gör att hästarna kan prestera när det verkligen gäller. Kyra för sin grundridning, ryttarfocus och problemlösning och att verkligen kunna se till olika individer.

Att utbildningsskalan är grunden i all ridning håller Marianne med om. I utbildningsskalan talar man om sex olika steg som alla hänger ihop, vid varje ridpass. När hästen är redo går man vidare till nästa steg. Tillsammans ger de genomsläpplighet som är lika med ridbarhet och detta kan inte uppnås utan att alla de sex stegen gås igenom. Det är därför grunridningen är så viktig

Grundläggande fas med: takt, lösgjordhet och stöd
Utveckling av påskjutet med: lösgjordhet, kontakt, schwung och raktriktning
Utveckling av bärighet med: schwung, rakriktning och samling

-Jag ser utbildningsskalan som en mall och ett verktyg att utgå ifrån, sedan är det alltid viktigt att ”ABC” fungerar; som innebär framåtbjudning och renodling och att hästen svarar upp för hjälperna. Men det viktigaste i hästutbildningen anser jag vara att hästen är i balans och självbärig och att du har ridbarheten.

Det är inte bara för hästen som utbildningsskalan gäller enligt Marianne. Ryttaren måste först kunna sitta mitt över hästen, vara i balans för att kunna inverka korrekt.

-Jag ser också en negativ utveckling hos ryttarna att de är mindre fysiska idag, mer stillasittande, har sämre grundkondition och framförallt sämre hållning. Det tror jag är alla våra mobiltelefoner och datorer som är tjuven i dramat.

För att kunna utvecklas som ryttare finns det otroligt mycket mer att lära sig och förbättra för att komma långt och kunna prestera än att bara rida.
-Jag tror att avsutten träning är bra för våra ryttare, att de måste se till helheten för att kunna höja prestationen, som mental träning, avsutten träning innehållande kondition och bålstabilitet och kost.

-Självklart är det alltid timmarna i sadeln som utvecklar dig som ryttare men det är mycket mer komplext, framförallt den mentala biten, att vara bäst när det gäller och kunna prestera om man vill lyckas på tävlingsbanan.

Just ryttarens fysik och bålstabiltet för att kunna vara i balans fokuserar Marianne mycket på.

-Jag brukar säga till mina elever såsom du sitter till häst, den hållningen och den bålstabiliteten ska du ha när du står och går, sitter, äter och…ja hela tiden. Annars är det svårt att sitta bra på hästen.

Att hitta en bra tränare är av stor vikt för att kunna nå sina mål. Men det är inte alltid enkelt som ung att veta vad en bra tränare är. Marianne förklarar vad en bra tränare innebär för henne.

-Att det är en tränare godkänd av förbundet och licensierad för då är du säker på att tränaren har de prestationer och framförallt den pedagogiska utbildningen för att kunna träna andra. Sedan är det bra om tränaren själv har meriter och tävlingserfarenheter.
Det är också viktigt att man är i sporten och inte bara i Sverige utan gärna lyfter blicken internationellt.

-Sverige är inte bäst i världen, vi är på bra väg dit men vi har andra nationer som är bättre än oss och då ska vi lära utav det. Tyskland har ett otroligt bra koncept och system redan från grunden, där ryttarna lär sig att rida dressyrryttartest, att bara bli bedömda på hur de sitter och precis som jag sa tidigare; att de sitter i balans och att grundridningen finns där. Har du den så är det mycket lättare att komma vidare, det tror jag är Tysklands framgångskoncept!

Mariannes 5 tips till bra grundridning

 

  • Hitta en bra hemmatränare som har ett bra system
  • Horsemanship -att lära sig allt om hur hästar fungerar
  • Att rida många olika typer av hästar
  • Träna avsuttet och mentalträning
  • Reflektera och analysera över sin egen ridning och inlärning
Ladda hem utbildningsskalan som en pdf att skriva ut

Utbildningsskalan

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.