Nyhet

Hur viktigt är det som ridlärare och tränare att rida själv?

Välmeriterade Louise ”Lussan” Nathhorst kommer regelbundet till Ridskolan Strömsholm för att hålla fortbildning för våra ridlärare och stipendiater. Marianne Esseen-Söderberg har precis avslutat dagens dressyrträning för Louise ”Lussan” Nathhorst på Ridskolan Strömsholms häst Conny M (Connaisseur – Briar) inne i Röda ridhuset på Strömsholm. -Det är otroligt viktigt att hålla sig uppdaterad och veta vad man undervisar och tränar i, för ridning handlar om tajming, mycket känsla och det är i sadeln det räknas -så där gäller det att vara! säger Marianne.

-Det är enklare att kunna förmedla känslan till sina elever när du själv blir påmind om hur det ska kännas.  Även vikten av att kunna sitta upp och visa elever, många lär sig visuellt genom att titta och då kan det vara ett väldigt pedagogiskt verktyg att sitta upp och visa. Sedan att eleven själv får sitta upp och känna, hur motorn, takten eller vad det nu kan vara fungerar, förklarar Marianne.

Marianne Esseen-Söderberg på Ridskolan Strömsholms häst Conny M (Connaisseur – Briar)

Även vår dressyrlärare Agneta Aronsson har precis ridit och hon är inne på samma spår.

-Det är jätteviktigt att rida och träna själv, det är en förutsättning. Oavsett ålder ska man fortsätta att sitta upp, som hoppryttare kanske man inte behöver hoppa högt, men just det där att känna hur det känns i det man instruerar, det tycker jag är jätteviktigt. Jag skulle aldrig klara av det annars, säger Agneta Aronsson och klappar om sin egen häst.

Agneta Aronsson

Agnetas sambo Ulf Wilken, dressyrdomare och pensionerad från Svenska Ridsportförbundet som sitter vid sidan om och filmar Agneta flikar in:
-Det är även av vikt att rida själv som dressyrdomare, man blir lite mer ödmjuk och har större förståelse för ekipagen man dömer. Det som gällde för 20 år sedan är inte riktigt samma idag, vi har helt andra hästar och att rida själv skapar förståelse kring det!

”Lussan” har en kort paus till nästa ekipage och kommenterar:
-Det blir lättare att se hur det känns och att kunna förmedla hur det känns. Jag kan ju se hur det känns för eleven och då är det lättare om man rider själv också.

Tidigare på dagen red även dressyrlärare Camilla Nyblom på Ridskolan Strömsholms häst Dorian, en valack född 2010, e: Don Primero – Good Future, som hon kvalificerat sig till Breeders Trophy med som rids på Flyinge om 2 veckor. Lussan ger Camilla feedback att hon i sin analys när hon rider måste tänka mer på hur känslan är uppe från hästryggen, mer än hur det ser ut från marken ur perspektiv som ridlärare/ tränare.

-Det som är så bra med att ha hjälp av Lussan är just att hon rider kontinuerligt och är väldigt duktig på att förmedla just känslan, säger Camilla.

Camilla Nyblom -Dorian tränar piruetter
Saga Kullberg, stipendiat på sin egen häst tränar för Lussan

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.