Nyhet

Världsfemman Scott Brash inspirerade på Strömsholm

Inspirationen flödade när Scott Brash fyllde Röda Ridhuset på Strömsholm för att berätta om sina hemligheter för att nå framgång. - En fantastiskt inspirerande dag, vilken världsryttare han är, konstaterade Stallmästare Jens Fredricson som njöt av dagen och kvällen.

Världsfemman Scott Brash tillbringade hela dagen på Strömsholm, och trivdes.

– Det här är första gången jag håller träning i Sverige. Jag får många förfrågningar men har bara två-tre sådana här tillfällen per år. Det är trots allt mitt eget tävlande som kommer i första hand, berättade Scott Brash, som dock trivdes bra i tränarrollen.

Scott var också imponerad av de svenska ryttarna han träffade under dagen och kvällen. På eftermiddagen höll han träning för ett antal utvalda ryttare och senare en mycket uppskattad clinic inför i det närmaste fullsatta läktare.

– Ryttarna håller en hög grundnivå i sin ridning, men det som jag är mest imponerad av är deras sätt att ta till sig instruktioner och deras vilja att utvecklas, berömde Scott.

Daniel Svensson
Carolina Määttä
Mikaela Gustaphson
Py Jägerden
Stina Lilje

På själva clinicen fick Strömsholmsryttarna Filip Ågren, Carolina Määttä och Mikaela Gustaphson vara med och rida, liksom hopplärarna på Ridskolan Strömsholm, Py Jägerden och Daniel Svensson. Dessutom red Stina Lillje, som har varit elev på Ridskolan Strömsholm.
– En jättebra dag med massor av bra instruktioner. Jag som har förmånen att träna för Jens mycket känner förstås igen det mesta, men det är nyttigt att få olika nyanser på instruktionerna. Det ger en extra dimension, berättade Filip Ågren, och fortsatte:

Filip Ågren

– Det var också väldigt intressant att få en inblick i hur Scott tänker, och han instruerade verkligen oss till att rida som han tänker.

Något som Scott påpekade många gånger under eftermiddagen och kvällen var vikten av att allt man gjorde skedde med respekt för hästen och att man hela tiden hade hästens bästa för ögonen.

– Det är vår uppgift att lära oss förstå hur vi ska få hästarna att trivas och må bra – det är extra viktigt när vi rider den. En häst som tvingas till saker kommer aldrig att kunna göra sitt bästa. Vi ska utbilda dem och få dem att bli nöjda med vårt arbete, menade Scott.

Hans lugna, metodiska system i ridningen gick igen oavsett om han stod på marken och instruerade ryttarna eller när han under kvällen red Daniel Svenssons 7-åring Khan v/d Donkhoeve (e. Vagabond de la Pomme-Lord Z). Med tålamod och mycket känsla fick han snart hästen att lyssna på sina, mycket finstämda, signaler och göra som Scott ville.

– Det här är en intelligent häst och en häst med en bra hjärna är lätt att utbilda och få till en bra häst, menade Scott och klappade om fuxen – något han för övrigt var mycket noga med att göra själv och uppmana sina elever att göra.

– Att berömma hästen när den gjort rätt är en väldigt viktig del i att få den att förstå vad den ska göra, konstaterade Scott.

En annan sak som Scott ofta poängterade var hur viktigt det är för ryttaren att lära sig att rida hästen i balans och hålla en bra rytm. Ryttarna på clinicen fick verkligen jobba sina hästar i en frisk galopp och få dem att komma loss och bli reglerbara utan att sitta och bromsa med handen.

– Tänk på att det krävs mer ben för att korta galoppen än för att länga den, konstaterade Scott lugnt och publiken på läktaren nickade instämmande.

Det var många som gick hem med ny inspiration och gissningsvis kommer många att låta sina hästar galoppera i ett högre tempo de närmaste dagarna. Vi hoppas också att alla verkligen tar med sig Scotts sätt att se till hästarnas bästa och att hela tiden rida med så små och finstämda hjälper som det bara är möjligt.

Fem bra tips från Scott Brash

Hästen måste lära sig att förstå och lyssna på ryttarens hjälper. Om den inte förstår har du förklarat för dåligt och då måste du göra om och göra det bättre.

Hästen måste lära sig att arbeta avspänt. Här gäller det att ha tålamod, du kan aldrig tvinga en häst till avspändhet och lösgjordhet. Låt hästen få den tid på sig som den behöver och var hela tiden lugn i ditt arbete.

Skyll aldrig på hästen. Fråga dig i stället efter varje hopprunda – oavsett om det är på träning eller tävling – hur var rundan, vad ska jag göra bättre och vad måste jag göra för att få hästen att bli bättre?

Öva, öva, öva. Gör om övningen, hjälpen eller vad det nu var som inte fungerade perfekt första gången tills det fungerar. Fattar inte hästen galopp tillräckligt bra, gör om galoppfattningen tills den fungerar. Går inte halvhalten igenom, gör om och så vidare. Nöj dig aldrig med något som är halvbra.

Ha tålamod. Det tar år att utbilda en häst till att göra toppresultat och man måste vara nöjd med även små framsteg i utbildningen. Låt det ta tid och se till att utvecklingen hela tiden sker med hänsyn till hästens bästa.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.