Nyhet

Framtidens ryttare inspireras till att utvecklas

I början av veckan hade Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram för ryttare, Ryttarutveckling för fjärde året en av sina träffar för nivå 3 på Ridskolan Strömsholm. Ryttarutveckling är en del i en helhet som ska inspirera och få ryttarna att fortsätta utvecklas till att bli bra ryttare med hjälp av grundridning och grundutbildning eftersom det inte finns några genvägar.

 
Jens Fredricson är högst involverad som kvalitetsansvarig för hela Ryttarutveckling och mentor för hoppryttarna
-Nu har vi haft ett gäng på Flyinge och ett gäng här uppe. Vi jobbar mycket med grundridning och att få hästarna framme för hjälperna, avslappnade, i balans och hoppa genom kroppen. Vi har jobbat mycket med detaljer gällande sits och inverkan denna gång och ska även hoppa bana. Det finns en otroligt stor ambitionsnivå hos ryttarna och de kommer hit och är utmärkt intresserade av att utvecklas.


Hanna Gryme, fälttävlan, har precis ridit dressyrprogram för Louise ”Lussan” Nathhorst och Mats Eriksson som domare, med sin häst  ”Lea”
-Det var bra roligt och givande, eftersom jag har en unghäst med mig, så fick jag väldigt konkreta tips hur jag ska fortsätta vidare. Det jag tar med mig mest är att våga rida mer även på en ung häst. Jag fick små tips som gör stor skillnad och som är viktigt att bli påmind om.

Daniella Hansson, dressyr ger sin syn på den första uppsuttna träffen med Ryttarutveckling som även innehöll teori.

-Vi har haft Veterinärlära med Laura Hirvinen som var väldigt informativ, det var mycket att lära och känna sin egen häst, hur man palperar och lära känna sin egen hästs normalläge. Att man lär sig kolla betydelsen av sårskador, gallor och vad man kan behöva vara mer noggrann med om det tillexempel sitter nära en led.

-Att vara med i Ryttarutveckling är väldigt lärorikt, dels att komma närmare de andra grenarna och höra deras erfarenheter och från mentorerna och från andra som håller på med samma satsning. Sedan är det kul att få mer ansikte och personlighet på några av de jag vanligtvis möter på tävling och känner till via namn i resultatlistan.

Daniella har tidigare varit på Strömsholm i tävlingssammanhang.
-Det är otroligt nyttigt för hästen också att få komma hit till Strömsholm och vara här utan att det är en tävlingssituation.  Att kunna rida avslappnat utan press inför en tävlingsstart.


Henrik Karlsson, hoppning skrittar av sin häst ”Hot Shot” efter träning med Jens Fredricson

-Jag har fått med mig många bra tips. Jag tar med mig att vara noggrann med detaljerna i allt. Mina förväntningar på att vara med i Ryttarutveckling är att jag ska utvecklas som ryttare och komma ett steg längre.

Med i mangen är även Daniel Bergqvist, från Svenska Ridsportförbundet.
– Ryttarutveckling ska komma in tidigt och inspirera samt ge en grundutbildning där grundridning, inverkan, sits och balans ska vara i fokus med kunniga mentorer för att få fram duktiga ryttare. Vi har alla tre disciplinerna här med mentorer som är med och även ryttarens ordinarie hemmatränare , det ger ett unikt diskussionsklimat som ger en möjlighet att utforska varandras discipliner och där tid för diskussion finns.

FAKTA OM SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS RYTTARUTVECKLING, NIVÅ 3:

Tillsammans med Svenska Ridsportförbundet arbetar vi med Ryttarutveckling nivå 3. Ett utvecklingsprogram för talangfulla ryttare som vill utvecklas och lära mer. Strömsholmslärarna, Jens Fredricson, Louise ”Lussan” Nathhorst och Jan Jönsson ingår alla i teamet runt ryttarna. På olika sätt är våra lärare också engagerade i Ryttarutveckling nivå 4; ATG Hopp & Talang.

Utbildningen genomförs under ett år och delfinansieras av Folksam.

SvRF:s ryttarutveckling finns olika nivåer. Nivå 3 och 4 bedrivs centralt medan 1 och 2 sker på distriktsnivå.

I årets nivå 3 deltar 15 hoppryttare, 10 dressyrryttare, 7 fälttävlansryttare och 2 kuskar.

Förutom ridundervisning av Louise Nathhorst (dressyr), Jan Jönsson (fälttävlan) och Jens Fredricson (hoppning) får ryttarna också många avsuttna föreläsningar. Idrottspsykologi, kost, fysträning, hästkunskap, ekonomi, att ta hand om sponsorer/hästägare och att vårda sitt eget varumärke är några ämnen som står på programmet.

Det görs ingen särskild bedömning eller uttagning efter att året gått utan programmets mål är att skapa förutsättningar och grunder för ryttarna att utvecklas så långt den vill och kan.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.