Nyhet

Stipendiaterna knyter samman sport och utbildning

Att vara stipendiat på Ridskolan Strömsholm är ett ansvarsfullt och utvecklande uppdrag. Intresset är stort och varje år är det många som söker de få platser som finns. - Vi har höga mål för varje häst här på Ridskolan Strömsholm, och stipendiaterna är viktiga för hästarnas utbildning, förklarar Marianne Esseen-Söderberg, huvudlärare i dressyr.
Marianne, Josefin (hoppstipendiat), Emelie (dressyrstipendiat), Jessica (SRL III), Saga (dressyrstipendiat) & Daniel

2-4 elever får varje år chansen att vara med och utbilda och utveckla de hästar som köps in till Ridskolan Strömsholm. Varje stipendiat har i genomsnitt sex hästar var som de ansvarar för i olika åldrar och utbildningsståndpunkter.

Systemet med stipendiater har funnits i flera år och den här hösten började tre elever. Saga Kullberg och Emelie Renman Åquist har dressyr som sin specialinriktning, medan Josefine Nykvist är hoppstipendiat. Dessutom ingår Jessica Engell Cremen i gruppen, men hon är antagen som SLR 3-elev och ägnar sig därför åt både hoppning och dressyr.

– Jag har jobbat som stallchef och mycket med unghästar tidigare och har varit hos Stefan Jansson i fem år, så nu ville jag testa något nytt, berättar Saga, som så här långt är mer än nöjd med sin tid på Strömsholm och de hästar hon jobbar med.

Varje häst har sin egen utbildningsplan, som stipendiaterna gör upp tillsammans med bland andra Marianne. För stipendiaterna ingår många lärarledda lektioner, till exempel för Marianne men också för Louise ”Lussan” Nathhorst och Lars Andersson, som regelbundet kommer till Strömsholm. För Josefine blir det mycket träning för Daniel Svensson och Jens Fredricson, men också för till exempel tyske Kaiser Johannsmann som kommer till Ridskolan Strömsholm varje månad nu under vinterhalvåret.

– Det finns ett så stort engagemang från alla håll, och det finns alltid hjälp att få, menar Jessica, som förutom att hon rider både hopp- och dressyrträningar också har många teorilektioner under en normal vecka. Målet är att avlägga yrkesprov för Level 3 till sommaren.

Alla är rörande eniga om hur värdefullt det är att kunna vara på Ridskolan Strömsholm och, förutom att få rida bra hästar för skickliga tränare, också ha tillgång till den varierande träningsmiljö som erbjuds.

– Det här är ännu bättre än jag hade hoppats på, menar Emelie, som arbetat under många år i Frankrike med hästutbildning.

Emelie har, förutom flera yngre hästar, även en av de äldre skolhästarna som hon rider och tävlar. Ekipaget har under hösten lyckats så bra att de nu är färdigkvalade till Medelsvår A.

– Det är verkligen jättehäftigt att ha den möjligheten, menar Emelie.

I normala fall är de äldre hästarna enbart med på någon av Ridskolan Strömsholms utbildningar, men det finns förstås undantag.

– Vi tittar ju vad som passar bäst för hästarna, förklarar Marianne, och fortsätter:

– Det här kan förstås betyda att vi byter hästar mellan ryttarna, men det ingår i ett professionellt tänk att hela tiden göra det som är bäst för hästen.

Det händer också att stipendiaterna får hjälpa till att under en längre eller kortare period ta hand om någon av de hästar som redan ingår i skolverksamheten för att hjälpa till att lösa ett eventuellt problem eller att vidareutbilda hästen.

– Ju bättre utbildade hästar vi har, desto bättre blir det för våra elever, menar Marianne.

Ridskolan Strömsholms lärare är också överens om vikten av att hästarna får komma ut och tävla. Därför utbildas och matchas alla unghästar för championaten, under förutsättning att de ligger i fas både fysiskt och psykiskt.

– I slutänden ger det oss bättre skolhästar om de kommer ut och tävlar och är med i sporten. Jag tror att det är en framtidsmodell för alla ridskolor att sport och ridskola hänger ihop bättre, avslutar Marianne.

Fakta: Stipendiater på Ridskolan Strömsholm

Formen med stipendiater har funnit i ett flertal år.

Varje höst får elever ansöka om att bli antagna. De väljs ut efter meriter, intervjuer och framför allt ridprov. En del har tidigare varit elever på Ridskolan Strömsholm, men det är inget krav.

Årets stipendiater är:

Saga Kullberg, 23 år, från Varberg. Dressyr.

Emelie Renman Åquist, 31 år, från Lund. Dressyr.

Josefine Nykvist, 19 år, från Västerås. Hoppning.

Dessutom ingår Jessica Engell Cremen, 27 år, från Sollentuna i den grupp som har hand om hästutbildning. Jessica går SLR 3-utbildning som innebär höga grundkrav i både hoppning och dressyr.

Kontaktperson
Marianne Esseen-Söderberg Ridlärare dressyr, A-tränare
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.