Utbildning

Hästar som terapi berikar inom många användningsområden

HUT är en tilläggsutbildning som står för Hästunderstödda insatser med inriktning terapi och specialpedagogik. Kursen startade upp med sin första träff i slutet på augusti och håller på till i juni 2018, vi har fått prata mer med två av deltagarna, Ingrid Edgard och Ann-Sofie Hellgren. -Det finns så olika bitar även inom ridning för funktionshindrade. Spannet är stort, samma spann som finns för alla andra, säger Ann-Sofie.

Ingrid Edgard är präst i Svenska Kyrkan
-Jag är intresserad av att gå den här kursen för att det verkar otroligt spännande att jobba med häst till själavård.

Ann-sofie Hellgren, socionom verksam inom kommunen till vardags.
-Min tanke med att gå kursen är att kunna få till en daglig verksamhet med inriktning häst inom kommunen jag jobbar i.
Hitintils har kursen var väldigt intressant. Det är många olika områden som kursen täcker upp, en del som jag kan en del om sedan tidigare och en hel del som är nytt, jättenyttigt för mig att få med biten om de som jobbar med fysiska funktionshinder. Mycket bra del med hästkunskap, alltifrån grundläggande hästhantering till mer avancerat, så att inga bitar missas, säger Ann-Sofie.

-Det är spännande i denna grupp när alla har så olika professioner, med socionomer, terapeuter, sjukgymnaster, sjuksköterskor och arbetsterapeuter. Vi kan alla bidra med så mycket olika saker i både diskussioner och i ett nätverk efter kursen. Vi alla har det gemensamma intresset i att jobba med häst. Men vi har helt olika hästvärldar, och det ger väldigt mycket input i sammanhanget, säger Ingrid.

När kursen är avslutad finns det många olika användningsområden att tillämpa kunskaperna i.
– Kommunen där jag arbetar behöver få i gång en daglig verksamhet där man använder hästen, så att det finns kompetens för oss som ska hålla i det när vi åker ut till en ridskola. Min tanke är att använda kunskaperna framförallt för personer med psykiska funktionshinder, utvecklingsbehov och social problematik. För det blir en struktur och fyrkantighet kring det man gör som många tycker om, säger Ann-sofie.

Ingrid har en helt annan inriktning i åtanke.
-Jag vill utveckla samtal tillsammans till häst, vi ägnar oss mycket åt att samtala och mycket åt musik. Men det är inte alla människors sätt att kommunicera, det finns så måna andra sätt som vi behöver använda för att få med oss våra kroppar och hästen kan bryta så mycket isolering. Den tysta kommunikationen med hästen är fantastisk. Jag tänker det som ett allmänt breddat stöd för väldigt många människor.

Det är väldigt många människor som bär på så mycket som själva skulle behöva bli burna en stund och kunna få en enorm avlastning även rent bokstavligt talat. Det finns något väldigt speciellt i det, vi har aldrig blivit burna sedan vi var barn, och aldrig vaggade och det kan hästen ge oss, fortsätter Ingrid.

-Det är väldigt roligt att den här kursen finns här på Strömsholm, så att man får se att hästen inte bara är ridskola, ungdom, tävling utan hästen och umgänget med hästen kan berika så mycket mer, säger Ingrid.

Deltagarna har även fått möta EM-ryttaren Felicia Grimmehag som medverkade under en träff, där Felicia berättade om sin resa fram till idag. Agneta Aronsson, landslagsledare för Parasporten och även dressyrlärare på Ridskolan Strömsholm, har berättat om förutsättningarna för paraidrottare.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.