Nyhet

Fem dagar med toppdressyr på Strömsholm

Under fem dagar kommer Ridskolan Strömsholm att vara samlingsplats för många av landets bästa dressyrryttare. - Det ska bli väldigt roligt och det är jätteviktigt för våra studenter att de har möjlighet att få se de allra bästa ryttarna här på plats, förklarar RS huvudlärare i dressyr, Marianne Esseen-Söderberg.
Marianne ser fram mot fem dagars dressyrtävlande på Strömsholm. Den här gången får hon dock inte vara med själv, utan får nöja sig med att titta och coacha elever.

Vårdressyren på Strömsholm bjuder på allt från unghästklasser till Grand Prix Kür. Tävlingarna är också kval till Lövsta Future Challenge både för unga hästar och unga ryttare, med final i samband med Sweden International Horse Show på Friends senare i höst.

– För mig personligen är det helheten som känns mest lockande och intressant, att få se allt från fina unghästar till Grand Prix, konstaterar Marianne.

Själva tävlingsarrangemanget är en del i Hippologutbildningens årskurs 3. Studenterna har det som ett projektarbete att vara med och arrangera en tävling. Här ingår allt förberedelsearbete, från hur man skapar och lägger ut en proposition till att ansvara för uppstallning, vaccinationskontroll, säkerhet och så vidare. Dessutom ska de utvärdera tävlingen och deras egen insats efteråt.

– Jag finns med och coachar dem och sedan har vi en tävlingsledare som ansvarar för helheten, berättar Marianne.

Tävlingarna har lockat många toppryttare och fulla startfält under dagarna. Flera av RS lärare och stipendiater kommer också att vara med och rida – framför allt unghästklasserna.

– Det är ju en del i vår hästutbildning att de hästar som är färdiga för uppgiften ska vara med i sina respektive årgångsklasser, förklarar Marianne och fortsätter;

– I några fall har vi dock valt att avstå start under veckan då hästarna inte har varit riktigt redo för de här lite svårare programmen så tidigt på säsongen. Det är väldigt viktigt att man hela tiden läser av hästarna och inte begär för mycket.

Intresset för att vara med och både jobba och se på tävlingarna är stort bland Ridskolan Strömsholms elever i de olika kurserna.

– De tycker verkligen att det ska bli spännande och inspirerande att vara med under den här veckan. Dessutom är det så bra att de kan se vår sport på nära håll, att se vad det är vi jobbar mot, avslutar Marianne.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.