Nyhet

Framtidens hovslagare utbildas på Ridskolan Strömsholm

Att vara hovslagare är ett otroligt viktigt yrke och utan välskötta hovar har hästen små möjligheter att hålla för prestation. På Ridskolan Strömsholm utbildas hovslagare och snart är det dags att ansöka till utbildningen.

– Målet är att utbilda hovslagare med en bred kompetens som kan möta upp hästägarnas krav, förklarar Patrick Hedqvist, en av lärarna på hovslagarutbildningen.

Sedan förra året är hovslagarutbildningen tre år, detta för att ge eleverna rätt kompetens för att kunna bli godkänd hovslagare av Jordbruksverket – och därmed även ha rätt att jobba med till exempel sjukbeslag.

– Det här extraåret ger bra behörighet men framför allt mycket kunskap eftersom det finns mer utrymme för att fördjupa sig, menar Patrick.

Patrick är en av fyra lärare i hovslagarutbildningen, och bredden på kompetensen är stor eftersom alla har sina specialområden och spetskompetenser. Allt från smide till sjukskoning men också mycket erfarenhet av sporthästar inom alla olika områden och unghästar.

– Vi har många samarbetspartner och arbetar mycket externt tillsammans med ryttare och kuskar, vi är också i islandshäststall, är hos en stor ardenneruppfödare och har hand om många unghästar, så möjligheterna till kunskap är väldigt stora, berättar Patrick.

Hovslagarutbildningen har en teoretisk del där hästkunskap och anatomi står i centrum, men där eleverna också får insikt i vikten av kommunikation mellan hovslagare, hästägare och veterinärer. Dessutom får de fördjupad kunskap om hur de ska ta hand om sin egen kropp för att hålla för det tuffa, men viktiga yrket. En annan bit som ingår är hjälp att starta ett företag och få mer kunskap om vad som gäller där.

– När det gäller skoning så börjar vi med grunderna, med verktygshantering, verkning och normalskoning för att sedan trappa upp undervisningen efter hand, förklarar Patrick.

En viktig bit i utbildningen av hovslagare på Strömsholm är att få eleverna att se mer än bara hästens hovar. Det som man kallar för fysiologisk skoning.

Det gäller att få en förståelse för hästens exteriör, att titta på hur den är konstruerad och musklad. Man måste också väga in delar som vilka krav som ska ställas på hästen, vilket underlag den kommer att gå på och vad det är tänkt att den ska prestera. Allt för att skoningen tillsammans med övrig hantering ska ge en så frisk och hållbar häst som möjligt.

– Vi finns till för hästarna, det är dem vi jobbar för och rätt hovslagare kan göra skillnad i prestation och hållbarhet, menar Patrick Hedkvist.

Patrick har också märkt ett ökat intresse av hovens och hovslagarens betydelse. Både från hästägare som inser att en bra hovslagare kan göra det där lilla extra och från hovslagare som vill förkovra sig och ta ett steg till i sin utveckling.

– Det känns som om krav ökar, och det är positivt. Eftersom allt utvecklas, hästarna, sporten, underlagen, då måste även vi hovslagare utvecklas, menar Patrick.

Även eleverna som går på Strömsholm jobbar hårt för att bli skickliga hovslagare. Förutom de teoretiska delarna och lektionerna på Strömsholm är de också ute 10 veckor på praktik varje läsår. De är både tillsammans med arbetande hovslagare och på klinik för att få mer insyn i den verklighet som väntar.

– Vi har en utbildning som håller hög klass, och det är flera av eleverna som verkligen visat att de kommer att bli bra hovslagare, avslutar Patrick stolt.

Kontaktperson
Marita Lindberg Utbildningsledare, Hovslagarutbildningen
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.