Nyhet

Vägen till att bli Svensk Ridlärare III

Är du ridlärare, duktig på både dressyr och hoppning och vill utveckla din egen ridning och fördjupa dina teoretiska kunskaper? Då ska du söka till Svensk Ridlärare III. Det gjorde Jessica Engell Cremen, och hon är mer än nöjd med sin tid på Ridskolan Strömsholm. - Framför allt har jag fått en chans att utveckla min egen ridning, både i hoppning och dressyr, förklarar Jessica.
Jessica i Kungsgårdsridhuset

SRL III på Ridskolan Strömsholm är en exklusiv utbildning med bara fyra platser varje period. Dessutom får eleverna ett stipendium som gör att de helt kan fokusera på utbildningen under året. Efter avslutad utbildning finns möjlighet att avlägga yrkesprovet för att bli godkänd som Ridlärare, Level III, något Jessica tänker göra.

– Det är förstås målet. Har jag nu gått utbildningen vill jag också göra provet, förklarar Jessica.

Jessica har under sitt utbildningsår ingått i den grupp som tillsammans med stipendiaterna – och under ledning av främst hopplärare Daniel Svensson och dressyrlärare Marianne Esseen Söderberg – utbildat ett antal lovande hästar som så småningom ska in i verksamheten. Dessutom har hon haft möjlighet att tävla i både dressyr och hoppning på äldre och yngre hästar.

– Möjligheten att ha tillgång till hästar som jag kan lära mig på och dessutom hästar som jag ska utbilda, är otroligt värdefullt. Under det här året har jag verkligen kunnat fokusera på mig själv och min egen ridning, menar Jessica.

Förutom ridningen ingår också mycket teori. Hur mycket är egentligen upp till eleven själv, eftersom man har tillgång till större delen av utbudet som finns på Ridskolan Strömsholm.

– Det är till exempel det som hippologerna i årskurs 2 och 3 har, praktisk teori och rena föreläsningar. Jag har även varit med när SRL II har sina samlingar här. Det handlar mycket om att välja och planera och se vad som är intressant för mig, förklarar Jessica.

Under hösten såg Jessica till att vara med hippologerna som valt ridlärarinriktning när de hade didaktik och lektioner.

– Jag var framför allt med på dressyren, eftersom det är där jag behöver träna lite mer. Vi höll lektioner en gång i veckan och det var mest fokus på coachning eftersom jag hade en elev åt gången, berättar Jessica, och fortsätter:

– Under våren har jag, tillsammans med Marianne, haft lektioner för hippologerna i årskurs 2 under deras dressyrblock och så har jag vikarierat några gånger på gymnasiet, berättar Jessica.

Jessica har främst tävlat i hoppning tidigare och tycker därför att det är dressyrbiten som hon utvecklat mest under tiden på Ridskolan Strömholm.

– Men det är en fantastisk möjlighet att få ägna så mycket tid åt båda disciplinerna. Det gör man ju inte på samma sätt om man bara har en egen häst, menar Jessica och fortsätter:

– Jag känner ju att så mycket som jag har lärt mig i dressyren gynnar ju hoppningen också. Dessutom har jag ju fler hästar som jag rider och hoppar därför mycket mer än tidigare, så även där är utvecklingen stor.

När Jessica är färdig med sitt år på Strömsholm kommer hon att återgå till polisyrket, där hon har varit verksam i två år. Hon hoppas kunna hitta ett sätt där hon kan kombinera polisyrket med jobbet som ridlärare samt kunna hålla igång mängden ridning.

– Drömmen och slutmålet är att arbete på rytteriet där jag skulle kunna kombinera polisyrket med hästutbildning och ridlärarrollen, att utbilda både hästar och de anställda på rytteriet. Vi får väl se om det fungerar, avslutar Jessica, som inte ångrar att hon tog tjänstledigt från sitt jobb för att satsa på sig själv och sin ridning under ett år på Ridskolan Strömsholm.

Och Jessica kan verkligen rekommendera andra som har möjlighet att ta chansen.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.