Nyhet

Hippologstudenterna hämtar internationell inspiration från Nelson Pessoa

Studenterna på Hippologprogrammet i årskurs tre har innnehållsrika dagar. Studietiden vänder även blicken internationellt. Med mindre än två månader kvar till examen fick studenterna följa med ridläraren Daniel Svensson till Södertälje för att följa träningar för mästaren Nelson Pessoa. Nedan kommer lite intryck som studenterna tog med sig efter att ha följt träningen för Nelson Pessoa.

—Respekt, ödmjukhet och noggrannhet och inte lämna något åt slumpen. Det tycker jag känns som en röd tråd från många av de tränare som vi fått se under tiden på Hippologprogrammet. Att alltid, alltid se till hästens bästa. Jag har antecknat både idag och när Kaiser Johannsmann, Kyra Kyrklund och många andra tränare vi har fått följa i en bok. Den kommer jag ha till hjälp i framtiden och fylla på i resten av livet så att jag, kanske när jag är 65 år gammal kan gå igenom den nästan som en bibel för att kunna se att jag har hämtat in all den här kunskapen under mitt liv, säger Amanda Igelström.

—Både disciplin och ödmjukhet mot hästarna behövs. Han gav hästarna godis (sockerbitar) och uppmanade ofta ryttarna att klappa sina hästar och berömma när de hade gjort något bra eller behövde slappna av eller stå still, säger Lovisa Carlsson.

—Ett exempel på disciplinen var också en häst som var lite istadig, då var han väldigt noga med att den skulle sluta med det här och nu. Han var väldigt mån om att ryttarens skulle skapa en kommunikation med sin häst och han tog sig tid att lösa problemet. Rid fram, klappa, men visa att du bestämmer säger Isabella Svensson.

—De små detaljerna gör den stora skillnaden, men man måste ha tålamod säger Johanna Sondell.

—…och att rida övergångar, förbereda och börja bakifrån med övergångarna så det blir säte, skänkel och hand, fortsätter Lovisa Carlsson.

—Han var väldigt noga med framridningen, med att mjuka upp hästen så att både häst och ryttare är ordentligt igång innan de börjar hoppa säger Paulina Lisra.

—Det var en väldigt tydlig röd tråd genom framridningen och i själva huvudövningen och det var något som han hela tiden återkopplade till så det var som åskådare enkelt att förstå hans system och hur det noggranna grundarbetet lönade sig i övningen säger Johanna Sondell.

Ryttarna fick rida en övning med studs på medellinjen och sedan vika av åt sidan för att hoppa ett hinder vinkelrätt från den raka linjen.
—Han ville skapa lekfullhet, se så att hästen följer ryttaren, bara för att man rider på en rak linje betyder inte det att man alltid ska fortsätta rakt fram, säger Malin Lahtivuori.

—Rakt spår, böjt spår, diagonalt dessa tre sätt kan man hoppa ett hinder på och alltså måste man träna på alla tre sätten. Men att alltid vara noga med att rida en rak väg före och efter avslutar Malin Lahtivuori.

Genom en ”korridor” med bommar efter hindret som även reds i skritt i uppvärmningen fick ryttarna tänka till lite extra med att rida rakt före och efter hindret.
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.