Nyhet

Strömsholmselever bäst i Europa

När det europeiska utbildningsnätverket EEN bjöd in till sina årliga tävlingar Student Championchips blev det full pott för Ridskolan Strömsholms representanter. Jessica Engell Cremen vann individuellt och Sofia Wittlock var med i det vinnande laget.
Strömsholmseleverna Jessica Engell Cremen och Sofia Wittlock toppade det europeiska nätverket EEN:s stora tävling. Foto: Alida Säflund

Equestrian Educational Network – EEN – är en sammanslutning av hästutbildningsanstalter i Europa. Här bedrivs många gemensamma projekt och varje år arrangeras Student Championchips – tävlingen för studenter från de olika anläggningarna.

I år stod Portugal som värd, och Sverige hade fyra deltagare med. Från Flyinge kom Maja Hansdotter som går årskurs 3 på Hippologutbildningen och Isabelle Lexing som är stipendiat. Ridskolan Strömsholm representerades av Jessica Engell Cremen, som går SRL III och Sofia Wittlock, som också går Hippologutbildningen, årskurs 3.

– Det var en upplevelse att få åka iväg så där, menar Sofia och Jessica höll med.

Alla deltagare lottades in i olika lag, där inget lag fick bestå av fler än en person från samma nation och där coacherna – vilka var lärare som följde med – inte fick ha någon ”hemmaryttare” i sitt lag. Även hästarna lottades ut och varje lag delade på en häst i respektive tävlingsmoment.

– Det var mest lusitanos och portugisiska sporthästar. Det var skolhästar från olika delar av landet som hade samlats på den här stora tävlingsanläggningen som låg ett par minuter från centrum av Golega. En stad som räknas som Portugals hästcentrum, berättar Jessica.

Tre dagars tävling

Sofia Wittlock fick högst dressyrpoäng av alla första tävlingsdagen.

Tävlingarna pågick under tre dagar, och innehöll många olika moment. Allt från muntliga redovisningar via att hålla lektioner till dressyr- och hoppklasser.

– Första tävlingsdagen inledde vi med dressyr. Vi bestämde inom laget vilken startordning vi skulle ha och red sedan ett dressyrprogram som motsvarade Lätt B. Man fick maximalt tio minuter på sig att rida fram, förklarar Sofia.

Varje deltagare fick sedan ett samlat betyg för sin uppvisning. Domarna tittade mycket på ryttarens sits och inverkan och hur den samspelade med hästen.

– Tävlingsformen är baserad på det tyska utbildningssystemet och domarna tittade också på vår förmåga att lösa eventuella problem som uppstod, berättar Jessica.

På eftermiddagen var det sedan dags för hoppning, den här gången med en ny häst men annars var förutsättningarna samma. Maximerad tid för framridning, alla i laget red samma häst och en domarjury bedömde hur ryttarna red banan. Juryn bestod av sex huvudansvariga från de olika anläggningarna, bland andra Flyingeläraren AnnCatrin ”Ancan” Carlsson.

Jessica Engell Cremen vann hela tävlingen individuellt.

– Hinderhöjden var cirka 1 meter och det ingick även avsaktningar, en studsserie och att lägga volter, berättar Jessica, som var den som fick allra högst poäng i hoppningen medan Sofia fick högst poäng av alla i dressyren.
Poängen slogs ihop och sedan gick den ryttare med högst poäng i varje lag vidare till nästa dags semifinal.

– Förutom den som var bäst i varje lag gick även de två som inte var gruppvinnare med högst poäng vidare – man kallade det för Lucky Looser, berättar Sofia, som fick en semifinalbiljett på det sättet.

Tävla i att hålla lektion
Totalt gick nio vidare till semifinal och där delades de in i nya grupper. Även här fick varje grupp en häst att dela på och de fick rida dels ett dressyrprogram, som den här gången motsvarade närmare Medelsvår C, och en hoppbana på cirka 1,10. Dessutom skulle de hålla en dressyrlektion.

– Vi hade 20 minuter på oss och fick betyg på lektionen, precis som i dressyr och hoppning, förklarar Jessica.

Efter semifinalen gick de tre ryttare med högst poäng sammanlagt i semifinalen till final. Jessica, Sofia och en fransk kille tog de tre platserna.

– Finaldagen inleddes med muntliga redovisningar där vi som var i lag under första dagen fick redogöra för ett ämne i tio minuter, konstaterar Sofia vars grupp berättade om hästens fysiologi med inriktning på exteriören och hästens förmåga till arbete.

– De bedömde relevansen i ämnet, hur vi levererade fakta och hur gruppen samarbetade och fördelade arbetet, förklarar Jessica, som hade hoppning som föreläsningsämne i sin grupp.

De tre finalisterna och Strömsholmsläraren Åsa Steninger som var en av coacherna under tävlingen.

Seger till Sofias lag
Poängen för redovisningarna låg sedan till grund för det slutliga lagresultat där även poängen från första dagen räknades in.

– Mitt lag med en tjej från Tyskland och en tjej från Nederländerna vann, och vi hade två coacher, en från Belgien och en från Norge, berättar Sofia stolt.

Även Jessicas lag lyckades bra. Det blev en tredjeplats totalt.

Sedan var det dags för den stora finalen. De inledde med att hålla en hopplektion, därefter var det dressyr och som avslutning hoppning, enligt samma bedömningssystem som tidigare.

– Dressyrhästen var helt fantastisk. Den hade tävlat S:t Georges och var så rolig att rida, vi var alla lyriska när vi kom ut från banan med den, berättar Sofia.

Hopphästen var inte riktigt lika väl förberedd för sin uppgift. Tanken var att de skulle rida en 1.20-bana, men den sänktes lite för hästens bästa.

– Den banan innehöll lite svårare linjer och klurigare distanser. Mitt i banan skulle vi bryta av till trav, lägga en volt och in i en studsserie för att sedan rida sex galoppsprång fram till en oxer, så det gällde att känna att hästen var igång ordentligt, förklarar Jessica.

Snälla hästar och många hingstar
Både Sofia och Jessica tyckte om hästarna de fick rida. Framför allt finalhästen i dressyr förstås, men även de flesta övriga hästar var trevliga med bra ridbarhet.

– Genomgående är att de var väldigt snälla, det fanns många hingstar med och det märktes verkligen inte. Generellt har de ju en annan exteriör och jag upplevde att de inte var lika känsliga för skänkeln som vi är vana vid, menar Jessica och fick medhåll av Sofia.

– Jag har inte ridit lusitano tidigare men blev positivt överraskad, så det var lite häftigt, konstaterar Sofia.

Strömsholm nästa tävlingsplats
När finalpoängen räknades ihop stod Jessica som segrare medan bronsmedaljen gick till Sofia. Därmed fick Jessica släpa hem en rejäl glasvas till Strömsholm. Något som passar bra, för nästa år när tävlingarna fyller 20, kommer den att avgöras på Strömsholm.

– Det känns som om vi har riktigt bra förutsättningar för att kunna göra en toppentävling här, menar både Jessica och Sofia.

Förutom alla nya intryck och idéer från kamrater i Europa är det ett citat som båda tjejerna tog med sig. EEN:s ordförande Markus Scharmann tryckte på att The exercise is only as good as the preparation”.

– Så himla bra sagt. Det ska jag ta med mig, avslutar totaltvinnaren Jessica Engell Cremen, mer än nöjd med dagarna i Portugal.

Glasvasen som får stå på Ridskolan Strömsholm till nästa år när tävlingarna avgörs här.
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.