Strömsholmsdagarna

Torstensons Vattenhinder förgyller terrängbanan

Inför fälttävlans-SM har terrängbanan på Strömsholm utrustats med ett nytt vattenhinder. "Ett jättefint hinder som det går att variera på många sätt", förklarar Staffan Lidbeck, en av årets SM-banbyggare.
Torstensons Vattenhinder är helt nytt och kommer att vara med på tävling för första gången på lördag.

Under Strömsholmdagarnas första dag invigdes det alldeles nya vattenhindret på terrängbanan – Torstensons vattenhinder.

– Vi vill göra något som är bra för hela ridsporten, och därför har vi satsat på det här nya hindret, förklarar Ola Torstenson, som också berättade att Torstensons och Riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm förlänger sitt samarbetsavtal ytterligare fem år.

Med lite bubbel invigdes Torstensons vattenhinder av Ola och Jennie Torstenson samt Henrik Magnusson som också jobbar på Torstensons.

Med under invigningen var banbyggare Staffan Lidbeck, som bygger den 1* tävlingen. Staffan berättade bland annat om hur man tänkt sig kring utsmyckningen av vattenhindret, och hur det ska användas under tävlingarna.

– Vi vill ha det så naturligt som möjligt, så vi har varit iväg och lånat utrustning från en lokal båtklubb här i närheten, berättar Staffan Lidbeck.

En av ryttarna som ska rida hindret på lördag är Riksanläggningarnas profilryttare Anna Freskgård. Hon var också med och premiärkollade på vattenhindret och såg fram mot att rida det.

– Jag tycker det ser inbjudande ut men det ställer ändå en del svåra frågor så det går inte nonchalera det på något sätt, menar Anna.

Både de bryggor och båtar som ska hoppas är byggda enligt den nya tekniken som gör att de är ”rivningsbara” och därmed minskas risken för fallolyckor.

– Det känns bra att vi har kommit så långt i vårt säkerhetsarbete här i Sverige och det är noggrant uträknat hur mycket som behövs för att säkerhetsanordningen ska lösa ut, förklarar Staffan Lidbeck nöjt.

Mekaniken som gör hindret rivningsbart är en svensk uppfinning.
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.