Nyhet

Smarta innovationer under Strömsholmsdagarna

Att få hjälp av sin tränare på distans med hjälp av en mobilkamera och en app – en möjlighet som demonstrerades under Strömsholmsdagarna. "Det här är ett av projekten som Ridsportens Innovationer tycker är viktiga", förklarade projektledaren Kristina Berggren.
Trots att Åsa Steninger satt med ryggen åt sin elev, Lovisa Carlsson med skolhästen Hugo Boss WH, kunde hon tack vare en ny app hjälpa Lovisa och ge instruktioner. Ett av de evenemang som Ridsportens Innovationer bjöd in till under Strömsholmsdagarna. Projektledaren Kristina Berggren intervjuar.

Ridsportens Innovationer ska främja utveckling av ny teknik som i sin tur kan ge bland annat hållbara hästar och ryttare. Under Strömsholmsdagarna hade projektledningen för Ridsportens Innovationer två evenemang för att både samla kunskap och sprida sitt budskap.

I en av pauserna under SM-dressyren visades hur den nya appen från RideSum kan fungera. Ridskolan Strömsholms lärare Åsa Steninger satt med ryggen åt dressyrbanan, tittade på en dator och höll lektion för årskurs 3-hippologen Lovisa Carlsson som red skolhästen Hugo Boss WH (val. f-09, e. Hip Hop-Opius, uppf. Håkan Waltersson, äg. Ackordshäststiftelsen).

Ritten filmades med en vanlig mobilkamera och Åsa kunde titta på hur Lovisa red i datorn. Lovisa hade också ett headset på sig så att hon kunde kommunicera med Åsa och få instruktioner om vad och hur hon skulle göra.

– Jag tycker det fungerar bra även om solljuset var väldigt starkt i dag. Jag tror framför allt att det här är bra för att finslipa på detaljer trots att man inte kan vara på samma ställe, förklarade Åsa Steninger.

Att tränaren inte alltid behöver vara på samma plats som eleven för att hjälpa till är en av huvudtankarna kring appen. Till exempel kan tränaren på distans, med datorn/mobilen framför sig och headsetet inkopplad hjälpa eleven under de sista förberedelserna inför en tävling. Eller helt enkelt hålla en lektion på distans.

Ett annat evenemang från Ridsportens Innovationer var när ett flertal SM-ryttare i dressyr samlades för att komma med synpunkter på vad ett smart ridhus kan användas till. Mötet inleddes med en kort presentation om hur långt arbetet kommit med att göra Flyinges stora ridhus till ett smart ridhus.

– Vi har monterat sensorer och börjat göra mätningar, bland annat hur inomhusmiljön är, berättade Madeleine Malmsten, som ansvarar för tekniken i Flyinges ridhus och också ingår i projektledningen för Ridsportens Innovationer.

– Egentligen är allt möjligt, så det gäller att tänka fritt, menade Kristina Berggren.

Därefter fick deltagarna tillsammans komma med idéer om vilka tekniska hjälpmedel de skulle vilja ha för att utveckla sin ridning och träning.

Att ta reda på hur bra miljön är, både i kalla och varma ridhus, stod på önskelistan, liksom möjligheterna att kunna mäta takten och mäta hur sitsen påverkar hästen.

– Jag tycker att det är viktigt att vi också kan mäta hästarna ute, så att vi inte alltid sitter och tränar i ridhus, förklarade Ulla Håkanson, som lovade att ställa upp och rida med sensorer i sin dagliga träning om det blev aktuellt.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.