Nyhet

Sex Strömsholmshästar klara för Breeders

Ridskolan Strömsholms unga dressyrhästar har verkligen visat sig från sin bästa sida under våren. Sex är redan klara för höstens Breeder’s Trophy och det kan bli fler. "Det är riktigt fina hästar som det ska bli roligt att följa i deras vidare utveckling", menar Marianne Esseen Söderberg, huvudlärare i dressyr på Ridskolan Strömsholm.
Marianne Esseen Söderberg, huvudlärare i dressyr, står stolt mellan två av de sex hästar som redan är klara för Breeders Trophy i höst. Till vänster Conny M, riden av Saga Kullberg, och till höger Belatrix, riden av Emelie Renman Åquist.

De unga dressyrtalangerna har utbildats och tävlats av lärare och stipendiater under året.

Saga Kullbergs favorit är 7-åriga Conny M som har funnits på Strömsholm sedan den var tre år.

– Han är så arbetsvillig och försöker alltid att göra sitt bästa, berättar Saga stolt.

Conny M gick Breeders som 5-åring, men under 6-årssäsongen blev det ingen start i något championat.

– Vi tyckte inte att han var redo för 6-årsklasserna på det sättet, utan vi valde att fortsätta att utbilda och stärka honom i stället, förklarar Marianne, och fortsätter:

Det är så viktigt att känna av hur hästarna utvecklas och inte gå för fort fram utan hela tiden ha en känsla för vad som är bäst för en långsiktig utveckling.

Conny M (e. Connaisseur-Briar) har utvecklats starkt som 7-åring och gjort fina resultat i år med Saga Kullberg som ryttare.

Conny M har tävlat ganska mycket i år. Eftersom han är lite försiktig av sig så har han behövt mycket träning på att tävla.

– Men nu tar han för sig på tävlingar och han har varit iväg på meeting i Skåne och gjort det jättebra, berömmer Saga.

För Conny M väntar en månads sommarvila innan han sätts igång igen i början av augusti.

– Han behöver få vila lite nu och får nog göra minst en tävling innan det är dags för Breeders i oktober, förklarar Marianne.

Belatrix (e. Bellagio-His Highness) är en dam med bestämda åsikter men med mycket talang. En av Louise ”Lussan” Nathhorsts favoriter bland unghästarna.

Lättlärd men lite lat
De hästar som behöver får en ordentlig sommarvila, så samma upplägg gäller för den begåvade Belatrix, som Emelie Renman Åquist har ridit och tävlat under säsongen.

– Hon är extremt lättlärd men rätt bekväm av sig, konstaterar Emelie.

Belatrix, som är 6 år, har inte varit med på Breeders tidigare. I stället har man jobbat hårt för att få henne att använda sin begåvning på rätt sätt.

– Hon hade lite svag framåtbjudning som unghäst och en del idéer om vad hon ville och inte ville göra, berättar Marianne.

Lösningen blev mycket ridning utomhus med massor av konditionsträning och stor variation i arbetet för att få henne att börja jobba på rätt sätt.

– Ja, det blev mycket träning på galoppbanan i höstas, säger Emelie glatt.

Emelie och Belatrix har vunnit Medelsvår C i år och även varit placerade i Medelsvår B.

– Hon växer med uppgiften och har väldigt lätt för samling, förklarar Marianne nöjt.

Falsterbo för tidigt för Indus
Emelie har också kvalat in 5-årige Indus till höstens Breeders. Han har också ett Falsterbokval klart, men kommer inte att åka dit.

– Vi köpte honom som 4-åring och då var han knappt inriden, dessutom är han stor, minst 175 centimeter, och det gäller verkligen att inte pusha honom för snabbt utan låta honom växa i kostymen och bli stark nog. Därför ligger Falsterbo för tidigt, konstaterar Marianne.

Just att matcha varje häst efter sina förutsättningar är något som man verkligen jobbar hårt för på Strömsholm. Till sin hjälp har Marianne och eleverna även Louise ”Lussan” Nathhorst och Lars Andersson som regelbundet kommer till Strömsholm för att hålla träningar.

Saga och Emelie visar upp ”sina” fina hästar på Strömsholms stallplan.
Breeders Trophy-klara dressyrhästar på Ridskolan Strömsholm

Conny M, SWB, val. f-11, e. Connaisseur-Briar, uppf. Susanne Nyreröd, äg. Ridskolan Strömsholm. Ryttare: Saga Kullberg

Belatrix, SWB, sto f-12, e. Bellagio-His Highness, uppf. Bollerups Lantbruksinstitut, äg. Ackordshäststiftelsen. Ryttare: Emelie Renman Åquist

Indus, SWB, val. f-13, e. Fürst Romancier-Flemmingh, uppf. Rhiannons djurpensionat och Smålandshästen, äg. Ridskolan Strömsholm. Ryttare: Emelie Renman Åquist

Jonquil for U, SWB, val. f-13, e. Zuidenwind-Goodtimes, uppf. Ugglarps Gård, äg. Ridskolan Strömsholm. Ryttare: Camilla Nyblom

Some Zin, SWB, sto, f-13, e. Floricello-Loredes, uppf. Lenita Svedberg, äg. Anne-Linn Sparring Nielsen. Ryttare: Emelie Renman Åquist. Har varit på Ridskolan Strömsholm för utbildning och matchning mot championat.

Råbäcks Aston, SWB, val. f-14, e. Ampere-Don Schufro, uppf. Råbäcks Egendom, äg. Ridskolan Strömsholm Ryttare: Emelie Renman Åquist. Visades på 4-årstestet av hippologen Christoffer Myr.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.