Nyhet

4 juli – Ridskolan Strömsholms födelsedag

Hissa flaggan för i dag fyller Ridskolan Strömsholm 150 år. 4 juli 1868 utsågs Ryttmästare P. P. J. W. Fischerström till chef för Strömsholms stuteri och ridskola samtidigt som ett reglemente för ridskolan fastställdes.
Uppställning på Stallplan inför jakt. I förgrunden ryttmästare Ankarcrona.
Ridskolans första chef – Ryttmästare P. P. J. W. Fischerström.

I 100 år, mellan 1868 och 1968, var Strömsholms platsen för arméns Rid- och Körskola. Här undervisade man i ämnen som ridning och körning, men även i krigsvetenskap och vapenföring.

Mellan 1885 och slutet av 1950-talet hade Strömsholm också som uppgift att förse armén med inridna och inkörda hästar. Under den perioden fanns också en hingstdepå på Strömsholm, efter att stuteriet – som bildades 1621 – hade lagts ner.

När armén slutade med hästar lades också arméns Rid- och Körskola ner. I stället fick Ridskolan Strömsholm ett civilt uppdrag att utbilda hästar och ryttare, ett uppdrag man har utvecklat och förfinat till den anläggning vi har i dag.

Majoriteten av de byggnader som används i dag fanns redan för 150 år sedan, om än något moderniserade utan att för den skull ha tappat sin särprägel.

Ridskolan Strömsholm är verkligen en vital 150-åring som är värd att firas.

Full fart på Österängen.
Carl Mattsson var skicklig på att träna hästarna i frihetsdressyr.
Ett imponerande körekipage på Stallplan.
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.