Nyhet

4 juli – Ridskolan Strömsholms födelsedag

Hissa flaggan för i dag fyller Ridskolan Strömsholm 150 år. 4 juli 1868 utsågs Ryttmästare P. P. J. W. Fischerström till chef för Strömsholms stuteri och ridskola samtidigt som ett reglemente för ridskolan fastställdes.
Uppställning på Stallplan inför jakt. I förgrunden ryttmästare Ankarcrona.
Ridskolans första chef – Ryttmästare P. P. J. W. Fischerström.

I 100 år, mellan 1868 och 1968, var Strömsholms platsen för arméns Rid- och Körskola. Här undervisade man i ämnen som ridning och körning, men även i krigsvetenskap och vapenföring.

Mellan 1885 och slutet av 1950-talet hade Strömsholm också som uppgift att förse armén med inridna och inkörda hästar. Under den perioden fanns också en hingstdepå på Strömsholm, efter att stuteriet – som bildades 1621 – hade lagts ner.

När armén slutade med hästar lades också arméns Rid- och Körskola ner. I stället fick Ridskolan Strömsholm ett civilt uppdrag att utbilda hästar och ryttare, ett uppdrag man har utvecklat och förfinat till den anläggning vi har i dag.

Majoriteten av de byggnader som används i dag fanns redan för 150 år sedan, om än något moderniserade utan att för den skull ha tappat sin särprägel.

Ridskolan Strömsholm är verkligen en vital 150-åring som är värd att firas.

Full fart på Österängen.
Carl Mattsson var skicklig på att träna hästarna i frihetsdressyr.
Ett imponerande körekipage på Stallplan.
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Strömsholm.com använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.