SRF

Strömsholm redo för nytt SM-guld

Finalen med stort F närmar sig med stormsteg. På söndag kommer dagen som Strömsholms Ridsportförening har sett fram mot länge – finalen i Folksam Elitallsvenska. "Det är så roligt att vi har lyckats ta oss hit igen, tredje gången på tre år", berättar lagledare Anders Högberg stolt.
Här är SRF-ryttarna som ska försöka rida hem SM-guldet i Falsterbo, från vänster: Josefine Nykvist, Daniel Svensson, Niklas Jonsson, Stina Lillje, Daisy Pearson och lagledare Anders Högberg.

För fyra år sedan var Strömsholms Ridsportförening ett tidsfel från att åka ur högsta serien. Året därpå vann man SM-guld och förra året blev det ett brons. Men tro inte att Strömsholmarna åker till Falsterbo för att vara nöjda med ett silver och få en ”komplett” uppsättning SM-medaljer. Här är det guldet som gäller.

– Alla är i toppform och lagsammanhållningen bästa tänkbara. Både Stina Lillje och Daniel Svensson avstår från 7-Starfinalen för att rida i laget i stället. Det kallar jag laganda, menar Anders Högberg.

Stina rider Rihanna K och Daniel Prince Nandor. Övriga SRF-ekipage i Falsterbolaget är Niklas Jonsson, Manick (som var dubbelt felfri i semifinalen), Josefine Nykvist/Lara och Daisy Pearson/Lindy Hop. De två sistnämnda är ungdomsryttare. I semifinalen var Mikaela Gustaphson med som ungdomsryttare, men hon representerar Sverige vid EM i Frankrike den kommande veckan och kan inte vara med i finalen.

Strömsholm imponerade i semifinalen på hemmaplan och vann. Helgen efter åkte ett gäng SRF-ryttare till Runstens tävlingar med sista kvalet i 7-Star, och det blev i det närmaste storslam för klubben. 1.50-finalen hade SRF-ryttare på första, andra och femte plats. I 1.30-finalen blev det också en SRF-dubbel. Dessutom var det SRF-ryttare på plats 2, 3, 4 och 5 i fredagens 1.50-kval.

– Vi hade helt otroliga framgångar där, det var fantastiskt roligt. Efter det så har alla kollat sina hästar och laddat på det sätt som passar dem själva bäst för att vara i toppform till på söndag, förklarar Anders.

Strömsholmslaget har blivit mycket uppmärksammat inför finalen, och förekommit flitigt i både radio-, TV och i tidningsinslag.

– Det har verkligen varit stort intresse inför finalen. Vilket förstås känns bra för det kan göra att vi får fler medlemmar, fler ryttare och därmed också har möjlighet att vara kvar på den här nivån – där vi hör hemma, menar Anders Högberg.

SM-finalen avgörs på söndag, och redan i kväll samlas alla ryttare för att äta en gemensam middag i Skanör. Lördag kväll är det dags för träning och därefter bestämmer Anders definitivt hur laget ska se ut.

– Om inget händer så är seniorryttarna klara, medan vi får titta en gång till på vem av våra ungdomsryttare som rider. De är otroligt jämna, menar Anders.

Till skillnad mot tidigare har Anders också möjlighet att stuva om i laguppställningen mellan första och andra omgången – något som inte har tillåtits förut. I år får också alla lag rida både första och andra omgången och felen räknas ihop för att få fram medaljörerna. Om det behövs blir det omhoppning om medaljerna.

– Vi är redo för att vara med och slåss om guldet. Visst är det nervöst, men jag ser verkligen fram mot det. Det ska bli så kul, avslutar Anders Högberg.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.