Nyhet

Strömsholm fick nöja sig med fjärdeplatsen

Nej, det blev inget guld för Strömsholm i år. Det blev inte ens en medalj – men det var nära. "Surt, men så är det ibland", konstaterar Daniel Svensson, huvudlärare i hoppning på Ridskolan Strömsholm, som red med 0+4 fel med Prince Nandor.
Niklas Jonsson och Manick red med 4+0 fel i Ridsportallsvenskans final för Strömsholms RF, som slutade fyra. Foto: Roland Thunholm

Förhoppningarna var stora på Strömsholms lag som varit etta och trea de två senaste åren. Och målsättningen var att stå överst på pallen igen. Men det blir inte alltid som man har tänkt sig.

– Det bästa är ju om man har alla fel på en ryttare så att man kan räkna bort dem, men nu hade vi alla lite för många fel, så det är bara att glömma den här finalen och ta nya tag till nästa år, menar Daniel Svensson.

Daniel hade möjlighet att rida hem ett silver till Strömsholm, men då krävdes det att han och Prince Nandor var felfria igen, precis som i första omgången. Nu blev det ett nedslag i stället – och den där inte fullt så roliga fjärdeplatsen i SM-finalen.

– Det var inte vår dag helt enkelt, menar lagledaren Anders Högberg, och fortsätter:
– Alla vill ju vinna och alla gjorde sitt bästa, men det ville sig inte.

Problemen började redan i första rundan när Daisy Pearson och Lindy Hop red i mål med 15 fel och Niklas Jonssons Manick fick scenskräck på Falsterbos bana och egentligen inte ville hoppa ett enda hinder.

– Att Niklas kunde rida runt med bara ett nedslag var helt fantastiskt skickligt gjort, berömmer Anders Högberg.

Både Stina Lillje/Rihanna K och Daniel Svensson/Prince Nandor satte var sin fin felfri runda och därmed var Strömsholm ändå med i matchen inför den avgörande omgången.

Anders satte in Josefine Nykvist och Lara som ungdomsryttare, och hon förvaltade förtroendet genom att endast rida med ett tidsfel.

– Bra gjort av Josefine, konstaterar Daniel, som har haft Josefine som elev under många år, och han fick medhåll av Anders.
– Josefine gjorde en superrunda.

När Stina gick in med Rihanna såg allt otroligt bra ut till en början, men ekipaget fick problem på linjen in i till trekombinationen och Rihanna rev bakbommen på oxern ganska kraftigt. Något som gjorde att den mycket känsliga hästen inte ville vara med längre – utan det blev två stopp på hindren efter.

– Sånt som händer med hästar, men det är klart att det är tråkigt, menar Anders.

Niklas Jonsson red däremot felfritt på Manick, som inte var lika rädd för Falsterbos omgivning längre, och därmed hade Daniel Svensson råd med ett par tidsfel och det skulle ändå bli silver för Strömsholmsgänget. Men i stället blev det ett nedslag – och en fjärdeplats.

– I det stora hela har det varit en bra säsong. Vi vann gruppen, vi vann semifinalen och nu är vi ett nedslag från medalj och slutar fyra. Kanske vi är nöjda om några dagar, men först får vi vara lite sura, avslutar Anders och lovar att laget kommer att ladda om till nästa år.

Här är resultatet från årets SM-final i Folksam Elitallsvenska

Daniel Svensson och Prince Nandor kunde ha gett SRF en silvermedalj om de avslutat felfritt, nu blev det fyra fel och en fjärdeplats i stället. Foto: Roland Thunholm
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.