Ökad bevakning efter sadelstölderna

Trots att alla sadelkammare var ordentligt låsta med förstärkta dörrar och fönster samt i övrigt säkrade i enlighet med försäkringsbolagets anvisningar, gick det fort för tjuvarna att ta sig in i de olika stallen och hämta den mest värdefulla utrustningen.
– Det känns som om de har varit här tidigare och spanat in var vi förvarade vår utrustning och vad de behövde för verktyg för att ta sig in, berättar Jonas Johnson.
28 av Ridskolan Strömsholms sadlar stals och tjuvarna var noga med att välja vilka de ville ha. De sadlar som var lite äldre blev kvar på hängarna.
– Eftersom de bara tog de nyaste kunde vi fortsätta verksamheten relativt bra ändå. Många av hästarna hade både en hopp- och en dressyrsadel och det var främst hoppsadlarna de tog. Dessutom har vi kunnat låna utrustning mellan hästarna och på så vis fortsätta i princip som vanligt, förklarar Jonas.
Totalt stals fler än 60 sadlar, men också träns, kandar, bett, förbyglar, stigbyglar och annan utrustning av nyare datum vid inbrottet. Här var det främst elever, studenter, stipendiater och personal som drabbades.
– Det är en stor förlust för många av våra elever och vår personal, det är många som är drabbade och de har förlorat utrustning till ett stort värde, beklagar Jonas.
Redan dagarna efter inbrottet beslutades det om ökad bevakning av anläggningen. Ett vaktbolag har ansvaret för att i betydligt större omfattning än tidigare bevaka framför allt stallarna.
– Tillsammans med vårt försäkringsbolag håller vi nu på att gå igenom vilka inbrottsförebyggande åtgärder vi måste genomföra för att undvika att det händer igen, avslutar Jonas.