Nyhet

Peder bjöd på inspirerande ridtips

Inför fullsatta läktare höll Peder Fredricson en inspirerande och spännande clinic där han delade med sig av sitt system för att vara i yttersta världstoppen. "För att det ska fungera måste man ha ett väldigt tydligt system, och ett väldigt bra team runt sig" förklarade Peder.
Peder Fredricson satt upp på tre olika hästar under kvällen för att visa markarbete, hoppträning och träning inför omhoppning. Här sitter han på Stina Lilljes So Precious. Foto: Roland Thunholm

Med start i femstjärniga internationella tävlingar nästan varje helg är det förstås inte konstigt att en av världens bästa ryttare, med bland annat EM-guld, OS-silver och VM-silver i lag, väldigt sällan har tid att hålla clinics. Men mellan andraplatsen i finalen av Global Champions Tour i Doha, och världscupstarten i Stuttgart till helgen, gjorde Peder Fredricson en mycket uppskattad avstickare till Ridskolan Strömsholm tillsammans med sin huvudsponsor H&M.

– Det här var roligt, och kul att så många ville komma, menade Peder nöjt efter sitt framträdande.

Peder ville förmedla hur han jobbar med sina hästar, och återkom gång på gång till hur viktigt det var att förstå och känna sin häst. Därför har han också en ”måndagsritual”, när han tar ut sina hästar en och en och noga känner igenom dem och kollar hur de mår.

– Jag vill hämta hästen själv i boxen, redan där kan jag få en uppfattning om hur hästen mår och om allt är bra, förklarade Peder.

Sedan tar Peder ut hästen, longerar den lätt i båda varven på ett speciellt ställe på gården för att se om den rör sig som den brukar. Han kollar också benen, kroppen och särskilt hullet på hästarna. Allt för att kunna se avvikelser tidigt och i så fall sätta in åtgärder.

– Det är viktigt att hålla hästarna i ett bra hull, de får förstås inte bli för smala men absolut inte för tjocka. När våra hästar tar det lite lugnare brukar vi dra ner på kraftfodret för att de inte ska lägga på sig, berättade Peder.

Det var minst sagt fullsatt på Strömsholm när Peder Fredricson delade med sig av sina ridtips. Foto: Roland Thunholm

Proceduren med att ta ut hästen ur boxen och longera den lätt, utan inspänningstyglar eller några hjälpmedel och bara i en enkel repgrimma, använder han sig också av när han ska lära känna en ny häst – något han inledde sin clinic med att demonstrera.

– Jag vill se hur hästen beter sig, hur den vill samarbeta med mig, konstaterade Peder och visade hur han snabbt fick kontakt med hästen.

”Jag tycker om mina hästar”

För Peder är det viktigt att hästen hanteras lika varje dag så att den kan känna sig trygg. Och att hästarna mår bra, känner sig trygga och uppskattade är en viktig pusselbit i Peders framgångsrika system.

– Jag tycker om mina hästar, förklarade Peder.

Att han tycker om hästar märktes i allt han sa och också i hur han red de olika hästarna som han fick tillgång till under kvällen.

De tre hästar som Peder satt upp på användes för att ytterligare visa på det system som han använder sig av.

– Man måste alltid hitta ett sätt att jobba med hästen som är positivt, förklarade Peder, och fortsatte:
– Om man fastnar och inte kommer förbi ett problem eller känner att man måste ta i för att komma vidare gäller det att fundera på om jag kan göra på ett annat sätt i stället. För det handlar om att hästen inte förstår mig, att jag inte är tillräckligt bra på att förklara vad jag vill.

När det händer Peder på hemmaplan brukar han avbryta det han håller på med, göra något annat innan han provar igen eller fortsätta senare på dagen när han analyserat varför det inte fungerade som han ville.

Måste ta stöd på bettet

Peder visade hur han ville markarbeta hästarna, där han var noga med att de måste vara raka och följsamma. Han ville gärna ha dem arbetande i en ganska låg form, men påpekade att man inte fick försöka ”hålla ner” huvudet på hästarna.

– Jag vet inte varför vi ryttare alltid gör så, jag måste ibland också påminna mig om att inte försöka hålla hästens huvud på plats. När jag rider och mjuknar i handen ska jag känna att hästen vill söka sig framåt-neråt, då är jag på rätt väg. Om jag mjuknar i handen och hästen tar upp huvudet, då är det något som jag gör fel, förklarade Peder och berättade att gramantygel inte ingick i hans system.

Något som däremot är viktigt för Peder är att hästen tar stöd på bettet och går fram på ett korrekt sätt.

– Om hästen inte tar stöd på bettet kan man aldrig få den att ta ärlig kontakt och då kan man heller inte få den att sätta under sig ordentligt.

Peder visade också hur han tränade på att vända hästarna runt hinder i markarbetet för att förbereda dem för omhoppningar senare. Han konstaterade också att det gäller att anpassa arbetet med den yngre hästen så att den bibehåller sina kvaliteter.

– Jag är försiktig med att samla ihop unghästarna för mycket och för tidigt, menade Peder.

Peder visade både hur han tränade hästarna inför att rida snabbt genom att hoppa både på volt och att hoppa hinder snett. Dessutom visade han hur ett normalt hopppass kan se ut på hemmaplan.

– Jag försöker att göra det enkelt och hoppar inte särskilt mycket serier och liknande utan mer banor. Jag vill att det ska vara så förberedande för tävling som möjligt.

Peder berättade hur han haft svårt för att rida bra på markbommar som låg ett eller ett par galoppsprång framför hindret.

– Men så insåg jag att det finns aldrig sådana bommar på tävling, så därför har jag helt enkelt låtit bli att ha dem när jag tränar. Däremot hade jag tidigare problem med räcke-oxer-kombinationer. Och de kunde jag inte undvika så där tränade jag på den typen av kombination varje dag tills det fungerade.

– För träningen ska göra dig och hästen förberedd för tävling, avslutade Peder.

Under kvällen hade Peder med sig brorsan Jens – Stallmästare på Flyinge och Ridskolan Strömsholm och Daniel Svensson, huvudlärare i hoppning på Strömsholm nere i manegen för att ställa frågor. Verksamhetschef Jonas Johnson är den som har haft huvudansvaret för det lyckade arrangemanget. Foto: Jennifer Åström
Fyra träningstips från Peder Fredricson
  • Anpassa träningen efter vad hästen behöver och träna på det som behövs för att nå framgång.
  • Det är viktigt att acceptera hur hästen är och inte förändra för mycket.
  • Allt markarbete görs för att det ska gå att använda på tävlingsbanan.
  • Det är bättre att träna ett kortare pass med hög kvalitet än att sitta för länge och nöta på samma saker.
Tre saker om att rida snabbt från Peder Fredricson
  • Du måste öva hemma på att vända upp på hinder, vända snabbt efter hinder och att hoppa hinder snett.
  • Ha en plan för hur du ska rida en omhoppning. Ska du hoppa hindret snett för att fortsätta till vänster måste du också hoppa hindret på vänstersidan för att spara galoppsprång, det vill säga tid.
  • Med den yngre hästen får man aldrig rida på tid på ett sätt som sker på bekostnad av hästen kvalitet och framtid. Den måste lära sig något av varje omhoppning.
Två saker som Peder alltid gör innan start
  • Jag säger alltid till mig själv att galoppera på första hindret, så att jag kommer igång.
  • Jag försöker alltid hitta en diagonal som jag kan galoppera på och göra ett galoppombyte innan jag startar.
Hästarna som Peder Fredricson red på clinicen

So Precious, SWB, sto f-11 e. Diarado-Stakkato, uppf. och äg. Emma och Henrik Lillje. Ryttare: Stina Lillje

High Hope, SWB, sto f-07 e. Etrusco-Irco Mena, uppf. Maud Ohlsson, äg. Erik Kåbring. Ryttare: Emma Kåbring

Clara Faut, sto f-11 e. Comme Il Faut-Corghano, äg. Innovation Group PA. Ryttare: Jennie Juhlin Lundström

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.