Nyhet

Petras drömjobb finns på Strömsholm

Sedan ett par veckor tillbaka finns Petra Nilsson på plats på Ridskolan Strömsholm. Efter att ha jobbat som lärare på olika nivåer i större delen av sitt yrkesverksamma liv ser hon fram mot att vara på Strömsholm, bland annat som studierektor för Hippologprogrammet. ”För mig är det här det ultimata jobbet, det ska bli otroligt roligt”, menar Petra.
Petra Nilssons stora intressen är hästar och utbildning. Att då ha jobbet som bland annat studierektor för Hippologprogrammet ser hon som ett riktigt drömjobb.

Petra kommer närmast från Mälardalens Högskola där hon har jobbat med att bland annat utbilda blivande lärare. Men innan dess har hon ett långt förflutet som grundskolelärare och specialpedagog.

– Jag har jobbat med elever på alla nivåer, från förstaklassare via högstadium och gymnasieelever till att senast arbeta med elever på universitetsnivå. Jag tycker mycket om att ha kontakt med människor och tror på relationer – det är därför jag har valt att bli lärare, förklarar Petra.

På Ridskolan Strömsholm kommer hon inte att ha lektioner på samma sätt som tidigare. I stället är hon studierektor för Hippologprogrammet och går snart in i rollen som utbildningsledare på Hästsportens Folkhögskola, som har mängder med utbildningar förlagda till Ridskolan Strömsholm.

– För mig är det här med personal- och budgetansvar nytt och den största utmaningen just nu är att lära känna och förstå den här ganska komplexa verksamheten och se hur saker hänger ihop. I nästa skede gäller det att ta tillvara och utveckla den fantastiska kompetens som redan finns. Det är häftigt att få jobba med så engagerade och kompetenta människor som det finns här på Ridskolan Strömsholm, menar Petra.

Var med och invigde Röda Ridhuset

Själv är hon ”hästtjej” sedan barnsben och i princip uppväxt på Svedens Gård utanför Falun. Hon har haft egna hästar i perioder och också varit starkt engagerad i ridskoleverksamheter och suttit i styrelser. Numera räknar hon sig till kategorin ”ponnymamma”, då döttrarna har en D-ponny som de tävlar hoppning, och lite dressyr, på.

– Jag brukar säga att i dag är jag bäst på att mocka och betala räkningar. Men visst har jag ridit D-ponnyn ibland och det är roligt, förklarar Petra med ett leende.

Hon har också en tävlingskarriär bakom sig, i såväl dressyr som hoppning och sportkörning. Det egna tävlandet är i dag lagt på hyllan, men eftersom Petra och hennes familj bor bara fem minuters promenad från Sundbyholms travbana blir det ofta en tur dit när det är hopptävlingar – och självklart när döttrarna ska tävla.

– Men det är jättejobbigt att stå bredvid och titta när de ska tävla, det är väldigt nervöst, erkänner Petra.

Även om arbetsplatsen är ny är Ridskolan Strömsholm ingen okänd plats för Petra. Första gången hon var på besök var när Svedens Ponnyklubb hade uppvisning i samband med att Röda Ridhuset invigdes. Sedan dess har det blivit många turer hit av olika anledningar.

– Dessutom har samtliga mina ridlärare genom åren utbildat sig här och jag har också varit här på olika kurser, konstaterar Petra.

Dynamisk verksamhet

Att det händer mycket saker på Strömsholm är ingen nyhet för Petra. Men hon blir ändå imponerad av det som hon hittills har fått vara med om under sin korta arbetstid här.

– Det här är en verksamhet som strävar framåt och har en otrolig dynamik. Man arbetar verkligen aktivt för att ta med sig traditioner och erfarenheter in i framtiden och dessutom förena detta med vetenskap. Det känns väldigt viktigt, menar Petra och fortsätter:

– Man måste komma ihåg att det vi gör här har stor betydelse för många. Vi utbildar de som ska ta med sig kunskapen och kompetensen härifrån och föra den vidare. Till exempel när det handlar om kunskap och förståelse för hästens välfärd.

En viktig del i Petras arbete är att hitta synergieffekter hur man kan planera verksamhetsåret med hänsyn till lokaler och hästar, och att ta tillvara den stora kompetensen hos lärarna på bästa sätt.

– Vi arbetar med flera olika skolformer här och de måste få behålla sin egen särart och aktualitet i hästbranschen. De olika utbildningsformerna behövs, och kan inte ersätta varandra, konstaterar Petra, och avslutar:

– Men för mig, som har utbildning och hästfrågor som mina två största intressen är det här det ultimata jobbet. Och det är otroligt roligt.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Strömsholm.com använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.