Nyhet

Finska gymnasieelever gästar Strömsholm

Strömsholms gymnasieelever inleder sitt andra studieår med att ta emot studiebesök från Finland. Under ett par dagar ska det pratas mest matematik och kultur och ganska lite häst. "Det ska bli väldigt spännande och intressant att ha dem som gäster", menar Kati Ojala, lärare på Ridsportgymnasiet Strömsholm och samordnare för projektet.
Det finska besöket hos Ridskolan Strömsholm inleddes med en dag på Skansen tillsammans med gymnasieeleverna i årskurs 2.

Det finska gymnasiet i Tavastehus kontaktade Kati Ojala, som tidigare varit elev där, för att undersöka intresset för ett samarbetsprojekt mellan skolorna.

– Jag pratade med mina kollegor och alla tyckte det var jättespännande. I Finland finns inga direkta yrkesgymnasium, som vi har här, utan skolan har en tydlig vetenskaplig inriktning, förklarar Kati Ojala, och fortsätter:

– Det är extra intressant att ha ett utbyte inom kärnämnena, eftersom vi har en väldigt bra gymnasieutbildning även här och inte bara inom hästrelaterade ämnen.

15 elever och två lärare från Finland är därför på besök i Strömsholm. Ridsportgymnasiet årskurs 2 är värd för besöket och ska bland annat hålla i både guidningar och presentationer under dagarna.

– Allt kommer att ske på engelska, så det blir en bra språkträning för eleverna. De finska eleverna ska också få prova att rida. De har ingen koppling till hästar i skolan så det ska bli lite spännande, menar Kati.

Inleder på Skansen

Besöket inleds under torsdagen med en heldag i Stockholm där alla Strömsholms Ridsportgymnasiums årskurs 2-elever och de finska gästerna både besöker Naturhistoriska muséet och Skansen. Därefter fortsätter man till Strömsholm för att genomföra olika aktiviteter innan besöket avslutas på söndag.

I början av november är det dags för tio Strömsholmselever och tre lärare att åka till Finland. Förutom Kati kommer Hannah Jansson och Mikael Zeidlitz, som är lärare i teoretiska ämnen på Strömsholm och håller i utbytesprojektet, att åka med.

– Eleverna har fått ansöka om att åka med till Finland. När vi är där kommer vi att ha workshop i matte och kemi, och förhoppningsvis kommer vi även att få möjlighet att besöka Ypäjää, den finska motsvarigheten till Ridskolan Strömsholm, berättar Kati.

De utvalda eleverna kommer att föra dagbok och blogga från resan så att de kan berätta för övriga klasskamrater om sitt äventyr.

Samarbetsprojektet mellan Ridskolan Strömsholm och det finska gymnasiet i Tavastehus finansieras till stor del av ett stipendium från NordPlus, Nordiska ministerrådets program för samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna.

– Det ska bli väldigt roligt att följa det här projektet och jag tror det kan ge oss ett bra utbyte mellan skolorna, avslutar Kati Ojala.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.