Nyhet

Dubbla arbetsplatser för ny gymnasierektor

"Vi är inte vilken skola som helst, och jag vill att eleverna ska känna det." Sedan ett par månader tillbaka är Cecilia Svahnalam rektor både för Ridsportgymnasiet Strömsholm och Flyinge Hästsportgymnasium, en arbetsuppgift som hon gillar.
Cecilia Svahnalam är rektor för både Ridsportgymnasiet Strömsholm och Flyinges nya hästsportgymnasium, en uppgift som hon gillar.

Cecilia är i botten nationalekonom men har jobbat länge som chef och ledare inom den sociala sektorn med integration och arbetsmarknad och även ett par år inom skolväsendet. Att därför ta sig an uppdraget som rektor för de båda gymnasieutbildningarna på Ridskolan Strömsholm och Flyinge var en utmaning som hon verkligen gillade.

– Kombinationen med ledarskap, skola och häst kan inte bli annat än perfekt, förklarar Cecilia som själv bor i Hallstahammar, inte alls långt från Strömsholm. Dessutom har hon ett gediget hästintresse och har i princip alltid haft häst inom familjen.

Till skillnad från Flyinge, som inte tidigare har haft en egen gymnasieutbildning, har Ridsportgymnasiet på Ridskolan Strömsholm funnits länge och har en etablerad och väl fungerande organisation.

– Men det är ändå spännande att jobba här eftersom vi egentligen har en helt ny utbildning nu med ridlärarinriktning och mer pedagogik i undervisningen. Dessutom finns det förstås förbättringspotential även på utbildningen här på Strömsholm – vilket givetvis är bra, menar Cecilia.

Viktigt att vara närvarande

Då hon tillträdde sin tjänst i maj hann hon bara som hastigast hälsa på de gymnasieelever som nu har kommit tillbaka för att gå årskurs 2 och 3 innan sommarlovet. Men nu när skolan är igång på allvar har hon varit och träffat alla elever vid ett flertal tillfällen.

– Jag tror på att vara en närvarande rektor och jag ser gärna att eleverna kommer till mig för att ha en konstruktiv dialog. Men jag tar inte över lärarnas roll utan försöker att ha en ledande roll för utbildningen, förklarar Cecilia.

För även om Cecilia delar sin tid mellan Strömsholm och Flyinge ser hon ändå till att hela tiden vara med och ta del av den dagliga verksamheten.

– Det finns många fördelar med att vara rektor för dessa två gymnasieskolor. Framför allt att vi kan samverka mycket mellan lärarna på de olika anläggningarna. Visserligen jobbar de på olika fysiska ställen, men är ändå ett lärarlag som kan dra nytta av varandra – och vi kan lära av varandra, menar Cecilia.

Att ha både Strömsholm och Flyinge som arbetsplats tycker Cecilia är en otrolig förmån. För båda anläggningarna har utbildningar inom gymnasium, yrkeshögskola, högskola och universitet. Något som Cecilia menar är unikt.

Ska känna sig utvalda

– Jag vill att eleverna ska känna att de verkligen är utvalda som får vara här, att det är en otrolig möjlighet. Och vi har ju en så fantastisk miljö att arbeta i, både på Strömsholm och Flyinge, vilket förstås ger en extra dimension till utbildningen, konstaterar Cecilia.

Som rektor ska Cecilia se till att skolan är bra och att verksamheten följer skollagen. Hon erkänner att det är mycket juridik att hålla reda på, men känner sig trygg med sina arbetsuppgifter och mål. Och även om allt alltid kan bli bättre är hon nöjd med hur gymnasierna fungerar.

– Visserligen har jag ingen lärarutbildning i botten, men det behövs inte eftersom min uppgift är att ge våra lärare bra förutsättningar för att vara just lärare. Jag behöver inte vara en fantastisk lärare för jag har fantastiska lärare omkring mig, avslutar Cecilia.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Strömsholm.com använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.