Nyhet

VM-resan gav mersmak för gymnasieelever

En fantastisk erfarenhet och ett stort intresse för både avel och hästkunskap – det har Strömsholmseleverna Amanda Hellström, Julia Grenmark och Jessica Schuman skaffat sig under årets sommarlov. Trion var med i VM för unga uppfödare som avgjordes i Österrike.
Det svenska juniorlaget vid VM för unga uppfödare: Thea Karlsson, Julia Grenmark, Claudia Jacobs och Amanda Hellström.

Sista läsåret har börjat för gymnasieeleverna i årskurs 3 på Strömsholms Ridsportgymnasium. För trion Amanda, Jessica och Julia fanns det mycket att berätta om årets sommarlov. Att vara med i VM för unga uppfödare var verkligen ett minne för livet.

– Det var väldigt lärorikt och fett roligt, berättar Amanda, och de andra håller med.

I fem dagar var de iväg till Österrike för att tävla i bland annat att visa häst vid hand, att bedöma hästar exteriört och i löshoppning, samt att svara på mängder av frågor om hästkunskap.

– Det var svårt att hamna på samma skala som domarna. Det var tre domare och de dömde väldigt olika, konstaterar Julia.

Struntade i fuskarna

För i bedömningsmomenten skulle deltagarna försöka hamna på så lika poäng som domarna. Här blev det lite orättvist för allt hölls på tyska, och inte särskilt tystlåtet heller, så de ungdomar som kom från tysktalande länder kunde relativt enkelt stämma av sina egna siffror mot domarnas.

– Det var förstås lite frustrerande och gjorde att resultatet inte kändes helt rättvist, men vi hade ett möte i vårt lag och bestämde oss för att inte bry oss om fuskarna utan bara försöka göra så bra vi kunde, berättar Amanda.

För Julia blev det en sjätteplats i löshoppningsmomentet och det svenska laget kom på en sjundeplats av totalt 23 lag i den sammanlagda tävlingen.

– Det var lite roligt, även prisutdelningen hölls på tyska och först visste jag inte vilket moment jag hade fått pris i. Så jag frågade en engelsk domare som inte heller hade en aning. Men till slut listade vi ut att det var i löshoppningsmomentet som jag var placerad i, berättar Julia.

Det gällde att vara noggrann med alla detaljer under VM-tävlingarna.

Stärkta språkkunskaper

Som tur var för tjejerna hölls teoriprovet på engelska, och alla tre är eniga om att deras språkkunskaper när det gäller hästtermer på engelska har förbättrats avsevärt.

– Och vi har nästan blivit lite maniska när det gäller att titta på hästarnas exteriör och benställning, sådant som vi inte alls tänkte på förut, förklarar de samstämmigt.

Även om Jessica inte fick vara med och tävla, var hon en starkt bidragande orsak till lagens framgång. För som reserv hade hon en viktig uppgift att hålla humöret uppe på alla deltagare – något hon gjorde med bravur. Insvept i en svensk flagga under hela tävlingsmomentet var hon engagerad hela tiden.

– Det är klart att man gärna hade varit med och tävlat också, men jag får försöka ta en plats nästa gång, konstaterar Jessica som kände sig väldigt delaktig och hade lika roligt som sina lagkamrater under resan.

Hela den svenska VM-truppen vid VM för unga uppfödare i Österrike, inklusive de viktiga reserverna.

Studieresa till Spanska Ridskolan

Förutom själva tävlingsdagarna blev det också möjlighet för gruppen att göra ett studiebesök på Spanska Ridskolan i Wien, samt att njuta av den bergiga österriska naturen. Detta tack vare att laget hade hjälpt till på unghästtester och att domare skänkte sitt gage till truppen samt att SWB också gick in med pengar.

– Det var otroligt roligt och intressant att vara där. De hade så fina hästar och mycket spännande att berätta, tycker Amanda.

Och hela resan har gjort ett starkt intryck på Strömsholmseleverna.

– Vi har fått vänner för livet – det var hur roligt som helst att vara med. Så målsättningen blir att försöka komma med i laget även nästa gång det är VM, om två år. Då är det Nederländerna som arrangerar, avslutar trion – med rätta stolta över sin insats i årets mästerskap.

23 lag deltog i årets VM för unga uppfödare. Här är det svenska laget redo för invigning.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.