Nyhet

HIPPOLOGPROGRAMMET MED NYTT SPORTSTIPENDIUM

Kan detta vara något för dig? Ansökan är öppen. Att både skaffa sig en bra utbildning och elitsatsa inom ridsporten är inte en enkel kombination. Nu vill Ridskolan Strömsholm och Flyinge underlätta för satsande ryttare och inrättar ett Sportstipendium i kombination med studier på SLU:s Hippologprogram. "Det känns väldigt bra att vi kan utnyttja den stora sportkompetens som finns på Ridskolan Strömsholm och Flyinge ännu bättre", menar Jens Fredricson, Stallmästare och sportansvarig på de båda anläggningarna.
Satsar du på dressyr, hoppning eller fälttävlan men ändå vill skaffa dig en högklassig utbildning? Då har du chansen att söka RS/Flyinges Sportstipendium som delas ut till Hippologstudenter.

Sportstipendiet kan sökas av de som blir antagna till Hippologprogrammet från och med hösten 2020.

– I de riktlinjer vi har satt upp ska hoppryttarna ha startat 1.35-klasser, dressyrryttarna Medelsvår B:5 och fälttävlansryttarna internationell tvåstjärnig tävling, berättar Elisabeth Olsson, studierektor för Hippologprogrammet på Ridskolan Strömsholm, alltså år 2 och 3 av utbildningen.

Elisabeth har varit en av de drivande bakom inrättandet av Sportstipendiet, som bland annat består av att ha sin tävlingshäst fritt uppstallad på anläggningen. Dessutom ingår träning för till exempel Jens Fredricson, Lotta Björe, Marianne Esseen-Söderberg och Piia Pantsu. Stipendiaterna kommer också att ha möjlighet att träna för de externa tränare som är knutna till Riksanläggningarna, som Janne Jönsson, Kyra Kyrklund, Louise ”Lussan” Nathhorst, Lars Andersson och även de internationella gästtränare som kommer till Ridskolan Strömsholm och Flyinge.

– Dessutom kommer vi att kunna hjälpa till med sådant som utvecklingsplaner och helhetssyn på tävlingar. Vi kommer också att se till att obligatoriska moment inte läggs på torsdagar och fredagar så att studenterna har möjlighet att åka iväg och tävla, förklarar Elisabeth Olsson.

– Det här är väldigt bra för våra sportsatsande ungdomar som nu kan kombinera studierna med träning och tävling på ett bra sätt, menar Marianne Esseen-Söderberg, huvudlärare i dressyr vid Ridskolan Strömsholm.

Marianne är också knuten till de svenska ungdomslandslagen i dressyr, och ser en stor fördel även för de som satsar mot absoluta toppen.

– Hippologprogrammet erbjuder en väldigt bra och bred utbildning med bland annat mycket pedagogik och ridlära som även tävlingsryttare har glädje av. Många fortsätter i sporten som till exempel tränare och att då ha en bra grundutbildning är guld värd, menar Marianne.

Även Jens Fredricson är inne på samma linje.

– Ett mål för Riksanläggningarnas utbildning är att få så många som möjligt att bli kvar i hästnäringen även i framtiden. Med ett sportstipendium öppnar vi upp för ryttare som tidigare valt bort studier för sportsatsningar, men förhoppningen är att det här ska få dem att göra båda delarna, förklarar Jens.

Att både Flyinge och Ridskolan Strömsholm ligger i områden med många fina tävlingsplatser i närheten underlättar förstås ytterligare för studenter som vill kombinera studier med tävlandet. På anläggningarna finns också skolhästar som matchar de krav som ställs för att kunna söka stipendiet.

– Vi har redan i dag otroligt duktiga hippologer som mycket väl kan komma upp i den nivå som krävs för att söka Sportstipendiet och satsa lite extra på tävling, menar Jens Fredricson.

Ett av målen med Sportstipendiet, förutom att erbjuda möjligheten till att kombinera tävlingssatsning och studier, är också att få in studenter med större tävlingserfarenhet till Hippologprogrammet.

– Det kommer att vara bra för hela programmet om vi har studenter med olika bakgrunder. Att få ett kunskapsutbyte mellan ridskole- och tävlingsvärlden är otroligt värdefullt, menar Elisabeth Olsson.

Sportstipendiet är på ett år i taget och även den som inte uppfyller kraven först kan söka när de under utbildningens gång kommer upp till rätt nivå. Något som också kan göra att ambitionsnivån och målsättningarna höjs för studenter som vill tävla mer.

– En tävlingsryttares viktigaste egenskap är vilja, mycket mer än talang. De som blir framgångsrika är de som aldrig ger upp och är man beredd att jobba lite hårdare kommer man också att utvecklas mer. Något du alltid har nytta av även senare i livet, menar Jens Fredricson.

– Det här är verkligen en möjlighet för de som vill skaffa sig en riktigt bra teoretisk utbildning, kunna rida mycket för bra tränare och dessutom tävla på en hög nivå, avslutar Elisabeth Olsson.

Ansök här

Här kan du ansöka om Sportstipendiet.

Ansökan är öppen 15 mars-31 maj

Fakta: RS/Flyinges Sportstipendium

– Kan sökas av de som har ansökt till Hippologprogrammet.
– Dressyrryttare ska ha startat lägst MB:5, hoppryttare lägst 1.35, fälttävlansryttare lägst CCN ** med bra resultat.
– Innebär att en egen tävlingshäst står kostnadsfritt uppstallad på Flyinge (åk 1) eller Ridskolan Strömsholm (åk 2 och 3).
– Möjlighet till träning för Ridskolan Strömsholms och Flyinges lärare.
– Möjlighet till träning för gästtränare, både svenska och internationella.
– Under vissa perioder även möjlighet att åka utomlands till olika träningsanläggningar.

RS/Flyinges Sportstipendium

Sportstipendium

Läs mer om vad RS/Flyinges Sportstipendium innebär i bifogad pdf-fil

Ladda ner Format: pdf Storlek: 148.3 KB

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.