Gymnasieutbildning

Ridsportgymnasiet Strömsholm

Hösten 2019 startade vi en ridlärarutbildning med yrkesutgång mot Svensk Ridlärare 1 (SRL1). En yrkesutgång är en yrkeskompetens som eleven får genom att läsa en viss kombination av kurser inom programfördjupningen. Det är en helt ny gymnasieutbildning, som ger grundläggande högskolebehörighet. Dessutom finns det möjlighet att välja till kurser för utökad behörighet. Med en examen från Ridsportgymnasiet Strömsholm får du de kunskaper som behövs för att arbeta som hästskötare eller ridlärare. Utbildningen förbereder elever för yrkesprovet SRL1, som anordnas av Svenska Ridsportförbundet.

Skolan är kvalitetsmärkt och utbildningen riksrekryterande vilket innebär att du kan söka oavsett var du bor eftersom du får inackorderingsbidrag från din hemkommun.

Ridsportgymnasiet Strömsholm ger dig tillgång till en inspirerande och utvecklande studiemiljö, engagerade, kompetenta lärare samt tränare och hästar av toppklass. Tillsammans med riksanläggningen Flyinge bildar vi Swedish Equestrian Centers of Excellence och vår ambition är att erbjuda excellens på alla plan.

ANSÖKNINGSPERIOD 11 JANUARI - 14 FEBRUARI
Antagningsprov till gymnasiet.

Provet går till på följande sätt:

Prov 1. Ridprov sker på av skolan tillhandahållna hästar. Ridprovet går ut på att de sökande får visa kunskaper i relation till de förkunskaper som krävs. Under ridprovet rider de sökande i grupp under cirka en timme med ledning av skolan ridlärare. Efter halva tiden byter eleverna hästar.
Prov 2. Den sökande får analysera sin ridning och hantering av hästarna för skolans ridlärare. Detta för att ridlärarna ska kunna bedöma de sökandes grundfärdigheter och kunskapsnivå.

Varmt Välkommen till Ridskolan Strömsholm!

Om utbildningen
  • Naturbruksprogrammet, särskild variant, se poängplanen här
  • Riksrekryterande
  • Yrkesutgång som Svensk Ridlärare 1 (läs mer på Svenska Ridsportförbundet)
  • Arbetsplatsförlagt lärande – både i Sverige och utomlands
  • Högskolebehörighet ges
  • Teoriämnen varvat med praktiskt arbete både i stall och på hästryggen
Öppna Hus, Prova på dagar, Informationsmöten under hösten 2023 och våren 2024

 

Vid frågor kontakta: camilla.pettersson@rsflyinge.se

 

Välkomna!

APL

APL

Ladda ner Format: docx Storlek: 142.4 KB

Vanliga frågor och svar

Ridsportgymnasiet Strömsholm har riksintag och är riksrekryterande. Det innebär att du som bor i Sverige, Norge, Finland, Danmark och på Åland kan söka till oss. Alla elever har rätt till inackorderingsbidrag via CSN.

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. Du kan läsa mer om behörighetskraven för yrkesprogram på Skolverkets hemsida.

Antagning baseras på betyg och antagningsprov. Samtliga sökande måste genomföra antagningsprov.

Datum för Gymnasieval 2022 (OBS! Kan variera)

  • Gymnasieval: 12 januari – 10 februari
  • Preliminär antagning: 11 april
  • Omval: 19 april – 3 maj
  • Slutlig antagning: 1 juli på webben
  • Sista svarsdag: 28 juli
  • Reservantagning: 3 aug – 15 sep

Sista ansökningsdag för sen ansökan på gymnasiet följer respektive hemkommuns sista ansökningsdag. Detta datum kan variera. Under den här perioden kan du ändra ditt val, eller göra förändringar i rankningen av dina val.

Tänk på att meddela om du avser att anta din plats via webben

För att söka till oss gör du ditt gymnasieval i din hemkommun genom deras gymnasieansökan. Bra att ha till hands när du söker är:

  1. Namnet på skolan: Ridsportgymnasiet Strömsholm
  2. Hallstahammars kommun, kommunkod 1961
  3. Program: Naturbruksprogram -Särskild variant
  4. Ansökningskod: NBRIDV0R

Naturbruksprogrammet har fyra nationella inriktningar, och hos oss på Ridsportgymnasiet Strömsholm läser du särskild variant, med yrkesutgång Svensk ridlärare 1.

Utbildningens syfte är att utbilda ridlärare som kan driva en säker hästverksamhet med ett gott djurskydd. Stort fokus läggs på att utveckla ett gott djurskydd, ett professionellt och naturligt säkerhetsarbete samt beaktan av god ergonomi i allt arbete med hästar.

Utbildningen ger goda kunskaper och färdigheter i undervisningsmetodik, ridning och ridlära, hästars olika användningsområden för fritid, sport, rekreation, habilitering och behandling samt breda kunskaper om hästar.

Under utbildningen ska eleverna utveckla en trygghet i yrkesrollen, en kunskap om hästnäringens organisationer och en nyfikenhet för ridsportens och hästnäringens olika betydelser, dess möjligheter och olika utbildningsvägar. Hästskötarkompentens ingår också i utbildningen.

Alla nationella gymnasieprogram innehåller 2500/2700 gymnasiepoäng. Ett poäng kan översättas till en studietimme. Man särskiljer på gymnasiegemensamma ämnen (som alla program läser), programgemensamma ämnen (som är specifika för programmet), inriktningsämnen, programfördjupningsämnen (som är specifika för inriktningen), individuella val (som är valbara kurser) samt gymnasiearbetet.

Ridsportgymnasiet Strömsholm erbjuder yrkesutgången Svensk Ridlärare 1. Vid din examen får du ett bevis på att du är utbildad inom yrket och att du är anställningsbar. När du tar studenten är du redo att kliva direkt ut i arbetslivet och du har högskolebehörighet.

Ja, hos oss läser du Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Om du dessutom vill ha samhällsvetenskaplig högskolebehörighet, läser du även Samhällskunskap 1a2, Historia 1a2 och Matematik 2a.

Vi erbjuder även andra kurser, beroende på intresse och behov. Till exempel Matematik 3b, som ger särskild behörighet till högskolan.

Antagningen sker genom betyg från grundskolan och antagningsprov. För att kunna söka till oss behöver du behörighet för yrkesutbildning på gymnasiet (minst E i fem ämnen samt E i svenska, engelska och matematik). Du kan läsa mer om behörighetskraven för yrkesprogram på Skolverkets hemsida.

Antagningsprov
Prov 1. Ridprov sker på av skolan tillhandahållna hästar. Ridprovet går ut på att de sökande får visa kunskaper i relation till de förkunskaper som krävs. Under ridprovet rider de sökande i grupp under cirka en timme med ledning av skolan ridlärare. Efter halva tiden byter eleverna hästar.
Prov 2. Intervju sker efter ridprovet där den sökande får analysera sin ridning och hantering av hästarna för skolans ridlärare. Detta för att ridlärarna ska kunna bedöma de sökandes grundfärdigheter och kunskapsnivå.

Förkunskapskrav:

  • Förmåga att rida och hantera olika typer av hästar med olika temperament.
  • Ha kunskaper om säkerhet vid ridning och handhavande av häst.
  • Kunna rida skolad häst lägst LC:1 dressyr och 90 cm hoppning.
  • Kunna rida och hoppa i terräng.
  • Kunna analysera sin prestation.

När du ska söka till gymnasiet har säkert tusen frågor du önskar få svar på: vad krävs för att komma in? Hur är det att bo på internat? Hur mycket rider jag? Hur ser elevboendena ut? Hur mycket lektioner har jag om dagarna?

Går du i årskurs 9 är du välkommen att komma på en av våra populära prova på-dagar. Då kommer du hit och är med några elever från årskurs 1 en hel dag för att se hur det verkligen är att gå gymnasiet här. Under en prova på-dag får du se vardagen på Strömsholm, gå en ”husesyn” med våra husmödrar, vara med på vanliga lektioner och självklart vara med i stallet och titta på någon av ridlektionerna

När du läser ett yrkesprogram ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen. Under APL:en är det tänkt att du ska möta arbetslivet på riktigt.

Du har möjlighet att göra din APL både i Sverige och utomlands, där Ridskolan Strömsholm hjälper till att ordna praktikplatser.

Många av våra elever har med sig egen häst hit och det går bra att stalla upp hästen här.

Strömsholm är ridsportens Mecka och här finns något för alla! Har du med dig egen häst hit finns självklart möjlighet att träna privat under kvällstid för någon av våra duktiga instruktörer.

Kontaktuppgifter

Som elev på Ridsportgymnasiet erbjuds du att bo på något av Strömsholms sju elevboenden. De flesta av våra gymnasieelever bor hos oss.

 

Vi har ca 80 rum fördelat på sju stycken hus, alla ligger i skolans närområde. Husen har gemensamt kök och tv-rum, några hus har även gemensam dusch och toalett. Men de flesta av våra hus har egen dusch och toalett på rummet. Vi försöker i möjligaste mån erbjuda enkelrum, beroende på antalet elever så kan det bli aktuellt med något dubbelrum.

 

Priset ligger just nu på en nivå mellan 4600-5200 kr/månad. Priset kan komma att ändras. Du som elev kan söka inackorderingstillägg hos CSN.

 

I hyreskostnaden ingår också middag, måndag till torsdag och fri tillgång till skolans internet. Skollunchen och middagen serveras på närbelägna Gula Hästen, här serveras hemlagad mat med sallad, bröd och dryck. Frukost och mat på helgen fixar man själv hemma i sitt boende. I köket har varje elev, tillgång till eget utrymme i både kyl/frys och skafferi.

 

Efter skoltid finns olika aktiviteter att delta i efter lust och förmåga till exempel träning, spela spel, studiekvällar, afterschool med filmkväll, pyssla i stallet osv. Det finns också gott om möjligheter att titta på träningar och clinics som pågår på anläggningen.

Om du behöver handla så finns närmaste affär i Kolbäck (4 km), vår lokala gratisbuss passerar precis nedanför Strömsholm vid landsvägen och tar er enkelt vidare för att handla. I Kolbäck finns också en tågstation som du bland annat kan åka till Västerås, Stockholm, Örebro och Göteborg.

 

Märta, Monica och Camilla heter vi elevhemscoacher som finns till elevernas förfogande. Vi finns på plats måndag–söndag mellan kl 18-06. Vi har sovande jour och vi sover på elevhemmen. För att nå oss ringer ni 0220-467 76. Bemanningsgraden kan variera under loven beroende på hur många elever som är kvar.

På Strömsholm finns det sju elevboenden för gymnasiets elever. Samtliga elevboenden är förlagda inom området. Majoriteten av våra hus har egen dusch och toalett på rummen, endast två av de äldre husen har gemensam dusch/toa. Alla hus har gemensamt kök och sällskapsrum.  Rummen är möblerade med säng, bokhylla, skrivbord etc. Kostnaden för boendet, där middag ingår måndag-torsdag är 4600-5200 kr/månad.

På elevboendet har vi trivselregler för allas trevnad och trygghet. För att det ska fungera bra är det viktigt att visa hänsyn och respektera varandra. På elevboendena bor elever från alla årskurser på Ridsportgymnasiet.

Alla elever har tillgång till wifi på sina boenden.

Röda Ridhuset
Röda Ridhusets elevboende ligger i det största ridhuset på anläggningen. Från köket har man utsikt över manegen och kan njuta av ridsport på hög nivå då både lektioner, tävlingar och evenemang är förlagda till den moderna arenan.

Röda Ridhuset har 18 singelrum med egen dusch/toalett på rummet. Till rummen hör ett litet förråd där man till exempel kan förvara ridkläder, stövlar och tjocka jackor. Som på alla elevboenden är kök och vardagsrum gemensamt. Köket är ljust och rymligt och renoverades 2013. Här har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Sopsorteringsstation finns precis utanför entrén.

Stora Åsvillan
Stora Åsvillans elevboende är beläget nära Röda Ridhuset. Här finns 15 elevrum. Dusch/toalett, kök och vardagsrum är gemensamt. Köket är stort och rymligt och här har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Alla elever har varsitt skåp i den så kallade ”grovhallen” för förvaring av ridkläder, stövlar och jackor.

Lilla Åsvillan

Lilla Åsvillan är beläget nära Röda Ridhuset och är en liten barack som finns kvar sedan arméns tid. Här finns 5st små  elevrum med gemensam Dusch/toalett, kök och vardagsrum. Alla elever har varsitt extra förvaringsrum till förvaring av tex  ridkläder, stövlar och jackor.

Östra Plugghästen och Västra Plugghästen
Östra och Västra Plugghästen är två identiska hus belägna i närheten av Kungsgårdsstallet. Här finns 13 rum med egen dusch/toalett. Kök och vardagsrum är gemensamt. I köket har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Alla elever har varsitt skåp i den så kallade ”grovhallen” för förvaring av ridkläder, stövlar och jackor.

Nya Plugghästen
Nya Plugghästen var tidigare lågstadieskola, men rymmer nu 13 rum med egen dusch/toalett. Kök och vardagsrum är gemensamt. I köket har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Alla elever har varsitt skåp i den så kallade ”grovhallen” för förvaring av ridkläder, stövlar och jackor.

Fodermarskbostaden
Fodermarskbostaden hittar du bakom ”Markan”. Huset har två våningar, där 3 personer delar på ett våningsplan. Det finns 3 enkelrum, gemensamt wc/dusch, kök och vardagsrum på båda våningarna. I köken har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat.

Som elev på en riksrekryterande utbildning har du rätt till inackorderingsbidrag om du inte har möjlighet att åka kommunalt till Ridskolan Strömsholm från din hemadress.

Inackorderingsbidraget ska ersätta del av utgifter för hyra av bostad på studieorten, fördyrat uppehälle och resor mellan studieorten.

Ridsportgymnasiet Strömsholm är en friskola och du söker via CSN.

Bidragets storlek påverkas av hur lång resväg du har.

Ladda ner mer information

Gymnasieutbildningen Strömsholm

Ladda ner Format: pdf Storlek: 694.8 KB

LÄRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 91.1 KB

Blankett för klagomålshantering

Ladda ner Format: pdf Storlek: 235.2 KB

Ordnings- och säkerhetsföreskrifter vid HRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 192.8 KB

Läsårstider gymnasiet 2022-2023

Ladda ner Format: pdf Storlek: 41.2 KB

Kontaktperson
Åsa Thybeck Rektor Ridsportgymnasiet och Flyinge Hästsportgymnasium
Camilla Lindedahl Elevhemschef
Marie Wahlbom Skolsköterska
Johanna Grönhaug Kurator
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.