Kandidatarbete

Skador och skadeförebyggande arbete för svenska ridskolehästar – En pilotstudie

Skador och skadeförebyggande arbete för svenska ridskolehästar – En pilotstudie

Ellen Roos & Hanna Helgerud (2024) Examensarbete på kandidatnivå K164.

Länk till poster. Länk till uppsats.

Sammanfattning

Hästarnas hälsa och hållbarhet är en väsentlig komponent för en framgångsrik ridskola. En välfungerande ridskola kännetecknas av hästar som går i fullt arbete, når en hög ålder, efter ett liv med mycket få sjukskrivningsdagar. Ridskolehästens hälsostatus påverkas av en rad faktorer, exempelvis management och träningsupplägg. Ridskolans personal har en viktig roll för att anpassa hästarnas arbete och för att eftersträva en god hästvälfärd. Det innebär att många ridskolor strävar efter att ha utbildad personal inom hästkunskap och ridlära, som exempelvis hästskötarexamen och SRLI. Detta för att kunna arbeta framåt mot en god hästvälfärd och förebygga skador samt utveckla ridskoleverksamheten. Syftet med denna studie var att undersöka ridskolehästars arbete och kartlägga skadehistorik samt om det fanns förebyggande åtgärder för skador inom svenska ridskolor. Studiens frågeställningar: Vilka är de tre vanligaste skadorna som förekommer på ridskolehästar? Hur kan ridskolor arbeta förebyggande för skador?

Denna studie har använt en kvantitativ undersökningsmetod i form av en enkätundersökning. Enkätundersökningen skickades ut till 150 ridskolor med anslutning till Svenska Ridsportförbundet. Ridskolorna kontaktades per mejl för att svara på enkäten. Svarsfrekvensen på enkäten var 24,6%, motsvarande 37 svar av 150 ridskolor. Det var en lägre svarsfrekvens än det som hade önskats för att uppnå ett bredare och mer trovärdigt resultat. Anledningen till en lägre svarsfrekvens anses vara på grund av att ridskolor bedömt att enkäten var för tidskrävande eller svår att besvara. Andra anledningar kan vara att det helt enkelt inte fanns intresse att delta i studien. Enkäten innehöll 29 frågor som behandlade allmänna frågor om exempelvis underlag som hästarna arbetade på, antal uppsittningar på ridskolorna, vilka skador deras ridskolehästar drabbats av samt vilka skadeförebyggande åtgärder som användes på ridskolorna. Enkäten gav möjlighet för respondenterna att lämna egna kommentarer vilket gav utrymme för en djupare förståelse för ridskolornas olika tillvägagångssätt vid förekomsten av skador.

Enkätundersökningen visar att de tre vanligaste skadorna som förekommer på svenska ridskolehästar är hälta utan fastställd orsak, traumatisk sårskada och hovböld. Det skadeförebyggande arbetet som förekommer hos svenska ridskolor är i störst utsträckning hovslageri. Andra skadeförebyggande arbeten är ett specifikt träningsprogram, planerad vila och utfodring av tillskott, veterinärbesök samt behandling utifrån veterinärens direktiv och genomgång av hästar med equiterapeut eller sadelutprovare. Enkätundersökningen visar att 40% av ridskolorna har haft upprepade problem med samma skada medan 60% inte har haft upprepade problem.

Slutsatsen är att hälta utan fastställd orsak, traumatisk sårskada och hovböld är de tre vanligaste skadorna på svenska ridskolehästar. Skadeförebyggande åtgärder som ridskolor kan implementera är att ha utbildad personal, dokumentera och anpassa hästarnas arbetsmängd samt inkludera ett varierat arbete för ridskolehästarna i den dagliga verksamheten. Utöver detta kan ridskolor fokusera
på säker utformning av hagar och stallmiljö samt att planera in viloperioder för ridskolehästarna. En annan viktig aspekt i det skadeförebyggande arbetet är ridskolehästars hull i relation till deras viktbärande förmåga.

Vidare studier krävs för att förtydliga sambandet mellan de vanligaste skadorna på ridskolehästar enligt denna studie, och vilket specifikt förebyggande arbete som behövs i ridskoleverksamheten.

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.