Kandidatarbete

Hästens påverkan på människans psykiska välmående

Hästens påverkan på människans psykiska välmående

Agnes Helsing, Ann-Ida Fasth & Linnea Thunell (2024) Examensarbete på kandidatnivå.

Länk till poster.

Sammanfattning

Psykisk ohälsa är ett växande problem i dagens samhälle och det är högst väsentligt att undersöka vad som kan motverka psykisk ohälsa och istället bidra till att främja psykisk hälsa och välmående. Hästens nuvarande roll i folkhälsan samt hur hästarna skulle kunna stärka människors psykiska välmående är ett ämne som behöver studeras vidare. I den här studien var syftet att identifiera hur människors psykiska välmående påverkas av umgänget med hästar. Följande frågeställningar undersöktes, Vad i stallet är det som gör att människor mår bra? Hur påverkas människors psykiska välmående av umgänget med hästar? Samt vilka känslor får människor i umgänget med hästar?

I den här studien användes den kvalitativa metoden fenomenografi. Det centrala i en fenomenografisk studie är att man studerar människors uppfattningar av verkligheten. I den här studien genomfördes intervjuer i fokusgrupper på ridskolor i närområdet av Strömsholm. Deltagarna fick inledningsvis svara på frågor i ett frågeformulär och avslutningsvis ställdes frågor som deltagarna fick diskutera i grupp.

De huvudsakliga resultaten visar att deltagarna upplever att umgänget med hästar har en stor påverkan på deras välmående i en positiv bemärkelse. Det faktum att allt fokus ligger på hästarna verkar vara en av de största anledningarna till ökat välmående därför att det bidrar till att hjärnan aktiveras. Det bidrar till att de positiva känslorna tar mer plats och det händer även när en människa utövar mindfulness. Det visade även att stallet som helhet, hästar, ridlärare, ridgrupp samt andra elever skapar känslan av samhörighet vilket bidrar till ökat välmående. Glädje var den mest förekommande känslan hos deltagarna vid umgänget med hästar.

Studiens slutsatser är att människan påverkas positivt i umgänget med hästar eftersom människan då behöver koppla bort negativa känslor och vara närvarande i nuet. I umgänget med hästar behöver människan alltid vara alert vilket bidrar till att hjärnan aktiveras, när allt fokus läggs på en sak regleras de positiva och negativa känslorna i pannloben och de positiva känslorna tar större plats vilket bidrar till ökat välmående. Den sociala kontakten som uppstår i stallet upplevs vara en av de viktigaste faktorerna till ökat välmående, hästen ansågs vara grundkärnan men helheten med den sociala kontakten mellan ridlärare och andra elever vägde tungt. De fyra mest förekommande känslorna vid umgänget med hästar var; glädje, lugn, lycka och tacksamhet.

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.