Kandidatarbete

Sporthästens välfärd – En pilotstudie utifrån yttre välfärdsaspekter

Sporthästens välfärd – En pilotstudie utifrån yttre välfärdsaspekter

Hanna Nennesson & Stephanie Lager Andersson (2024) Examensarbete på kandidatnivå.

Sporthästens välfärd

Sammanfattning

Hästens välfärd är högt prioriterad och regleras för att säkerställa god hästhållning och minimera risken för skador. För sporthästen är dess hälsa avgörande för prestation och välfärd under tävling och träning. Vid undersökning av olika aspekter av hästens välfärd, såsom hull, uppstallning, skador, och beteende mönster, de så kallade 23 timmarna, kan en bättre förståelse för dess behov och eventuella problem erhållas. Syftet med denna studie är att undersöka om sporthästens välfärd uppnås i olika verksamheter genom bedömning av olika välfärdsaspekter som kan påverka dess hälsa. Frågeställningen som besvaras är: Hur är den svenska sporthästens välfärd baserat på välfärdsprotokoll?

För att underlätta bedömningar användes ett förenklat bedömningsprotokoll från Welfare Monitoring System, översatt till svenska. Bedömningspunkter som undersöktes var egenskaper hos hästar, uppstallning, utfodring, visitation av hästarnas fysiska hälsa och allmänt beteende. Studiebesök gjordes i fyra tävlingsstall i Västmanland och Hallands län. Totalt 43 hästar, varav 31 hopphästar, fem fälttävlanshästar och sju dressyrhästar deltog i studien där 42 välfärdsaspekter bedömdes. Hästarna var mellan 4–18 år. Kraven för hästarnas deltagande var att de yngsta och mest oerfarna hästarna utbildades för att kunna göra sin första tävlingsstart. De mer erfarna hästarna hade tävlat upp till svår klass.

Av de hästar som deltog i studien stod 22 hästar (51%) uppstallade på lösdrift och 21 hästar (49%) uppstallade på box. Hästarna på lösdrift hade fri tillgång till grovfoder och hästarna på box utfodrades 3-4 gånger per dag. Majoriteten av hästarna (88%) bedömdes vara i ett bra hull. Endast ett fåtal var underviktiga (5%) eller överviktiga (7%). Visitation av hästarnas fysiska hälsa visade bland annat förekomsten av gallor (77%). Överben påvisades på 40% av hästarna. Ytliga sårskador förekom på 29 av 43 hästar (67%). Yttre skador hade 50% av hästarna på lösdrift och 86% av hästarna på box. Det påvisades inga sår i mungiporna vid en yttre inspektion av hästens mun. Däremot framkom pigmentförändringar på 21 hästar och förhårdnader hos tolv. Endast en häst visade stereotypi genom krubbitning. Ett reaktionstest utfördes där resultatet visade att de flesta hästar (65%) var intresserade när människor närmade sig, endast ett fåtal undvek kontakt.

Slutsatsen med denna studie är att den svenska sporthästens välfärd är god baserat på välfärdsprotokollet. Aspekter med negativ påverkan på välfärden var social interaktion för hästar uppstallade på box, yttre sårskador samt gallor. Positiva aspekter var lågt antal stereotypier, bra hull med grovfoderbaserade foderstater, behaglig miljö samt god munhälsa utifrån yttre inspektion.

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.