Hästens biologi

Alternativa grovfoder till häst

Alternativa grovfoder till häst

Hanna Osbeck 2023

Länk till uppsats

Referat

Grovfoder är en grund för välmående och friska hästar. Produktionen av grovfoder är beroende av vädret och på grund av de klimatförändringar som sker i världen så är risken stor att vi hamnar i situationer med exempelvis torka eller stora mängder regn. Detta kan leda till minskad avkastning av foder och därför behövs nya alternativ som inte är lika känsliga för olika väderförhållanden men ändå uppfyller rekommendationerna för fiber- och näringsinnehåll och andra aspekter som ekonomi, hållbarhet och välmående hästar. Syftet med studien är att undersöka vilka olika alternativ på grovfoder som finns för framtiden och vad dessa fodermedel har för olika för och nackdelar. Frågeställningarna var vad finns det för alternativa grovfoder till häst och vilka för och nackdelar finns det med de olika fodertyperna?

Denna litteraturstudie kom fram till att det finns flera olika grovfoderalternativ att använda vid en eventuell grovfoderbrist. Rörflen ansågs vara ett bra alternativ då det är tåligt mot regn och hade ett liknande näringsinnehåll som vanligt timotejhö. Teff föreslogs som ett alternativ till lättfödda hästar då det gav längre ättid och ett minskat näringsintag. En annan studie undersökte om utfodring av vetehalm visade tecken på att utveckla magsår eller förändrat ätbeteende. Resultatet visade längre tuggtid och inga tecken på att orsaka magsår. Den sista studien undersökte om lusern är ett bra alternativ till vanligt timotejhö. Det visade att lusern hade högre smältbarhet och ett högre näringsinnehåll. Resulterade i ökad fettproduktion vilket innebär att det passar bäst till hästar med ett högre näringsbehov.

Slutsatsen är att dessa studier kommit fram till att både teff, rörflen, halm och lusern är möjliga fodermedel vid grovfoderbrist. I vårt nordiska klimat är rörflen det mest lämpliga eftersom det är mer tåligt mot olika väderförhållanden och stora mängder regn. Teff rekommenderades till hästar med ett lägre näringsbehov eftersom det gav ett minskat näringsintag. Halm visade inga tecken på att orsaka magsår och kan därav utfodras med upp till 50% av foderstaten och eftersom lusern hade det högsta näringsinnehållet så verkar det lämpligt för hästar med ett högre behov. Alla fodermedel hade alltså sina för-och nackdelar men det krävs ännu fler studier för att med större säkerhet avgöra dess egenskaper och därmed kunna lösa framtida situationer med eventuell grovfoderbrist.

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.