Allergen immunterapi – En ny behandlingsmetod för hästar med allergisk ekvin astma
Allergen immunterapi – En ny behandlingsmetod för hästar med allergisk ekvin astma
Sammanfattning
Ekvin astma (EA) är en kronisk luftvägssjukdom som innebär att de nedre luftvägarna är inflammerade. Inhalation av allergener som svampsporer, damm och andra partiklar som finns i hästens närmiljö kan orsaka och utlösa sjukdomens uppkomst. En del hästar bär anlag för att utveckla hypersensitivitet mot dessa allergener och har därmed lättare att bli drabbade. Inhysning av uppstallade hästar är därför gruppen som är mest utsatt.
Sjukdomen delas upp och kategoriseras som mild, måttlig eller svår där de kliniska symptomen är lika men uppträder och klassificeras i olika svårighetsgrad. Klassiska kliniska symptom är kronisk hosta, näsflöde, missljud vid lungauskultation och försämrad prestation. Vid svår EA kan hästen även vid vila få problem med dyspné. Det innebär att bukmuskulaturen pressar ut luften ur lungorna som efter tid kan utveckla en kvickdragsfåra vid buken. Det finns inga botemedel för sjukdomen. Hästar som är drabbade får idag medicinering för att lindra symptomen.
Syftet med denna studie var därför att undersöka om behandling med allergen immunterapi (AIT) kan ge positiv effekt på hästar med säsongsbunden EA. Diagnos av allergener som orsakar allergisk reaktion bekräftas. Vid behandling av allergen immunterapi injiceras allergenerna i intervaller där volymen allergenextrakt gradvis ökar, vilket liknar en vaccination. Genom systematiska översikter och metaanalyser är allergen immunterapi (AIT) en accepterad behandling av human astma. Baserat på likheterna är det rimligt att förmoda att en liknande behandlingsmetod i framtiden bör kunna utvecklas för att lindra symptomen även för hästar med EA.
Specialistmottagningen för respirationssjukdomar vid Universitetssjukhuset SLU i Uppsala besöktes av 37 hästar med anamnes om säsongsbunden EA. Hästägare återkopplar svar och resultat via telefonintervju till veterinär. Resultatet omfattar 20 hästar som behandlats med AIT under minst två år. Hästarna delades in i fyra grupper baserat på effekten av behandling med AIT, en av grupperna inkluderades inte i resultatet och gav ett bortfall på 17 hästar. Studiens resultat visade att hälften av hästarna svarade mycket bra på behandlingen där symptomen lindrades. Tre hästar svarade inte på behandlingen och åtta hästar svarade på behandlingen i begränsad utsträckning men var fortfarande i behov av medicinering.
Slutsatsen av behandling med AIT påvisar positiva resultat som lindrande symptom hos hästar med säsongsbunden EA. Det kan tyda på att AIT är en effektiv behandlingsmetod för framtiden. Dock behövs mer forskning om AIT på en större population hästar för att fastställa behandlingens positiva resultat och trovärdighet.