Kandidatarbete

Faktorer som påverkar valet av unghästutbildare

Faktorer som påverkar valet av unghästutbildare

Lina Andersson Norén, Ylva Falkeström & Jonna Jansson (2023) Examensarbete på kandidatnivå K153

 Länk till uppsats.

Sammanfattning

De ridhästar som föds upp i Sverige idag är mycket talangfulla. De har en stor kapacitet inom både gångarter och hoppning, är mycket känsliga, explosiva och reaktiva. Explosivare hästar har bidragit till att hästarna blivit svårare för mindre rutinerade personer att hantera och utbilda på ett säkert och korrekt sätt. Detta är anledningen till att många hästuppfödare och hästägare väljer att lämna sina unghästar, framtida tävlingshästar, för utbildning till erfarna unghästutbildare. De flesta unghästutbildare använder sig av ett utbildningssystem som bygger på Utbildningsstegen. Detta system borgar för att hästarna utbildas på ett långsiktigt, hållbart och säkert sätt. Det finns relativt lite information att hitta om vilka tjänster olika hästutbildare erbjuder samt vad hästuppfödare och hästägare efterfrågar vid utbildning av sin tre- till fyråriga unghäst, vilket är märkligt då marknaden för unghästutbildning är omfattande i Sverige idag. Studiens primära syfte var att undersöka hästägares och hästuppfödares önskemål och prioriteringar vid valet av unghästutbildare till sina tre- och fyraåriga unghästar. Studiens sekundära syfte var att sammanställa vilka tjänster unghästutbildare erbjuder sina kunder samt hur de arbetar och resonerar kring unghästutbildning. Studien avgränsar sig till hästuppfödare och hästägare av framtida sport- och tävlingshästar samt professionella unghästutbildare. Frågeställningarna som besvarades var: Vilka faktorer påverkar hästuppfödare och hästägares val av unghästutbildare? Hur kan unghästutbildare möta kundernas önskemål avseende utbildningssystem, hästhållning och kundkontakt? Den metod som använts var kvalitativ intervjustudie. Totalt tolv intervjuer genomfördes med fyra hästuppfödare, fyra hästägare och fyra unghästutbildare. Materialet som samlades in transkriberades och analyserades därefter genom innehållsanalys. De teman som togs fram från innehållsanalysen var utbildningsystem, hästvälfärd, kundkontakt, ekonomi, resultat från unghästtest och tävling samt utbud och efterfrågan av tjänster. Resultatet visade att inridning, visning på unghästtest, visning på ridhästtest, visning på bruksprov, vidareutbildning, tävling och försäljning var tjänster som både efterfrågades av hästuppfödare och hästägare och erbjöds av unghästutbildarna. Unghästutbildarnas resultat från unghästtest och tävling var viktigt för hästuppfödarna och hästägarna vid valet av unghästutbildare.
Det främsta sättet för unghästutbildarna att marknadsföra företaget var genom bra resultat på tävling och/eller unghästtest. Alla respondenter poängterade vikten av att den unga hästen måste få daglig utevistelse. Studiens slutsats var att de faktorer som påverkar valet av unghästutbildare var att unghästutbildaren har resultat från unghästtest eller tävling, unghästutbildarens utbildningssystem för hästarna, hästvälfärd, kundkontakt och ekonomi. För att unghästutbildare ska kunna möta
hästuppfödares och hästägares efterfrågade önskemål är det viktigt att erbjuda varierad träning, anpassad utbildning efter hästen som enskild individ mot kundens önskemål, utevistelse samt upprätthålla god dialog och löpande uppdateringar rörande hästen och dess utveckling.

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.