Rid-och körkonst

Ryttarens påverkan på hästen under ridning

Ryttarens påverkan på hästen under ridning

Alice Levin (2019)

Ridsporten utövas av en halv miljon svenskar som fritidsintresse och till tävling. Med 895 aktiva ridklubbar i Sverige och 125 000 motions- och lektionsryttare. Det är många människor idag som utövar sporten på ett eller annat vis. Det finns många duktiga ryttare som tävlar och tränar på hög nivå men även många duktiga hobbyryttare med eller utan häst och nybörjare som vill lära sig mer. Om en häst är halt eller har ont rent fysiskt i kroppen så syns det genom oregelbundna gångarter eller att hästen väljer att inte stödja ordentligt på något av sina ben.
Det finns däremot lite kunskap om hur ryttaren påverkar hästens psyke under ridning. Det finns också lite kunskap om vilka beteenden som hästen visar när den upplever obehag under ridning. Litteraturstudiens syfte är att ta reda på om hästens beteende påverkas i arbete under ryttare. Det sekundära syftet är att ta reda på hur ser vi om hästen mår bra psykiskt under arbete och vad för konfliktbeteende de använder sig utav vid obehag under ridning. Detta syftet ska besvaras med hjälp av frågeställningarna; Hur påverkar vi hästens beteende under ridning? Vilka konfliktbeteenden använder sig hästen av vid obehag under ridning?
Studiens slutsats är att ryttare påverkar hästens beteende på både positiva och negativa sätt, de beroende faktorerna är ryttarens känsla för timing framför allt. Det framgick också att hästar använder sig av olika konfliktbeteenden vid obehag så som att de la öronen bakåt, drar upp mungiporna, skakar på huvudet och olika svansrörelser samt hoppar eller sparkar mot skänkeln.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 219.7 KB

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.