Hästens biologi

Spannmålens behandling och dess påverkan på hästens näringsupptag

Spannmålens behandling och dess påverkan på hästens näringsupptag

Matilda Aronsson (2015)

Dagens hästar äter mycket kraftfoder i förhållande till deras naturliga föda då de lever på gräs i det fria. De fodras med kraftfoder främst för att komplettera grovfodrets näringsinnehåll. En häst måste få i sig en viss mängd näringsämnen för att hålla hull och kan ha svårt att få i sig den rätta mängden enbart genom att äta grovfoder då hästen i träning gör av med mycket energi. Dock är deras digestionskanal (matsmältningskanal) inte utvecklad för att bryta ner så mycket till exempel stärkelse som kraftfoder innehåller. Den är mer utvecklad för att bryta ner fibrer som gräset och grovfodret innehåller. Att ge de mycket kraftfoder kan därför leda till att deras digestionskanal kommer att störas. Problemet i denna studie är att kraftfoders största komponent är stärkelse, dock spelar stärkelse en mycket liten roll i vad hästen naturligt behöver få i sig. Tarmarnas enzym, amylas klarar inte av att ta upp allt för stora mängder stärkelse. Syftet med denna litteraturstudie är att ta reda på hur behandlingen av kraftfoder påverkar och förändrar näringsupptag och smältbarhet för hästen. I denna litteraturstudie undersöktes frågeställningen: Hur påverkas smältbarheten i spannmål vid olika typer av behandlingar?

I alla undersökningar som denna studie består av användes en fistulerings-metod för att kunna få ut mer exakta prover. Detta innebär att en operation genomförts där ett hål in till hästens magslut eller tarm gjordes för att enkelt öppna och stoppa in, eller plocka ut innehåll, som nylonpåsar som innehöll foderprover för undersökning.

Resultatet av studien visar att olika behandlingar ger bäst smältbarhet på olika spannmål. Korn måste behandlas så att skalet förstörs, för att ge en så hög smältbarhet som möjligt, då mikroorganismerna lättare kommer åt näringen. Majs och havre har ett skal som är mer lättarbetat för hästens tarm och har därför inte i lika stort behov av att behandlas som korn. Dock ökar smältbarheten efter behandling även för de produkterna.

Studiens slutsats visade att det bästa tillverkningssättet för att maximera hästens proteinupptag är mikronisering och pelletering för korn. Havre och majs visade ingen skillnad beroende på behandling, mixad eller mald. Havre visade störst smältbarhet av både protein och stärkelse. Malda spannmål visade störst upptagningsförmåga i tarmarna. Behandlat foder tas enklare upp av mikroorganismerna.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 129.6 KB

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.