Gymnasieutbildning

Ridsportgymnasiet Strömsholm

Drömmer du om en framtid som professionell inom ridsporten? Då är Ridsportgymnasiet Strömsholm något för dig.

Naturbruksprogrammet med inriktning hästskötare.
En yrkesförberedande gymnasieutbildning med specialisering ridsport. Efter avslutad utbildning är du redo att kliva direkt ut i arbetslivet!

Om utbildningen
  • Naturbruksprogrammet, med inriktning ridsport
  • Yrkesutgång som hästskötare
  • Arbetsplatsförlagt lärande – både i Sverige och utomlands
  • Möjlighet att läsa in högskolebehörighet
  • Teoriämnen varvat med praktiskt arbete både i stall och på hästryggen
Viktiga datum inför 2018

Öppet Hus
24 mars 2018

Prova-på dagar
Anmäl dig till prova-på dagar via mail till jennifer.alsing@stromsholm.com

Datum inför HT 2018
Gymnasieval: 11 januari – 14 februari
Omval: 24 april – 8 maj
Preliminär antagning: klar 7 april
Slutlig antagning: klar 30 juni

Vanliga frågor och svar

Ridsportgymnasiet Strömsholm har riksintag. Det innebär att du som bor i Sverige, Norge, Finland, Danmark och på Åland kan söka till oss. För att bli antagen behöver du behörighet för yrkesutbildning på gymnasiet (minst E i fem ämnen samt E i svenska, engelska och matematik).  Du kan läsa mer om behörighetskraven för yrkesprogram på Skolverkets hemsida.

Sista ansökningsdag är den 14 februari 2018. Det är omvalsperiod i vårt upptagningsområde mellan 24 april och 8 maj. Under den här perioden kan du ändra ditt val, eller göra förändringar i rankningen av dina val.

Det slutgiltiga antagningsbeskedet kommer i början av juli.
Tänk på att meddela om du avser att anta din plats via webben

För att söka till oss gör du ditt gymnasieval i din hemkommun genom deras gymnasieansökan. Bra att ha till hands när du söker är:

  1. Namnet på skolan: Ridsportgymnasiet Strömsholm
  2. Kommun: Hallstahammars kommun
  3. Ansökningskod: NBDJU

Naturbruksprogrammet har fyra inriktningar, och hos oss på Ridsportgymnasiet Strömsholm läser du inriktningen djur, som är specialiserad mot ridsport. Inriktningen ger breda kunskaper om hästar och andra djur inom naturbruket, hästens beteende och behov samt samspelet mellan häst och människa. På utbildningen lär du dig att arbeta yrkesmässigt med hästar och att sköta hästanläggningar av olika slag.

Alla nationella gymnasieprogram innehåller 2500 gymnasiepoäng. Ett poäng kan översättas till en studietimme. Man särskiljer på gymnasiegemensamma ämnen (som alla program läser), programgemensamma ämnen (som är specifika för programmet), inriktningsämnen programfördjupningsämnen (som är specifika för inriktningen), individuella val (som är valbara kurser) samt gymnasiearbetet. På Naturbruksprogrammet kommer du att läsa fler karaktärsämnen än ”vanliga” ämnen.

Ridsportgymnasiet Strömsholm erbjuder yrkesutgången hästskötare. Vid din examen får du ett bevis på att du är utbildad inom yrket och att du är anställningsbar. Till skillnad från högskoleförberedande program så förbereder Naturbruksprogrammet dig för yrkeslivet och när du tar studenten är du faktiskt redo att kliva direkt ut i arbetslivet!

Ett yrkesprogram ger inte automatiskt behörighet för vidare studier. Vill du senare kunna studera vidare på högskola eller universitet behöver du läsa så kallade högskoleförberedande kurser i svenska och engelska, och eventuellt matematik. Vi erbjuder de här kurserna inom ramen för de individuella valen. För att få grundläggande behörighet till högskolan behöver du läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Vi erbjuder också Matematik 2a och Matematik 3b som ger särskild behörighet till högskolan. Vill du läsa mer om högskolebehörighet kan du göra det på Skolverkets hemsida.

För att kunna söka till oss behöver du behörighet för yrkesutbildning på gymnasiet (minst E i fem ämnen samt E i svenska, engelska och matematik).  Du kan läsa mer om behörighetskraven för yrkesprogram på Skolverkets hemsida På Ridsportgymnasiet Strömsholm är hästar en mycket stor del av vardagen. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på ett bra sätt behöver du ha goda rid- och hästkunskaper.

När du ska söka till gymnasiet har säkert tusen frågor du önskar få svar på: vad krävs för att komma in? Hur är det att bo på internat? Hur mycket rider jag? Hur ser elevboendena ut? Hur mycket lektioner har jag om dagarna?

Går du i årskurs 9 är du välkommen att komma på en av våra populära prova-på-dagar. Då kommer du hit och är med några elever från årskurs 1 en hel dag för att se hur det verkligen är att gå gymnasiet här. Under en prova-på-dag får du se vardagen på Strömsholm, gå en ”husesyn” med våra husmödrar, vara med på vanliga lektioner och självklart vara med i stallet och titta på någon av ridlektionerna! För att boka in dig så kontaktar du rektor, Jennifer Alsing-Åström

Ridsportgymnasiet Strömsholm finns också på plats på Västerås Gymnasiemässa där både lärare och elever finns på plats för att svara på frågor. Ytterligare ett tillfälle att träffa oss alla, samt njuta av vår vackra anläggning, är på Öppet Hus som vi anordnar i början av december varje år. 2018 har vi även ett öppet hus i januari.

När du läser ett yrkesprogram ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen. Vi har ordnat det så att du som elev både har intern (här på anläggningen) och extern (utanför anläggningen) APL under dina studier hos oss. Under APL:en är det tänkt att du ska möta arbetslivet på riktigt.

Årskurs 1
Under årskurs 1 ingår intern APL här hos oss på Ridskolan Strömsholm RS AB. Du kommer då att arbeta i Röda Stallet ett visst antal helgdagar under läsåret enligt ett rullande schema. Arbetsdagarna är utformade för att likna profesionellt arbete i stall och det ingår både hästskötsel, ridning och anläggningsvård.

Årskurs 2
Under årskurs 2 är viss del av din APL extern och viss del intern. Den externa perioden sträcker sig över 4 veckor under vårterminen. Möjlighet finns att göra sin APL i många typer av stallar: träningsstall, tävlingsstall och ridskolor. Möjligheten finns att förlägga sin praktikperiod utomlands. Önskar du åka utomlands finns också möjlighet att söka stipendium för detta, ett s.k. Erasmus-stipendium.

Årskurs 3
Under årskurs 3 har du viss tid intern APL förlagd under hela året och hela 7 veckors extern APL under höstterminen. På hästskötarinriktningen kan du välja att förlägga din APL i såväl tävlingsstall som på en ridskola. Önskar du åka utomlands kan du söka Erasmus-stipendium för det.

Många av våra elever har med sig egen häst hit, men privata hästar används generellt sett inte i utbildningen annat än i årskurs 3 där man kan välja till en specialiseringskurs i hoppning, dressyr eller unghästutbildning.

Uppstallning av egen häst sker utanför skolan, men vi har god kontakt med många omkringliggande stallar, och hjälper gärna till med kontaktförmedling.

Strömsholm är ridsportens Mecka och här finns något för alla! Har du med dig egen häst hit finns självklart möjlighet att träna privat under kvällstid för någon av våra duktiga instruktörer.

Kontaktuppgifter

Som elev på Ridsportgymnasiet erbjuds du att bo på något av Strömsholms sex elevboenden. Våra elevboenden är naturliga mötesplatser för skolans elever efter skoldagens slut. Att bo på elevhem under gymnasietiden är ett minne för livet. Som elev blir du en mästare på att hantera olika människor och situationer, du lär dig att visa hänsyn, vara respektfull och ödmjuk. Denna erfarenhet av ”vardagsdemokrati” har du nytta av i framtiden, både i arbetslivet och livet i stort. Och du, dina nya vänner har du också med dig för resten av livet!

Vi på Strömsholm är måna om att våra elever ska ha det bra. Vi vet av erfarenhet att det inte är alldeles smärtfritt att flytta hemifrån när man är 15-16 år, och det är både fantastiskt och skrämmande att stå på egna ben, långt borta från hemmets invanda trygghet. Till de boende elevernas förfogande finns våra två husmödrar, Monica Seidl-Starkenberg och Camilla Lindedahl. Husmor är en vuxenkontakt som man kan vända sig till med allehanda frågor. Husmödrarna arbetar mycket nära övrig personal på Ridsportgymnasiet.

Monica och Camilla finns på plats från tidig morgon fram till kl. 22:00 på vardagarna. På helgerna har vi ett helgjoursystem där föräldrar till våra elever kommer och bor på frivillig basis. Det innebär att föräldrar kommer hit och har jour fredag kväll till söndag. Som regel kan man räkna med att man blir inbjuden att vara helgförälder ca.1-2 gånger per år.

Har du egen häst finns det möjlighet att träna för våra duktiga instruktörer på kvällstid, och även om du inte har egen häst kan du alltid titta på träningarna, gå på föreläsningar och clinics och delta på andra evenemang som anordnas på anläggningen.

Strömsholm erbjuder också möjligheten att som elev träna gratis i vårt gym. Gymmet är beläget nere i källaren i Röda Ridhuset. Här finns diverse utrustning för både styrketräning och kondition. Med hjälp av vår duktiga idrottslärare kan du få hjälp att skräddarsy ett träningsprogram som passar dig som ryttare.

Skollunchen på Ridsportgymnasiet serveras av Eva på Wärdshuset Åsen. Här får du hemlagad, näringsriktig mat, liten salladsbuffé, hårt bröd och mjölk. För de elever som bor på något av våra elevboenden ingår även middag måndag till torsdag. Frukost och helgens måltider lagas i elevboendenas kök. I köket har varje elev tillgång till eget utrymme i både kyl/frys och skafferi.

Affär finns i närbelägna Kolbäck och dit går den så kallade Brukslinjen, en gratisbuss som passerar precis nedanför Strömsholm vid landsvägen. Ifrån Kolbäck kan du även fortsätta med tåg in till tex. Västerås och Stockholm eller Örebro och Göteborg.

På Strömsholm finns det sex elevboenden för gymnasiets elever. Samtliga elevboenden är förlagda inom området. Majoriteten av våra hus har egen dusch och toalett på rummen, endast två av de äldre husen har gemensam dusch/toa. Alla hus har gemensamt kök och sällskapsrum. Alla rum är möblerade med säng, bokhylla, skrivbord etc. Kostnaden för boendet, där middag ingår måndag-torsdag är 3 500 – 4125 kr.

På elevboendet har vi trivselregler för allas trevnad och trygghet. För att det ska fungera bra är det viktigt att visa hänsyn och respektera varandra. På elevboendena bor elever från alla årskurser på Ridsportgymnasiet.

Alla elever har tillgång till wifi på sina boenden.

Röda Ridhuset
Röda Ridhusets elevboende ligger i det största ridhuset på anläggningen. Från köket har man utsikt över manegen och kan njuta av ridsport på hög nivå då både lektioner, tävlingar och evenemang är förlagda till den moderna arenan.

Röda Ridhuset har 18 singelrum med egen dusch/toalett på rummet. Till rummen hör ett litet förråd där man kan t.ex. kan förvara ridkläder, stövlar och tjocka jackor. Som på alla elevboenden är kök och vardagsrum gemensamt. Köket är ljust och rymligt och renoverades 2013. Här har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Sopsorteringsstation finns precis utanför entrén.

Stora Åsvillan
Stora Åsvillans elevboende är beläget nära Röda Ridhuset och Wärdshuset Åsen. Här finns 15 elevrum. Dusch/toalett, kök och vardagsrum är gemensamt. Köket är stort och rymligt och här har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Alla elever har varsitt skåp i den så kallade ”grovhallen” för förvaring av ridkläder, stövlar och jackor.

Östra Plugghästen och Västra Plugghästen
Östra och Västra Plugghästen är två identiska hus belägna i närheten av Kungsgårdsstallet. Här finns 13 rum med egen dusch/toalett. Kök och vardagsrum är gemensamt. I köket har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Alla elever har varsitt skåp i den så kallade ”grovhallen” för förvaring av ridkläder, stövlar och jackor.

Nya Plugghästen
Nya Plugghästen var tidigare lågstadieskola, men rymmer nu 13 rum med egen dusch/toalett. Kök och vardagsrum är gemensamt. I köket har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Alla elever har varsitt skåp i den så kallade ”grovhallen” för förvaring av ridkläder, stövlar och jackor.

Lönngården
Lönngården är det av våra elevboenden som är beläget längst bort (i Sofielund). Här finns det 10 rum. Dusch/toalett, kök och vardagsrum är gemensamt. I köket har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Alla elever har varsitt skåp i den så kallade ”grovhallen” för förvaring av ridkläder, stövlar och jackor.

När du studerar på annan ort än din hemort har du oftast rätt till inackorderingstillägg. Inackorderingstillägget ska ersätta del av utgifter för hyra av bostad på studieorten, fördyrat uppehälle och resor mellan studieorten. Ridsportgymnasiet Strömsholm är en friskola och du söker via CSN.

I regel gäller att du skall ha mer än 2 timmars restid/dag för att ta dig till skolan, men detta kan variera något. Bidragets storlek påverkas av hur lång resväg du har.

Ladda ner mer information

Uppstallningsmöjligheter

Ladda ner Format: pdf Storlek: 26.8 KB

Ridsportgymnasiet Studieplan

Ladda ner Format: pdf Storlek: 399.8 KB

Ridsportgymnasiet Policy

Ladda ner Format: pdf Storlek: 243.0 KB

LÄRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 125.8 KB

Följ Ridsportgymnasiet på Instagram

Alla klasser har startat egna instagramkonton. Gör som vi, följ dem!

Precis, på måndag är vi tillbaka för sista terminen i årskurs två… Vi i nbrsg15 hoppas att alla har haft det bra under juletiden och invigt det nya året tillsammans med dom ni älskar, det innebär både fyrbenta och tvåbenta individer 😉 #Repost @ridskolanstromsholm with @repostapp ・・・ På måndag är våra härliga gymnasieelever tillbaka på Strömsholm igen efter ett välförtjänt jullov. Men, trots ledighet har de inte legat på latsidan för det. Bland annat har Fanny Flykt (bilden) och Ottilia Lundberg som går andra året på Ridsportgymnasiet ridit Västmanlands Distriktsmästerskap i dressyr. Fanny segrade i LA-klassen för C-ponnyer och Ottilia red in på andraplats i LA:4 för stor häst. Grattis! #ridskolanströmsholm #gymnasieval #ingendrömärförstor

A post shared by RSG 2 (@nbrsg15) on

Kontaktperson
Jennifer Alsing-Åström Rektor, Ridsportgymnasiet

Fler utbildningar

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Strömsholm.com använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.