Gymnasieutbildning

Ridsportgymnasiet Strömsholm

Nu kan du söka till en helt ny gymnasieutbildning, med goda utsikter till jobb direkt efter skolan. Från och med hösten 2019 startar vi en ridlärarutbildning med yrkesutgång som Svensk Ridlärare 1.

Utbildningen är riksrekryterande vilket innebär att du kan söka oavsett var du bor eftersom du får inackorderingsbidrag från din hemkommun.

Ridsportgymnasiet Strömsholm ger dig tillgång till en inspirerande och utvecklande studiemiljö, engagerade, kompetenta lärare samt tränare och hästar av toppklass. Tillsammans med riksanläggningen Flyinge bildar vi Swedish Equestrian Centers of Excellence och vår ambition är att erbjuda excellens på alla plan.

INFORMATIONSKVÄLL OCH PROVA PÅ DAG

Är du nyfiken på hur det är att gå på gymnasiet på Strömsholm?
Passa på att vara med på vår infokväll och även en prova på dag.
Där får du höra och träffa våra lärare och elever som berättar hur det är att gå på Ridsportgymnasiet Strömsholm.

INFOKVÄLL:

Torsdag 21/10, klockan 18.00 – 19.30
Måndag 15/11, klockan 18.00 – 19.30
Tisdag 7/12, klockan 18.00 – 19.30
Tisdag 11/1, klockan 18.00 – 19.30

Anmäl till:  asa.thybeck@rsflyinge.se

 

PROVA PÅ DAG

Tisdag 2/11, klockan 10.00 – 15.00 – Fullbokat
Onsdag 3/11. Klockan 10.00 – 15.00 – Fullbokat
Onsdag 5/1. Klockan 10.00 – 15.00

Dagen innehåller olika stationer och rundvandring.
Skolan bjuder på lunch.

Anmäl till: asa.thybeck@rsflyinge.se

 

Här kan du se vårt digitala öppnahus

 

Om utbildningen
 • Naturbruksprogrammet, särskild variant
 • Riksrekryterande
 • Yrkesutgång som Svensk Ridlärare 1
 • Antagningsprov
 • Arbetsplatsförlagt lärande – både i Sverige och utomlands
 • Möjlighet att läsa in högskolebehörighet
 • Teoriämnen varvat med praktiskt arbete både i stall och på hästryggen
Läsårstider 2021-2022

Höstterminen 2021

16/8 – 21/12 NBRSG 19, NBRSG 20, NBRSG 21

Höstlov vecka 43 NBRSG 21
Höstlov vecka 44 NBRSG 20 och NBRSG 19

Studiedag: 18 okt  NBRSG 19, NBRSG 21

20-21/12 Samtliga elever lediga

Vårterminen 2022

10/1 – 8/6 NBRSG 21, NBRSG 20
11/1 – 9/6 NBRSG 19 Studenten

Sportlov vecka 8 NBRSG 21 och NBRSG 19
Sportlov vecka 9 NBRSG 20

Påsklov vecka 15 NBRSG 21 och NBRSG 20
Påsklov vecka 16 NBRSG 19

27/5 Samtliga elever lediga

Studentavslutning 9/6

Vanliga frågor och svar

Ridsportgymnasiet Strömsholm har riksintag och är riksrekryterande. Det innebär att du som bor i Sverige, Norge, Finland, Danmark och på Åland kan söka till oss. Alla elever har rätt till inackorderingsbidrag via CSN.

För att bli antagen behöver du behörighet för yrkesutbildning på gymnasiet (minst E i fem ämnen samt E i svenska, engelska och matematik). Du kan läsa mer om behörighetskraven för yrkesprogram på Skolverkets hemsida.

Antagning baseras på betyg och antagningsprov. Samtliga sökande måste genomföra antagningsprov.

Datum för Gymnasieval 2021
Gymnasieval: 13 januari – 11 februari 2021
Omval: 22 april – 6 maj 2021
Preliminär antagning: Visas 12 april 2021
Slutlig antagning: Visas i webben 2 juli. Sökande loggar in för att se sin antagning.

Sista ansökningsdag för sen ansökan på gymnasiet följer respektive hemkommuns sista ansökningsdag. Detta datum kan variera. Under den här perioden kan du ändra ditt val, eller göra förändringar i rankningen av dina val.

Tänk på att meddela om du avser att anta din plats via webben

För att söka till oss gör du ditt gymnasieval i din hemkommun genom deras gymnasieansökan. Bra att ha till hands när du söker är:

 1. Namnet på skolan: Ridsportgymnasiet Strömsholm
 2. Kommun: Hallstahammars kommun, kommunkod 1961
 3. Ansökningskod: NBRIDV0R

Naturbruksprogrammet har fyra nationella inriktningar, och hos oss på Ridsportgymnasiet Strömsholm läser du särskild variant, med yrkesutgång Svensk ridlärare 1.

Utbildningens syfte är att utbilda ridlärare som kan driva en säker hästverksamhet med ett gott djurskydd. Stort fokus läggs på att utveckla ett gott djurskydd, ett professionellt och naturligt säkerhetsarbete samt beaktan av god ergonomi i allt arbete med hästar.

Utbildningen ger goda kunskaper och färdigheter i undervisningsmetodik, ridning och ridlära, hästars olika användningsområden för fritid, sport, rekreation, habilitering och behandling samt breda kunskaper om hästar.

Under utbildningen ska eleverna utveckla en trygghet i yrkesrollen, en kunskap om hästnäringens organisationer och en nyfikenhet för ridsportens och hästnäringens olika betydelser, dess möjligheter och olika utbildningsvägar. Hästskötarkompentens ingår också i utbildningen.

Alla nationella gymnasieprogram innehåller 2 500 gymnasiepoäng. Ett poäng kan översättas till en studietimme. Man särskiljer på gymnasiegemensamma ämnen (som alla program läser), programgemensamma ämnen (som är specifika för programmet), inriktningsämnen, programfördjupningsämnen (som är specifika för inriktningen), individuella val (som är valbara kurser) samt gymnasiearbetet.

På Naturbruksprogrammet kommer du att läsa fler karaktärsämnen än ”vanliga” ämnen.

Ridsportgymnasiet Strömsholm erbjuder yrkesutgången Svensk Ridlärare 1. Vid din examen får du ett bevis på att du är utbildad inom yrket och att du är anställningsbar.

Till skillnad från högskoleförberedande program så förbereder Naturbruksprogrammet dig för yrkeslivet och när du tar studenten är du redo att kliva direkt ut i arbetslivet.

Ett yrkesprogram ger inte automatiskt behörighet för vidare studier. Vill du senare kunna studera vidare på högskola eller universitet behöver du läsa så kallade högskoleförberedande kurser i svenska och engelska, och eventuellt matematik. Vi erbjuder de här kurserna inom ramen för de individuella valen.

För att få grundläggande behörighet till högskolan behöver du läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Vi erbjuder också Matematik 2a och Matematik 3b som ger särskild behörighet till högskolan.

Antagningen sker genom betyg från grundskolan och antagningsprov.
För att kunna söka till oss behöver du behörighet för yrkesutbildning på gymnasiet (minst E i fem ämnen samt E i svenska, engelska och matematik). Du kan läsa mer om behörighetskraven för yrkesprogram på Skolverkets hemsida.

Antagningsprov
Prov 1. Ridprov sker på av skolan tillhandahållna hästar. Ridprovet går ut på att de sökande får visa kunskaper i relation till de förkunskaper som krävs. Under ridprovet rider de sökande i grupp under cirka en timme med ledning av skolan ridlärare. Efter halva tiden byter eleverna hästar.
Prov 2. Intervju sker efter ridprovet där den sökande får analysera sin ridning och hantering av hästarna för skolans ridlärare. Detta för att ridlärarna ska kunna bedöma de sökandes grundfärdigheter och kunskapsnivå.

Förkunskapskrav:

 • Förmåga att rida och hantera olika typer av hästar med olika temperament.
 • Ha kunskaper om säkerhet vid ridning och handhavande av häst.
 • Kunna rida skolad häst lägst LC:1 dressyr och 90 cm hoppning.
 • Kunna rida och hoppa i terräng.
 • Kunna analysera sin prestation.

När du ska söka till gymnasiet har säkert tusen frågor du önskar få svar på: vad krävs för att komma in? Hur är det att bo på internat? Hur mycket rider jag? Hur ser elevboendena ut? Hur mycket lektioner har jag om dagarna?

Går du i årskurs 9 är du välkommen att komma på en av våra populära prova på-dagar. Då kommer du hit och är med några elever från årskurs 1 en hel dag för att se hur det verkligen är att gå gymnasiet här. Under en prova på-dag får du se vardagen på Strömsholm, gå en ”husesyn” med våra husmödrar, vara med på vanliga lektioner och självklart vara med i stallet och titta på någon av ridlektionerna

När du läser ett yrkesprogram ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen. Under APL:en är det tänkt att du ska möta arbetslivet på riktigt.

Du har möjlighet att göra din APL både i Sverige och utomlands, där Ridskolan Strömsholm hjälper till att ordna praktikplatser.

Många av våra elever har med sig egen häst hit, men privata hästar används generellt sett inte i utbildningen annat än i årskurs 3 där man kan välja till en specialiseringskurs i hoppning, dressyr eller unghästutbildning.

Uppstallning av egen häst sker utanför skolan, men vi har god kontakt med många omkringliggande stallar, och hjälper gärna till med kontaktförmedling.

Strömsholm är ridsportens Mecka och här finns något för alla! Har du med dig egen häst hit finns självklart möjlighet att träna privat under kvällstid för någon av våra duktiga instruktörer.

Kontaktuppgifter

Som elev på Ridsportgymnasiet erbjuds du att bo på något av Strömsholms sex elevboenden. Våra elevboenden är naturliga mötesplatser för skolans elever efter skoldagens slut.

Att bo på elevhem under gymnasietiden är ett minne för livet. Som elev blir du en mästare på att hantera olika människor och situationer, du lär dig att visa hänsyn, vara respektfull och ödmjuk. Denna erfarenhet av ”vardagsdemokrati” har du nytta av i framtiden, både i arbetslivet och livet i stort. Och du, dina nya vänner har du också med dig för resten av livet!

Vi på Strömsholm är måna om att våra elever ska ha det bra. Vi vet av erfarenhet att det inte är alldeles smärtfritt att flytta hemifrån när man är 15-16 år, och det är både fantastiskt och skrämmande att stå på egna ben, långt borta från hemmets invanda trygghet.

Till de boende elevernas förfogande finns våra två husmödrar, Monica Seidl-Starkenberg och Camilla Lindedahl. Husmor är en vuxenkontakt som man kan vända sig till med allehanda frågor. Husmödrarna arbetar mycket nära övrig personal på Ridsportgymnasiet.

Monica och Camilla finns på plats från tidig morgon fram till kl. 22:00 på vardagarna. På helgerna har vi ett helgjoursystem där föräldrar till våra elever kommer och bor på frivillig basis. Det innebär att föräldrar kommer hit och har jour fredag kväll till söndag. Som regel kan man räkna med att man blir inbjuden att vara helgförälder ca.1-2 gånger per år.

Har du egen häst finns det möjlighet att träna för våra duktiga instruktörer på kvällstid, och även om du inte har egen häst kan du alltid titta på träningarna, gå på föreläsningar och clinics och delta på andra evenemang som anordnas på anläggningen.

Strömsholm erbjuder också möjligheten att som elev träna gratis i vårt gym. Gymmet är beläget nere i källaren i Röda Ridhuset. Här finns diverse utrustning för både styrketräning och kondition. Med hjälp av vår duktiga idrottslärare kan du få hjälp att skräddarsy ett träningsprogram som passar dig som ryttare.

Skollunchen på Ridsportgymnasiet serveras på Gula Hästen. Här får du hemlagad, näringsriktig mat, liten salladsbuffé, hårt bröd och mjölk. För de elever som bor på något av våra elevboenden ingår även middag måndag till torsdag. Frukost och helgens måltider lagas i elevboendenas kök. I köket har varje elev tillgång till eget utrymme i både kyl/frys och skafferi.

Affär finns i närbelägna Kolbäck och dit går den så kallade Brukslinjen, en gratisbuss som passerar precis nedanför Strömsholm vid landsvägen. Från Kolbäck kan du även fortsätta med tåg till bland annat Västerås och Stockholm eller Örebro och Göteborg.

På Strömsholm finns det sex elevboenden för gymnasiets elever. Samtliga elevboenden är förlagda inom området. Majoriteten av våra hus har egen dusch och toalett på rummen, endast två av de äldre husen har gemensam dusch/toa. Alla hus har gemensamt kök och sällskapsrum. Alla rum är möblerade med säng, bokhylla, skrivbord etc. Kostnaden för boendet, där middag ingår måndag-torsdag är 3 700 – 4 350 kr/månad.

På elevboendet har vi trivselregler för allas trevnad och trygghet. För att det ska fungera bra är det viktigt att visa hänsyn och respektera varandra. På elevboendena bor elever från alla årskurser på Ridsportgymnasiet.

Alla elever har tillgång till wifi på sina boenden.

Röda Ridhuset
Röda Ridhusets elevboende ligger i det största ridhuset på anläggningen. Från köket har man utsikt över manegen och kan njuta av ridsport på hög nivå då både lektioner, tävlingar och evenemang är förlagda till den moderna arenan.

Röda Ridhuset har 18 singelrum med egen dusch/toalett på rummet. Till rummen hör ett litet förråd där man till exempel kan förvara ridkläder, stövlar och tjocka jackor. Som på alla elevboenden är kök och vardagsrum gemensamt. Köket är ljust och rymligt och renoverades 2013. Här har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Sopsorteringsstation finns precis utanför entrén.

Stora Åsvillan
Stora Åsvillans elevboende är beläget nära Röda Ridhuset och Wärdshuset Åsen. Här finns 15 elevrum. Dusch/toalett, kök och vardagsrum är gemensamt. Köket är stort och rymligt och här har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Alla elever har varsitt skåp i den så kallade ”grovhallen” för förvaring av ridkläder, stövlar och jackor.

Östra Plugghästen och Västra Plugghästen
Östra och Västra Plugghästen är två identiska hus belägna i närheten av Kungsgårdsstallet. Här finns 13 rum med egen dusch/toalett. Kök och vardagsrum är gemensamt. I köket har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Alla elever har varsitt skåp i den så kallade ”grovhallen” för förvaring av ridkläder, stövlar och jackor.

Nya Plugghästen
Nya Plugghästen var tidigare lågstadieskola, men rymmer nu 13 rum med egen dusch/toalett. Kök och vardagsrum är gemensamt. I köket har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Alla elever har varsitt skåp i den så kallade ”grovhallen” för förvaring av ridkläder, stövlar och jackor.

Lönngården
Lönngården är det av våra elevboenden som är beläget längst bort (i Sofielund). Här finns det 10 rum. Dusch/toalett, kök och vardagsrum är gemensamt. I köket har man plats i kyl/frys och skafferi där man förvarar sin egen mat. Alla elever har varsitt skåp i den så kallade ”grovhallen” för förvaring av ridkläder, stövlar och jackor.

Som elev på en riksrekryterande utbildning har du rätt till inackorderingsbidrag om du inte har möjlighet att åka kommunalt till Ridskolan Strömsholm från din hemadress.

Inackorderingsbidraget ska ersätta del av utgifter för hyra av bostad på studieorten, fördyrat uppehälle och resor mellan studieorten.

Ridsportgymnasiet Strömsholm är en friskola och du söker via CSN.

Bidragets storlek påverkas av hur lång resväg du har.

Ladda ner mer information

Gymnasieutbildningen Strömsholm

Ladda ner Format: pdf Storlek: 694.8 KB

Plan mot kränkande behandling

Ladda ner Format: pdf Storlek: 261.8 KB

LÄRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 91.1 KB

Uppstallningsmöjligheter

Ladda ner Format: pdf Storlek: 26.8 KB

Blankett för klagomålshantering

Ladda ner Format: pdf Storlek: 235.2 KB

Ordnings- och säkerhetsföreskrifter vid HRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 181.6 KB

Läsårstider gymnasiet 2021-2022

Ladda ner Format: pdf Storlek: 201.3 KB

Kontaktperson
Åsa Thybeck Rektor, Ridsportgymnasiet
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Strömsholm.com använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.