Boendet viktigt för Strömsholms gymnasieelever
Camilla Lindedahl, Monica Seidl-Starkenberg och Märta Hansson jobbar som elevhemscoacher men kallas av eleverna för ”Husmor”, men är mycket mer än så.
– Man är väl en del vaktmästare, lite skolsköterska, ibland reservmamma, skjutshjälpen som ser till att de kommer någonstans utanför skolan och framför allt vuxen medmänniska som kan finnas där när det behövs, förklarar Camilla, som varit husmor i 16 år.
På Strömsholms elevboenden finns skolans personal tillgänglig Måndag – Söndag
kl:18,00-06,00. Eleverna har också lunch alla skoldagar och middagar måndag-torsdag. Frukosten och övriga måltider får de fixa själva.
Ridskolan Strömsholm har sju olika boenden där närmare 80 elever får plats. Årskullarna blandas i de olika byggnaderna men det är bara gymnasieelever som bor där. Fyra av husen har rum med egen toalett och dusch, medan tre har gemensamma utrymmen. Alla husen har dock gemensamma kök och allrum, där eleverna tillbringar mycket tid när de inte är i stallet.
– Vi får ofta höra att det är bra att de aldrig behöver känna sig ensamma, det finns alltid tillgång till kompisar, men att de ändå kan gå undan och vara för sig själva när de behöver, berättar Camilla.
Både Camilla och Monica har egen hästbakgrund även om de i dag inte rider aktivt längre.
– Det behövs egentligen inte för vi har egentligen inget med hästarna att göra, även om vi är i stallet ibland och klappar på dem. Men det kan vara en fördel att ha förståelse för och egen erfarenhet av att umgås med hästar, tycker Monica, som varit husmor i 20 år.
Att jobba med tonåringar under den period i livet när det händer så otroligt mycket är både krävande och ansvarsfullt men också väldigt roligt.
– Styrkan vi har här på Strömsholm är att vi är ett starkt team, där alla som är inblandade i elevernas vardag träffas varje vecka och går igenom vad som har hänt och vad som ska hända, menar Monica.
– Vi är ju en liten skola där alla känner alla och där vi alla kan hjälpas åt, förklarar Camilla.
Båda trivs med sitt jobb och den omväxling som det innebär att arbeta med ungdomar.
– Ja, man får vara med om mycket, säger Camilla med ett leende utan att precisera något. För självklart har de tystnadsplikt när det gäller eleverna och målet är ju att alla ska trivas.