Nyhet

Prisade UF-företag från Ridsportgymnasiet Strömsholm

Gymnasieleverna på Ridskolan Strömsholm kammade hem flera fina priser när Sveriges bästa hästinriktade UF-företag korades under en stor inspirationsdag på Solvalla. ”Vi har lärt oss massor när vi har jobbat med våra företag”, förklarar Lovisa Lundhe som fick två priser under galan.
Alexander Castwall och Lovisa Lundhe tycker att de har lärt sig massor av att driva ett UF-företag under sitt sista år på Ridsportgymnasiet Strömsholm.

Sistaårseleverna på Ridsportgymnasiet Strömsholm har sedan i höstas drivit egna företag – så kallade UF-företag. Tanken är att de ska lära sig att starta, driva och även avsluta ett företag under ett läsår för att få bättre förståelse och intresse för företagande.

– Vi har fått hjälp av något som kallas för Innovationstrappan, från Handelshögskolan i Stockholm. De har varit här flera gånger och hjälpt oss massor, berättar Alexander Castwall, som också var en av eleverna som fick pris under dagen.

Alexander har varit en del av UF-företaget Falthy Food UF. Alla som har varit på tävlingar och evenemang på Ridskolan Strömsholm under det senaste halvåret ha säkert sett den Food Truck som stått utanför Röda Ridhuset och sålt mat.

– Vi såg en brist, främst på tävlingar där man behöver äta något som man kan få relativt snabbt och som är billigt. Ska man kunna prestera måste man också kunna äta bra. Så där bestämde vi oss för att satsa, berättar Alexander.

Företaget slöt ett samarbetsavtal med Mitas Mat som försåg Falthy Food UF med vällagad, näringsriktig mat som vacuum-förpackades och förvarades i frysar till det var dags för försäljning.

– Det har gått jättebra och vi har fått bra återkoppling och många som har gillat det vi har gjort, förklarar Alexander.

Genom att hjälpa till och sälja begagnad häst- och ryttarutrustning på Facebook prisades UF-företaget Requestian Sport UF två gånger om vid en innovationsgala nyligen. Bakom företaget ligger William Humble, Carl Magnusson, Agnes Gustafsson Liljefors, Moa Nilsson, Stephanie Lager-Andersson och Lovisa Lundhe från Ridsportgymnasiet Strömsholm.

Begagnade hästsaker såldes på Facebook

Lovisa Lundhe har varit med och drivit företaget Requestian Sport UF. Deras företagsidé har varit att sälja begagnad häst- och ridutrustning på Facebook.

– Hästfolk har ju mycket saker hemma i stallarna som bara ligger undanslängda. Vi har hjälpt till att sälja åt folk. De har fått lämna in grejerna till oss och berätta vilket pris de vill ha, så har vi sett till att putsa upp, tvätta och laga om det har behövts och sedan fotograferat och sålt, berättar Lovisa och fortsätter:

– Många har gillat idén, de har inte haft tid och ork att själva fixa och lägga ut för försäljning. Dessutom är det ju ett bra miljötänk att återvinna saker.

Glada miner när Falthy Food UF fick pris som Årets Hållbarhet på innovationsgalan. Företaget har drivits av Alexander Castwall, Linn Sundqvist, Victoria Bolander, Lina Rockhammar och Emma Brunfelter, Ridsportgymnasiet Strömsholm.

Prisbelönta företag

Inför inspirationsdagen fick alla UF-företag med hästinriktning i hela Sverige skicka in filmer som berättade om företaget och företagsidén. Och juryn gillade de båda UF-företagen från Ridsportgymnasiet Strömsholm.

Falthy Food UF, som förutom Alexander även har bestått av Linn Sundqvist, Victoria Bolander, Lina Rockhammar och Emma Brunfelter, fick priset ”Årets Hållbarhet”, med motiveringen att hållbarhet även kan innefatta hållbara ryttare och inte bara behöver vara för naturen heller hästen.

Requestian Sport UF fick pris som ”Årets Impact” där de fick beröm för sitt sätt att tänka på miljön och göra skillnad. Dessutom fick de ”Publikens Pris”.

– Där fick alla vara med och rösta på de filmer vi gjort innan. Sedan var det också utfrågning av oss deltagare på scenen, och vi fick flest röster, berättar Lovisa stolt.

Förutom Lovisa har William Humble, Carl Magnusson, Agnes Gustafsson Liljefors, Moa Nilsson och Stephanie Lager-Andersson ingått i företaget.

– Det har inte alltid varit lätt att enas med många viljor och lite olika ambitionsnivå, men vi har lärt oss massor av det också, menar Lovisa.

Trist att avsluta

Eftersom det är deras sista år på Ridsportgymnasiet Strömsholm är det också dags att avsluta företaget till våren.

– Det känns lite tråkigt att det ska läggas ner, men man har verkligen lärt sig massor och blir sugen på att starta ett eget företag så småningom, konstaterar Alexander.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.