Nyhet

TA HINDREN MED POSITIV PROGRAMMERING

Förbered varje moment inför tävling systematiskt och visualisera för bättre och tryggare prestation menar månadens gäst.
Foto privat

Den här dagen blev eleverna på Ridsportgymnasiet peppade och preppade i hur de ska tänka på och utanför tävlingsbanan. Nervositet och prestationsångest begränsar men det finns verktyg.
-Om man bara tar saker lite som de kommer så blir saker också lite som de blir,
säger Johanna Lassnack, månadens gästföreläsare.

Johanna Lassnack driver företaget och webbplatsen ”Ryttarinspiration” och är en flitigt anlitad föreläsare. Som entreprenör, mental coach och hoppryttare har hon många verktyg i sin ryktlåda som hon gärna delar med sig av. Med energi, skratt och mycket självdistans levererade hon tänkvärda insikter på storbildsskärm för en intresserad åhörarsal den här dagen.

Programmera mera
Johanna berättade att det hjärnan inte känner igen uppfattar den som ett hot. Adrenalinet strömmar till och kroppen gör sig bredd att fly. Det var bra när människan levde på savannen och behövde springa ifrån rovdjur. Men det är inte så optimalt på tävling i sadeln på ett flyktdjur.
Därför är det bra att planera och visualisera varje moment i detalj inför en tävling för att öka kontrollen och minska stressen menar Johanna. Det kan handla om allt från när väckarklockan ska ringa till första språnget på banan.
– Det gäller att ha ett system för sina förberedelser, säger hon. Om du vet exakt vad du ska göra i varje given situation, blir din hjärna positivt programmerad och du vågar mer.
Så när startsignalen väl ringer är hjärnan lugn. Den har visualiserat och planerat. Den vet exakt var galoppfattningen ska ske, volten läggas eller avsprånget tas.

Motgång är medgång
Varje moment med hästen ska övas, prövas, ibland förvanskas för att slutligen lyckas. Johanna liknar det vid en nybörjares lättridning.
– Hur många kunde rida lätt i början? Nej precis, vi dunsade ner i sadeln om och om igen. Men om vi hade gett upp hade vi aldrig lärt oss.

Bra saker får tar tid menar hon. Vi måste träna på att misslyckas för att lyckas. Vi ska fylla vår låda verktyg för verktyg. Om vi däremot har bråttom och stuvar i för många samtidigt blir lådan svår att bära med sig. Den kanske till och med går sönder.

Känslor kväver
Det är mycket som distraherar på en tävlingsplats. Går det bra är det lätt att glädjas. Går det dåligt är det lätt grubbla. Familj och vänner engagerar sig.
-Toppar och dalar tar energi, säger Johanna. De påverkar ork och beslutsförmåga. Dina känslor påverkar också hästarna. De behöver ha lugn och rutin.
-Försök att vara som ett känslomässigt vågrätt streck, som horisonten på ett spegelblankt hav utan vågor eller dyningar. Efter tävlingen kan du släppa loss och leva ut.

Mogna misslyckanden
Så hur tänker vi då när det inte blev som vi tänkte?
Johanna berättar;
– Du ska ställa dig frågan ”Gjorde jag det jag trodde var rätt där och då? Gjorde jag rätt utifrån min kunskap, min erfarenhet och känsla?”
-Svaret är alltid ja!
-För du gjorde precis så mycket du klarade av just då.
-Reflektera istället! Det är ett bra verktyg att analysera vad som behöver förändras. Se på misslyckanden som lärdomar! Då kommer du närmare målet ett steg i taget.

-Och javisst, det är mänskligt att Jämföra oss med andra för där på savannen var vi tvungna att tillhöra en grupp för att överleva. Det är därför vi idag förminskar oss själva när andra är bättre.

-Gör konkurrenterna till vänner istället! Svälj egot. Beröm den duktiga. Fråga och våga be om råd. Du kommer att växa som ryttare för vi har alla olika förutsättningar. Och just det är en källa till utvecklingen – en skatt.

Text Pernilla Bovin

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.