Forskningsprojekt med fokus på ryttarens ridförmåga och fysik tillsammans med Kyra Kyrklund
Kyra kan du berätta mer om forskningsprojektet?
—Såhär långt är det inte så mycket forskning eftersom vi precis har börjat med det. Det vi vill titta på under 2-3 år är hur mycket studenterna lär sig och när de lär sig som bäst. Vad är mest effektivt i ridundervisningen i de olika kurserna? Det är också ett sätt för studenten själv att kunna följa sin egen utbildning, det kan vara ganska svårt att komma ihåg hur det var från början år 1 till år 3; Att ha fakta på hur man utvecklas bäst.
—Vi tittar även på hästmaterialet, finns det lättare eller svårare hästar, finns det några hästar som är för svåra för studenterna och är det några hästar som är för lätta att rida så någon student ”slinker igenom” och klarar målen tack vare sin häst. Det finns mycket data vi kan samla ihop till projektet.
Hur är det att undervisa på Ridskolan Strömsholm och Flyinge?
—Det är alltid intressant att komma till Strömsholm och Flyinge. Jag försöker att ha ett tema för varje gång jag kommer hit. Det är egentligen inte så stor skillnad på att rida en 3 åring eller en Grand Prix häst. Det är egentligen samma grejer, bara det att det förfinas ju högre upp man kommer i utbildningen. Många av ryttarna får pröva samma grej på olika hästar. Den gemensamma nämnaren i allt är balans.
—Studenterna uppskattar detta väldigt mycket och för lärarna är det viktigt att se, vad ser jag i mina elever. När du alltid har samma hästar och elever så känner du dem till slut lite för väl och du kan ibland bli lite hemmablind som lärare. Så detta tror jag kan vara en förstärkning för Strömsholm och Flyinge. Eller att man tjatar och tjatar på något, till slut tänker man kanske tjatar jag på rätt sak och då är det väldigt skönt om någon annan kommer och säger att ja det måste förbättras. Många gånger är det skönt både för lärare och elever att någon annan också säger samma sak, nu måste jag verkligen förbättra det här. Sedan är det upp till var och en.
”Jag kan inte lära dig att rida men du kan lära mig.”
—Det är var och ens ansvar att ta till sig, det är också viktigt att vara nyfiken och våga pröva på något annat, om en sak inte funkar så funkar det inte, jorden går inte under. Jag har själv gjort massor med misstag därför att jag fortfarande lär mig nya grejer, jag har hållt på med det här i 50 år.
50 år…vad är det som får dig att fortsätta undervisa efter alla dessa år?
—Jag tycker om att hjälpa folk och se att de lär sig , men också hjälpa hästar. Att se när ryttaren lyckas på rätt sätt att också hästen på sitt sätt säger och visar att; Ja det här är skönt, att hästen blir tillfreds avslutar professor Kyra Kyrklund.
Marianne Essen Söderberg, Ridskolan Strömsholm och Mette Henriksen, Flyinge är båda dressyrlärare för Hippologstudenterna.
—Kyra följer studenterna under 3 år, det här projektet genomlyser utbildningen vad den ger studenterna under dessa åren; vad som händer i deras i utveckling och hur de utvecklas i sin analys och ridförmåga, det här projektet hjälper till att kvalitetssäkra utbildningen, säger Mette Henriksen.
—Projektet är spännande eftersom det är första gången det genomförs forskning inom ridkonsten i Sverige. Det är också intressant att Kyra kopplar in pedagogiken i ridhuset och även de fysiska testerna, säger Marianne Essen Söderberg.
Vill du också ta del av Kyra Kyrklunds kunskap? Förutom att söka till Hippologprogrammet nu i vår kommer det inom kort att presenteras en nyhet för dig som vill veta mer och inspireras. Håll utkik i våra kanaler!