Hästhållning

Strömaterialets påverkan på hästars beteende i box

Strömaterialets påverkan på hästars beteende i box

Paulina Skantz (2017)

Hästars behov av sömn skiljer sig markant från människans. Hästar sover endast 3-4 timmar per dygn, under 5-7 tillfällen. Till skillnad från människans 6-8 timmar sammanhängande sömn per dygn. Då den vanligaste hästhållningen är att ha hästar uppstallade på box behöver hästarna finna den komfort och stimulans som den kräver i boxen. Därför ska en häst, enligt Jordbruksverket, ha en ströbädd som är torr, ren och ger en god liggkomfort.
I Sverige är halm, spån och torv de vanligaste strömaterialen. På senare tid har pelleterat strö blivit mer och mer populärt. Oftast är det förvaringsmöjligheterna som avgör vilket strömaterial som används. Då hästar har ett behov av att ligga ner med stöd för huvudet för att täcka behovet av paradox sömn måste hästen erbjudas optimal komfort. Därför är kunskap om hur hästars liggbeteende påverkas av olika strömaterial viktig. Syftet är att öka kunskapen om hur hästars liggbeteende påverkas av olika strömaterial i boxen. Frågan är: hur kan strömaterialet påverka hästars liggbeteende i box, på hästar i Sverige?
Hästar som stod uppstallade på kokosnötsskal låg signifikant mer på sidan än på bröstet. Annars föredrog hästarna i de andra studierna att ligga ner mer på halm än på övriga strömaterial, samt att det är möjligt att återanvända halm genom att torka den i solen.
Av dessa studier gick det att utläsa att hästarna föredrog att ligga ner mer på halm och att det var möjligt att återanvända halmen genom att torka den i solen. Halm framkallade även minst stereotypa beteenden hos hästar och bidrog till mer födosök.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 450.8 KB

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.