Nyhet

Rätt träning för rörliga hästar

Många av dagens hopphästar behöver tränas på ett annat sätt än tidigare för att bli starka och hållbara. Stallmästare Jens Fredricson berättar hur man gör rätt med den rörliga och mjuka hästen.
Con Tempi (val. f-10 e. Cassini I-Caretino, äg. Dan Eriksson och Roland Nilsson) är en häst av den moderna, rörliga typen som måste arbetas på ett visst sätt för att utvecklas rätt.

På denna sida ställer Helena Lundström aktuella frågor om hopphästar och ridning till Jens Fredricson, stallmästare vid riksanläggningarna på Flyinge och Strömsholm. I dag handlar det om träning av hästar som nästan kan betraktas som överrörliga.

Den internationella hopphästaveln utvecklas mycket snabbt. Vad ska ryttarna tänka på när de tränar dessa hoppbegåvade hästar?
– Aveln ger oss i dag allt bättre och för sporten mer ändamålsenliga hopphästar. Det är viktigt att ryttarna kan anpassa sitt träningsupplägg och sin ridning till dessa mjuka och elastiska hästar.

Hur ska dessa hästar tränas, inte bara för att bli framgångsrika på tävlingsbanorna, utan också för att bli starka och hållbara?
– De flesta hopphästar som jag förr red och utbildade hade en inneboende styvhet. Jag behövde lägga ner mycket lösgörande arbete för att få dem smidiga, starka i kroppen och uppmärksamma för mina hjälper.

Dagens hopphästar har oftast en så medfödd mjukhet i kroppen att de nästan är överrörliga. På sätt och vis är det en dröm att få en häst som är mjuk och elastisk redan från början. Men det ställer speciella krav ryttarna. Helt enkelt ett annat tänk i det uppbyggande och gymnastiserande arbetet.

Vad händer om man arbetar dessa rörliga hästar på samma sätt som gårdagens styvare individer?
– Då riskerar man att få en häst som släpper bettet, sänker ryggen och bara rör på benen. Det svåraste är att få den att ta ett ärligt stöd på bettet. Ofta vill de gärna antingen gå bakom hand eller gå emot bettet. Då sätter de inte sina bakben under sig ordentligt och kan inte naturligt bära sig.

Vad bör ryttare som rider dagens moderna och högpresterande hopphästar särskilt tänka på?
– Ett par saker är väldigt viktiga i den inledande träningen av den här typen av hästar. Man måste få dem att arbeta lika mycket med båda bakbenen, det vill säga rakrikta dem och skapa en ärlig framåtbjudning.

Hur viktigt är det att hästarna arbetas i rätt tempo?
– Det är framför allt viktigt de inte får arbeta i ett för högt tempo. Med dessa rörliga och elastiska hästar börjar jag i ett tempo där hästen får tid att taktmässigt hitta sin balans.

Vilken betydelse har handen för att hästen ska uppfatta tygeltagen positivt och att hjälperna går igenom på rätt sätt?
– Jag måste rida hästen med en mjuk och rörlig hand så att hästen hela tiden inbjuds att ta ett ärligt och känsligt stöd på bettet. Om den lägger sig på för hårt tappar den bjudningen och använder inte sina bakben på ett rätt (=effektivt) sätt.

Vad händer om ryttarens händer är okänsliga och kanske till och med hårda?
– Om jag blir okänslig i handen släpper hästen bettet och böjer nacken. Ett mjukt och ärligt stöd på bettet går därigenom förlorat.

När du börjar rida den unga hopphästen, vad tänker du särskilt på?
– Jag börjar med att rida den så rak som möjligt och är extremt noga med att inte böja hästens hals. Jag håller noga koll på hästens bogar så att jag kan rama in den. Det gäller att rätta in hästens framdel på dess bakdel. Om hästen inte är rakriktad hela tiden arbetar den inte lika mycket med båda sina bakben.

Hur märker du att hästen gör rätt?
– Man känner tydligt när dessa hästar rör sig rätt. Musklerna kring bröstkorgen börjar arbeta och de vinklar sina bakben och skjuter liksidigt på. Vidare söker de sig framåt nedåt och tar ett elastiskt och avspänt stöd på bettet.

Hur långa sådana arbetspass orkar dessa unga hästar med?
– Från början kommer de bara att orka med ett par steg. Genom att successivt träna hästarna på detta sätt blir det som de får en ny gångart. Den fjäder och schwung i steget som då uppkommer var svår, nästan omöjligt, att få till på den tidigare lite stelare typen av hästar.

Hur befäster du den här formen hos dina hästar?
– För att befästa den här formen måste jag vara väldigt grundläggande i mitt arbete. Hästen måste ridas med takt och bjudning i tempo där den hela tiden vilar på sitt steg. Det är lätt att rida lite för snabbt. Bjudning på dessa moderna hopphästar får inte vara styrt av tempot. Bjudningen måste vara ärlig så att hästen kan hitta sin takt och balans.

Rider du mycket sidvärtsrörelser på de unga hästarna?
– Jag undviker också att göra sidvärtsrörelser till en början eftersom de försvårar för hästen att hålla ihop sin kropp och röra sig taktmässigt och finna rätt balans.

När börjar du träna tempoväxlingar och övergångar?
– Först måste jag kunna rida hästen på en stor volt i båda varven, rida den på raka spår och forma den genom hörnpasseringar. Allt med bibehållen bjudning, schwung och aktiva bakben. Därefter börjar jag med lite tempoväxlingar och att jobba mer med övergångar mellan gångarter.

Vilka fel är vanliga vid till exempel övergångar?
– Just övergångar är avslöjande på den här moderna sortens hopphästar. Det är lätt att de kör upp nacken och släpper bakbenen. Därför måste jag vara noggrann och verkligen rida hästen i övergången oavsett vilken gångart jag ska byta till. Jag ska rida lugnt, metodiskt och se till att hästen spårar och att den bjuder ärligt – den får inte släppa eller hugga tag i bettet för då har jag antagligen ridit med en för stum hand och för okänsliga skänklar.

Hur vet du att du är på rätt väg?
– Om hästen i en övergång från trav till skritt direkt hittar takten och söker sig framåt och nedåt utan att hugga i bettet, då är jag på rätt väg.

Hur gör du för att befästa den unga hästens grundform?
– Enligt min mening måste dessa hästar arbetas på det här ”enkla” sättet under en relativt lång tid för att befästa grundformen. Det här arbetet ställer dock stora krav på mig som ryttare. Om jag inte gör det här arbetet på rätt sätt kommer hästen att lära sig att gå bakom hand, sänka sin rygg och släppa sina bakben. Om den formen blir befäst är det i princip omöjligt att få en häst att utnyttja sin medfödda potential fullt ut.

Vad är ditt övergripande mål med den unga hopphästen?
– Jag vill successivt träna mina unga hopphästar så att jag får uppleva fler och fler stunder av den härliga känslan att det känns som att de dansar fram. Om jag lyckas med min grundridning och mitt gymnastiserande och stärkande arbete så väntar sedan ett antal fantastiskt roliga år Det är förbluffande egentligen hur stark och elastisk den moderna hopphästen blir på relativt kort tid om man bara gör rätt.

Lycka till!
Stallmästare Jens Fredricson

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.